Martin Zeman: Úmrtí prvního slovenského novodobého prezidenta Michala Kováče, nejvýznamnějšího bojovníka proti mečiarizmu

06.10.2016 22:06

První slovenský novodobý prezident Michal Kováč zemřel ve středu večer na selhání srdce. Zapsal se do historie České republiky jako maják demokracie v rámci nejčernějšího období novodobých samostatných slovenských dějin.

Martin Zeman: Úmrtí prvního slovenského novodobého prezidenta Michala Kováče, nejvýznamnějšího bojovníka proti mečiarizmu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezidentský palác v Bratislavě, sídlo slovenské hlavy státu

Vývoj demokracie na Slovensku nebyl tak jasný a přímý jako situace v rámci České republiky. Většina devadesátých let byla poznamenána tvrdým mečiarizmem a vnitropolitickým bojem o demokratické uspořádání v rámci Slovenské republiky. Připomeňme, že se Slovenskou republikou bylo dokonce přerušeno vyjednávání o vstupu do Evropské unie.

Michal Kováč vstoupil do prezidentského úřadu jako blízký spolupracovník Vladimíra Mečiara, postupem času se však jejich vzájemné vztahy ochladily až natolik, že eskalovaly do otevřené nenávisti. Vyvrcholením těchto sporů byl únos syna Michala Kováče, který byl zavlečen do Rakouska pravděpodobně Slovenskou informační službou. Tento případ však nebyl slovenskou justicí nikdy došetřen, protože Vladimír Mečiar na skutky spojené se únosem syna Michala Kováče vyhlásil amnestii. Není nezajímavou informací, že tato amnestie byla vyhlášena hned v první den, kdy měl Mečiar k dispozici pravomoci k této amnestii.

Přestože Michal Kováč nedokázal Vladimíra Mečiara definitivně politicky porazit, připravil mu vůbec první vnitropolitickou prohru - nesplnil plán o své rezignaci před ukončením volebního období a zároveň se podílel na tom, že se Mečiar nikdy nestal prezidentem Slovenské republiky. Michal Kováč byl pravděpodobně nejvýraznějším a nejrelevantnějším odpůrcem nedemokratických a totalitních metod Vladimíra Mečiara. Dokázal v těchto časech tmy a zoufání dát národu víru, odvahu a naději.

Prezident Kováč měl nadstandardní vztahy s Janem Pavlem II., s rakouským prezidentem Thomasem Klestilem, maďarským prezidentem Árpádem Gönczem a Billem Clintonem. Ten si ho právě na 50. výročí vzniku OSN nechal posadit po své pravici jako ocenění jeho boje o demokratizaci Slovenské republiky.

Michal Kováč vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Bratislavě, v roce 1970 byl vyloučen z KSČ. Do vysoké politiky vstoupil v roce 1989, kdy byl jmenován ministrem financí slovenské vlády. Od 1992 vykonával funkci předsedy Federálního shromáždění ČSFR. Prezidentem Slovenské republiky byl v období 1993 až 1998. Z vysoké politiky se stáhl v roce 1999, kdy odstoupil z volby hlavy státu ve prospěch svého následovníka Richarda Schustera.

Prezident Michal Kováč nedosáhl mezinárodní popularity Václava Havla, nebyl ani bezchybným politikem. Byl však demokratickým politikem v časech nedemokratického Slovenska, jako první slovenský novodobý prezident definoval tento úřad a byl svým postavením nejvýznamnějším bojovníkem proti mečiarizmu. V tom spočívá hlavní historický přínos Michala Kováče. Čest jeho památce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla