Miroslav Novák: Reakce koruny na oznámení ČNB není tak silná, jak se možná očekávalo

07.04.2017 7:33

Bankovní rada ČNB využila první vhodné příležitosti a na dnešním mimořádném zasedání ukončila s okamžitou platností kurzový závazek, tj. přestala korunu držet vůči euru nad hladinou 27 CZK/EUR. Toto stanovisko bylo zveřejněno ve čtvrtek 12:30. ČNB zároveň zdůraznila, že je v případě potřeby připravena možné nadměrné kurzové výkyvy svými nástroji zmírňovat.

Miroslav Novák: Reakce koruny na oznámení ČNB není tak silná, jak se možná očekávalo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Reakce koruny na oznámení ČNB není tak silná, jak se možná očekávalo. Koruna má zatím tendenci posilovat a nachází se pod hladinou 27 CZK/EUR. Výraznější posílení koruny se však zatím nekoná. Téměř s jistotou lze říci, že výraznějším pohybům koruny v tuto chvíli brání intervencemi ČNB.

Jak si vysvětlit skutečnost, že ČNB ukončila kurzový závazek a přitom dále intervenuje? Ukončení kurzového závazku znamená, že ČNB již nebude bránit koruně posílit pod hladinu 27 CZK/EUR, avšak na devizovém trhu zůstává aktivní a intervencemi kurz koruny usměrňuje. Kurzový závazek je minulostí, intervence ČNB však pokračují.

Další otázka se pojí s následným vývojem kurzu koruny. Na základě ani ne hodinového post exit obchodování nelze dělat jednoznačné závěry, avšak vše nasvědčuje tomu, že ČNB zatím nehodlá připustit výraznější výkyvy koruny. Toto období vysoké, ale nikoliv extrémní volatility, bude pokračovat i dnes odpoledne a pravděpodobně i během zítřka. V několikatýdenním nadhledu je velmi obtížné odhadovat, kterým směrem se bude koruna ubírat a to s ohledem na silný příliv zahraničního spekulativního kapitálu do korun v posledních měsících. Posilování koruny směrem k hladině 26 CZK/EUR či lehce pod tuto hladinu je však mírně pravděpodobnější. Každopádně nelze vyloučit ani krátkodobé oslabení koruny nad hladinu 27 CZK/EUR. Považuji za nutné zdůraznit, že ČNB pravděpodobně nebude tolerovat příliš rychlé posilování koruny, na druhé straně nebude tak striktně bránit případnému oslabení české měny.

Miroslav Novák
Analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…