Lída Rakušanová: Kdy skončí ministr školství?

08.02.2012 10:40

Pokud je správná interpretace dopisu generálního ředitele odboru Evropské komise pro zaměstnanost Richelleho z konce ledna tak, jak ji prezentoval Radiožurnál, měl by se ministr školství Dobeš se svým úřadem začít loučit.

Lída Rakušanová: Kdy skončí ministr školství?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

V dopisu totiž stojí nejen to, že dokud se neodstraní „závažné nesrovnalosti“ ve výdajích, pozastavuje Brusel vyplácení téměř miliardy a čtvrt z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost, ale je tam i řeč o tzv. „finanční opravě“. Což podle Radiožurnálu znamená, že se EK kromě pozastavení zmíněné sumy rozhodla neproplatit Česku všechny prostředky, které v rámci tohoto operačního programu už odešly k příjemcům ze státního rozpočtu.

Mechanismus čerpání evropských dotací totiž probíhá tak, že realizované projekty předfinancovává státní pokladna, a teprve následně se tyto výdaje předkládají Evropské komisi. Ta je po schválení zpětně proplácí českému ministerstvu financí. V případě programu Vzdělání pro konkurenceschopnost je však podle Radiožurnálu už jisté, že státní pokladna o část takto vynaložených peněz přijde. O kolik konkrétně, o tom se teprve bude jednat.

Faktem na druhé straně je, že ztrátu utrpí stát, ale nikoli oblast zdejšího školství. Tam se budou moci neproplacené finance použít eventuálně na jiné projekty. Takže může dojít k tomu, že právě tím bude Josef Dobeš, který s čerpáním evropských dotací na ministerstvu školství spojil svou kariéru v jeho čele, argumentovat vůči premiéru Nečasovi.

Otázka ovšem je, zda bude ministerstvo školství za současného stavu vůbec schopno dát nějaké smysluplné projekty dohromady. Poslední zprávy o tom, že chtělo nakoupit z evropských fondů na vzdělání za dva miliony čokoládu na propagaci jednoho z projektů, jsou v tomto ohledu dost děsivé. A to je přitom jen špička ledovce. Výhrady má EK i k řadě dalších projektů Dobešova ministerstva, ať už kvůli přemrštěným výdajům na reklamu nebo na vlastní režii.

Podle prezidenta Klause je Josef Dobeš sice ten nejlepší ministr, jakého jsme kdy v rezortu školství měli, ale že bude mít v čerpání evropských dotací až neuvěřitelný binec, to se dalo čekat od chvíle, kdy se v čele příslušného odboru začali střídat ředitelé jak figurky na orloji. Zjištění EK, že tady existuje kontrola projektů spíš formálně než doopravdy, není tedy nic nového. Dalo se předpokládat, že když se například na severu Čech dělí o evropské peníze na vzdělávání takřka výhradně firmy, napojené na krajskou koalici, zatímco tamní školy ostrouhávají, asi za tím nebude jen donebevolající neschopnost kontrolorů, popřípadě to zdejší tolik oblíbené „selhání jednotlivců“.

Podle někdejšího eurokomisaře Špidly tak hrozí ČR, že na konci letošního roku přijde kvůli špatnému čerpání dotací o čtyři miliardy korun. Jde totiž o evropské dotace z roku 2008, které podle unijních pravidel propadnou. Podle Špidly je ohrožena celá řada programů, ale nejhůř je na tom program „Věda výzkum inovace“, spravovaný ministerstvem školství. Aby ČR o peníze určené na tuto oblast nepřišla, mělo by být v současnosti z programu na vědu a výzkum vyčerpáno aspoň 15 procent. Ve skutečnosti to ale není ani jedno procento. Ještě horší by to mohlo být v příštích letech, kdy už by šlo o desítky miliard.

Pro období od roku 2007 do roku 2013 je pro ČR v Bruselu rezervováno 764 miliard korun. Do loňského podzimu z toho Brusel proplatil Praze necelých 15 procent. Těch 764 miliard má pomoci ČR dohonit bohatší evropské regiony, a to s cílem zvýšit soudržnost Evropské unie. Zatím se tu ovšem za evropské peníze budují hlavně předražené cyklostezky nebo golfová hřiště. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.