Ladislav Žák: Už je to tady…

09.08.2014 10:35

Je opravdu těžké pochopit, co motivovalo vládnoucí koalici k tomu, že dokázala za půl roku přivést prostřednictvím naprosto absurdní zahraniční politiky Českou republiku na práh kolapsu. Pro pořádek je třeba uvést, že pro některé opoziční politiky je tato hloupá likvidace tradičně dobré pověsti bývalého Československa ve světě ještě málo hloupá. ODS a TOP09 vyzývají k politické sebevraždě v podobě masivních obětí ve jménu jakési „protiruské a proukrajinské lži“. Oběti budou muset přinést samozřejmě ti řadoví občané, daňoví poplatníci a voliči, zejména ti, kteří jsou na tom nejhůře.

Ladislav Žák: Už je to tady…
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vládní čtenářský kroužek ve sněmovní lavici

Když sebereme lidem a rodinám balancujícím na hranici chudoby pár stokorun měsíčně, zničí je to. Politici si schválí vyšší platy, aby si polepšili. Přitom pár stokorun pro ně neznamená nic nebo maximálně o jeden oběd méně. Možná jen méně o lahev vína k tomu obědu, pokud se ovšem nestravují za nemravné ceny v Parlamentu a nevymýšlejí, jak to udělat, aby na ně nějaký zákon nedosáhl. Největší ubohost je hlásat potřebu obětí po vzoru předků od pana Schwarzenberga. Jen vrozená slušnost mi brání uvést, co ryze českého a velkého obětovali jeho předci, tedy mimo osudů a životů svých poddaných.

Našim politikům je úplně jedno, že tisíce a tisíce hodin trpělivé práce tisíců lidí při obnově pozice České republiky na ruském trhu poslali s nonšalancí sobě vlastní na smetiště. Teď budou mít možnost v přímém přenosu a ve zrychleném řízení uvidět, co to znamená vnitrodruhová konkurence v rámci EU. Blábolí o solidaritě v EU, ale skutečností bude likvidace především českého potravinářství a zemědělství, protože malá česká otevřená ekonomika nemůže svou zemědělskou produkcí konkurovat ani dotovaným potravinám ze starých zemí EU, ani potravinám z Polska, kde právě probíhá jablkové šílenství, které přes veškerou humornou nadsázku ukazuje na hloubku problému.

Naši „spojenci“ nás rychle zlikvidují, protože košile je bližší než kabát, a když je zle, tak je spojencem jen ten, koho se nemohu zbavit. Zdá se, že jsme se ze spojenectví s Velkou Británií a Francií a známé tendence Německa být českým ochráncem až protektorem vůbec nepoučili. Nelze si jaksi ani vzpomenout na to, že by Polsko a Maďarsko přišly v těžkých časech českého státu s něčím jiným než s územními požadavky, když ne rovnou s nároky na český trůn. Nebo že by nám v nouzi pomohli bratia Slováci se svým „Čecha do mecha a mecha do Dunaja“…?!? Tak už kolem nás zbývá jen ta Vídeň a nelze zapomenout na tradiční solidaritu zemí neformálního sdružení PIGS.

Je jen symbolické, že naši politici přitom vymýšlejí, jak zvětšit armádu a konstatují, že by naše armáda nikoho a nic neubránila. Zřejmě jim už dochází, že tradiční výkřiky o kolektivní obraně v rámci NATO jsou v opravdové bezpečnostní krizi jen prázdná slova. Kolektivní obrana funguje jen daleko od Prahy, někde, kde otravujeme život místním lidem a říkáme tomu obrana západních hodnot. Ještě, že se veřejně nevykřikuje, že u Kábulu se bojuje o Prahu, i když k tomu není daleko.

První republika, která byla rovněž zcela neubránitelná, alespoň vršila nesmyslné hromady betonu a dala tak mnohým lidem trochu vydělat, nemnohým pak i pořádně nakrást. Rozšíření českého „kanonenfutru“ o pět tisíc aktivních záložáků je myšlenka odpovídající mentální úrovni politiků i generality, která sebou nechá vláčet sekretářkou ze Strakovy akademie. Na druhou stranu bude zajímavé sledovat, jak se toto české vojenské „mňau-jau“ uchytí ve vyšších kruzích NATO, kam se chystáme několik jeho předních nositelů vyslat.

Myslím si, že pod jejich moudrým vedením a velením bude konec NATO zase o krok blíže. Nejsem škodolibý, protože tohle si ani NATO nezaslouží. Bude to mít především tragický dopad na generálské penze, protože k ničemu jinému než k vyplácení penzí už NATO není. Možná k tomu však nedojde, protože naši politici to zase nevydrželi a vyslepičili hrdě, jaké posily chtějí do Bruselu poslat, čímž jejich šance na teplé místo významně poklesly, protože takhle se ve vyšší personalistice, bojím se napsat kádrové práci, nepostupuje ani Kocourkově, ani v Biafře blahé paměti.

Z jednání především vládních politiků doplněných ODS TOP 09 přímo čpí neúcta k občanům a k jejich úsilí postavit se trochu na nohy. I rychlý pakt o likvidaci úřednické nezávislosti svědčí o tom, že mezi stávající a minulou koalicí tvoří zaznamenatelný rozdíl opravdu jen ona dominantní sekretářka. Společně vidí, že se musí politicky korektně vtírat mocným a bohatým, v naději, že pak na ně zbude někde daleko od zruinované země teplý flek.

Symbolem tohoto skutečně pokleslého uvažování a jednání je, a zdaleka nejen pro mne, pan Zaorálek. „Muž, který chytá vítr..“, jak někdo moudře a zároveň poeticky vyjádřil skutečnost, že je to opravdový gigant mysli i morálky…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…