Nadační fond proti korupci: Veřejné zakázky jednoduše aneb Vydali jsme Manuál transparentnosti

14.02.2017 10:40

Veřejné zakázky bývají často zdrojem nekalého jednání a nezřídka je provází i masivní zneužívání finančních prostředků a korupce. S mnoha takovými případy se setkal i Nadační fond proti korupci. Z tohoto důvodu se proto rozhodl více zaměřit svou činnost na problematiku veřejných zakázek a tuto svou činnost podpořit vydáním Manuálu transparentnosti veřejných zakázek. Ten je určený široké veřejnosti, která přijde s veřejnými zakázkami do styku – mimo jiné úředníkům obecních úřadů a občanům, kteří nejsou lhostejní vůči netransparentnímu hospodaření s veřejnými prostředky.

Nadační fond proti korupci: Veřejné zakázky jednoduše aneb Vydali jsme Manuál transparentnosti
Foto: nfpk.cz
Popisek: Nadační fond proti korupci

Manuál je rozdělen do několika částí. Po krátkém úvodu do problematiky se uživatel dozví, kde přesně je možné nalézt podrobné informace a dokumenty k veřejné zakázce. Dále se pak seznámí s většinou způsobů manipulace s veřejnými zakázkami a to jak v průběhu soutěže, tak i po uzavření smluv. Manuál rovněž představí varovné signály a typický scénář zmanipulované zakázky. Závěr publikace se pak věnuje úřadům, které lze na tyto manipulace upozornit. Vzhledem k faktu, že jsme národ vynalézavý, určitě se nám nepodařilo zdokumentovat všechny možnosti manipulace. Proto bychom i tímto způsobem rádi oslovili ty, kteří se s těmito „novými“ způsoby setkali, aby nás informovali. Taktéž budeme rádi za každý podložený podnět o manipulaci nebo korupci ve veřejných zakázkách. Nadační fond proti korupci jim tak může následně nabídnout kvalifikované právní rady.

„Z vlastní dlouholeté praxe mohu potvrdit, že ke zneužívání veřejných prostředků právě prostřednictvím veřejných zakázek dochází ve vysoké míře. Jelikož se nejedná o úplně jednoduchou záležitost, rozhodli jsme se v Nadačním fondu sepsat co možná nejjednodušší návod pro ty, kteří jsou s veřejnými zakázkami v téměř každodenním styku a nejsou zrovna právníci s příslušnou specializací. Pokud by se náhodou setkali s něčím, co není v našem manuálu uvedeno, mohou se na nás kdykoliv obrátit a my jim rádi poradíme,“ okomentoval důvody vydání Manuálu JUDr. Miroslav Cák, specialista NFPK v oblasti veřejných zakázek.

Nadační fond proti korupci je zcela nezávislá iniciativa lidí, kteří zásadně nesouhlasí s vysokou mírou korupce ve státní správě. Naším cílem je mimo jiné podpora a odhalování korupční činnosti ve veřejné správě a podpora projektů odhalujících korupci.

Příloha: Manuál transparentnosti veřejných zakázek (formát pdf)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…