Lukáš Kovanda: Důvěra Čechů v ekonomiku trhá rekordy

25.01.2016 16:47

Důvěra v českou ekonomiku trhá rekordy. Spotřebitelská důvěra překonává svůj prosincový, historicky už tak nejlepší výsledek, když v lednu dosahuje citelného zlepšení na 110 bodů. Uvedl to hlavní ekonom skupiny Roklen Lukáš Kovanda. Dodal, že dobrou náladu mají i podnikatelé, kteří naposledy vykazovali lepší sentiment v lednu 2011.

Lukáš Kovanda: Důvěra Čechů v ekonomiku trhá rekordy
Foto: Archiv LK
Popisek: Ekonom Lukáš Kovanda

„Celková důvěra pak byla vyšší naposledy v červnu 2008, tedy tři měsíce před pádem investiční banky Lehman Brothers, kterým započala kritická fáze globální finanční krize,“ upozornil Kovanda. Tato krize a její důsledky podle něj nadlouho zhoršily náladu tuzemských ekonomických subjektů. Ty se ale zvláště poslední dobou „otřepaly“. Registrují výjimečně rychlý hospodářský růst české ekonomiky, doprovázený již i zrychleným růstem mezd. To vše při takřka nulové inflaci spotřebitelských cen a nejnižších cenách pohonných hmot za posledních více než šest let.

Statistici dnes oznámili, že celková důvěra v domácí ekonomiku se v lednu zvýšila. Souhrnný indikátor důvěry, vyjádřený v bazickém indexu, se oproti prosinci zvýšil o 1,9 bodu na hodnotu 98,4. Indikátor důvěry podnikatelů se meziměsíčně zvýšil o 1,7 bodu na hodnotu 96,0. Indikátor důvěry spotřebitelů se meziměsíčně zvýšil o 2,6 bodu na hodnotu 110,0. Ve srovnání s loňským lednem jsou souhrnný indikátor důvěry, indikátor důvěry podnikatelů a indikátor důvěry spotřebitelů vyšší.

„Žádný strom ale neroste do nebes, a tak i důvěra – zejména ta spotřebitelská – ve výhledu opět poklesne. V nejbližších měsících by se však měla udržet vysoko, neboť faktory, které ji příznivě ovlivňují (růst mezd, nízká inflace a cena pohonných hmot), přetrvají,“ naznačil Kovanda.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom finanční skupiny Roklen

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…