Miroslav Macek: Úřední šiml řehtá převelice silně

12.07.2017 9:03

Středeční glosy Miroslava Macka

Miroslav Macek: Úřední šiml řehtá převelice silně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Macek

Praha letos vyčlení celkem 234,7 milionu korun pro pražské polikliniky. Z toho největší podíl ve výši 41 milionů zamíří do polikliniky v Modřanech, o něco nižší částky půjdou do zařízení spravovaných pražskými městskými částmi.
Tolik zpráva, která by byla nezajímavá, nebýt jedné věci: modřanskou polikliniku provozuje společnost Codum, v němž 70% podíl vlastní Babišův fond.
A pak, že je podnikání v Česku obtížné…

***

Evropský soud pro lidská práva odmítl odvolání Česka v případu sporu o odškodnění za regulované nájemné. Stát tak musí třem stěžujícím si majitelům domů vyplatit odškodné ve výši rozdílu mezi tehdejším regulovaným a tržním nájmem.
Což je samozřejmě nesmysl: těm majitelům to zaplatíme my, a to s pořádnou úřednickou přirážkou. Neměli by to ovšem zaplatit ti, kteří zvrtli původní plán? Takhle to totiž mělo správně probíhat:
Po roce 1991 v souvislosti s vracením bytového fondu původním vlastníkům vydalo Ministerstvo financí nový předpis regulující stávající nájemní vztahy. Regulované nájemné se týkalo všech nájemních bytů, kterých bylo přibližně 1,5 milionu. Nikdo z uživatelů těchto bytů neměl platnou, svobodně uzavřenou smlouvu s pronajímatelem. Původním záměrem regulace bydlení bylo poskytnutí dostatečného přechodného období pro přizpůsobení nájemníků novému stavu, pozvolný nárůst nájemného na úroveň výše tržního nájemného a vytvoření mechanismů pro ochranu sociálně slabších obyvatel. Například v sousední bývalé NDR deregulace na úroveň tržního nájemného proběhla během sedmi let.

***

Úřední šiml řehtá převelice silně také při zřizování letních zahrádek před restauracemi, kavárnami a cukrárnami. Společnost Mamacoffee, která v Praze provozuje pět kaváren, dokonce musela vyčlenit jednoho zaměstnance, který má na starosti pouze vyjednávání s úřady…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…