Nate Silver: Čtrnáct scénářů pro Trumpa

28.02.2017 13:03

Donald Trump, 45. prezident Spojených států amerických, vyvolává mnoho emocí – od nadšení, přes obavy, hrůzu až po rozpaky. A k tomu vyvstávají samozřejmě otázky, co všechno ještě udělá a jaký to bude mít dopad na svět. Jeden z nejznámějších amerických volebních analytiků Nate Silver se pokusil sestavit čtrnáct možných scénářů dalšího vývoje Trumpova úřadování. Může být velkým úspěchem, velkou prohrou, ale také něčím mezi tím.

Nate Silver: Čtrnáct scénářů pro Trumpa
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Donald Trump

Scénář 1: Pokračování v nastoupené cestě

Trump bude pokračovat v plnění svých volebních slibů a každé ráno se bude rozčilovat na twitteru. Média mu budou pravidelně předpovídat konec, ale přinejmenším v něčem bude mít úspěch a vzhledem k nízkým očekáváním to budou voliči hodnotit pozitivně. Určitě bude mít šanci na znovuzvolení v roce 2020.

Scénář 2: Smrtelná spirála 

Pozorovatelé a protivníci už Trumpa v předvolebním boji odepsali tolikrát, že očekávat jeho brzký konec je bláznivé. Na druhé straně se Trump nevyhýbá žádnému konfliktu. V úřadě prezidenta se mohou tytu problémy prohlubovat a podpora u voličů může pomalu, ale nezadržitelně klesat. Podobně jako to bylo v posledních dvou letech úřadování George Bushe. V takovém případě bude moci Trump sotva co prosadit a na konci ho čeká možná odvolání, nebo resignace. Ekonomové v takovém případě očekávají lehkou nervozitu na trzích, ale jinak se budou hospodářské důsledky držet v mezích.

Scénář 3: Trump triumfátor 

Nate Silver si dovede dost dobře také představit, že Trumpův způsob vedení politiky může být dlouhodobě úspěšný. Může se mu například podařit posunout hranice akceptovatelného chování. „V tomto smyslu bude mít výhodu domácího hřiště,“ říká Silver. Média a ostatní mu prostě nebudou stačit. Podobně jako v předvolebním boji se mnoho republikánů rozhodne, že jejich život bude jednodušší, když s Trumpem budou spolupracovat, než když s ním budou bojovat. A nakonec prezident přesvědčí i mnoho dosud skeptických voličů.

Pokud nastane tato situace, vzrostou rizika, že se Trumpovi podaří v Kongresu prosadit své protekcionistiské představy o obchodě. Důsledkem by pak bylo, že z USA by do Evropy přicházelo málo konjunkturních impulsů.

Scénář 4: Trump se trochu umírní 

Po vzrušených prvních měsících vlády se Trump metodou pokus-omyl poučí. Nepůjde už do každého boje. Provokující poradci typu Steva Bannona ztratí vliv a prezident bude pracovat jako konvenční republikán. To by bylo pro vývoj hospodářství pozitivní, stal by se součástí politického byznysu a tím také vypočitatelným.

Scénář 5: Trump odevzdá moc -- to vše kombinováno

V historii amerických prezidentů se to už stalo. Calvin Coolidge (1923-1929) cítil, že prezidentská funkce je nad jeho psychické a fyzické síly. To by se mohlo sedmasedmdesátiletému Trumpovi přihodit také. Předal by běžný provoz viceprezidentovi Penceovi a soustředil by se na reprezentativní funkce úřadu. Anebo by mohl úřad využívat pro rozmnožení svého osobního bohatství. Je dost dobře možné, že by přitom zůstal velmi populární, anebo že by zmizel z centra veřejné pozornosti. Pro hospodářství by to mohlo být pozitivní. 

Scénář 6: Trump se stane populistou středu 

Tvrdá linie v mezinárodním obchodu, omezení přistěhovalectví , výrazné zvýšení veřejných investic do infrastruktury a sociálních výdajů – to vše kombinováno s útoky proti médiím, justici a podnikatelům. To je scénář, který sepsal například publicista David Frum, který dříve psal projevy G. W. Bushovi. 

Trump by tím získal podporu nezávislých, konzervativních demokratů a části tisku. Jeho úřadování by mohlo být poměrně úspěšné, i když cenou by bylo, že USA by postupně opouštěly cestu demokracie. Pro světové hospodářství by to znamenalo tvrdý úder. Po krátkém období rozkvětu by se zvýšila inflace a poklesl by hospodářský růst. Burzy by se zkorigovaly směrem dolů.

Scénář 7: Trump bije kolem sebe 

Po prvních neúspěších Trump ztratí nervy. Opakovaně bude potvrzovat svůj kurz, neustále bude měnit poradce a bude odrazovat své politické spojence rychleji, než bude schopen nacházet nové. Už během svého prvního období bude „chromou kachnou“, prezidentem, který je neschopen akce, podobně jako se to stalo Jimmy Carterovi. 

Scénář 8: Trump bude vyvolávat skandály 

Podle názoru Nata Silvera neměl žádný předchozí prezident takový potenciál vyvolávat skandály. Počínaje jeho obchodními aktivitami, přes ponižující vztah k ženám. Je dobře možné, že se nakonec nebude zabývat ničím jiným, než odstraňováním následků skandálů, které vyvolal.

Šance a rizika jsou tady téměř v rovnováze. Na jedné straně by takto oslabený Trump nemohl prosazovat svoji protekcionistickou agendu, na druhé straně je nejasné, jak by vůbec reagoval.

Scénář 9: Slíbený boom pracovních míst se nedostaví 

Prezident slíbil 25 miliónů nových pracovních míst během deseti let. Je samozřejmě možné, že se to ani zdaleka nepodaří, protože protekcionismus může vyvolat mimo jiné snížení hospodářského růstu. Takový vývoj by byl pro hospodářství zničující – rostoucí deficit státního rozpočtu USA, výrazný pokles akciových kurzů a úroků státních obligací na obou stranách Atlantiku.

Scénář 10: Američané se semknou kolem Trumpa 

Když se Američané cítí ohroženi společným nepřítelem, získá jejich prezident okamžitě na oblibě. To je fenomén, který se dal pozorovat po útocích z 11.září. Nějaký teroristický útok by Trumpovi mohl prospět. Ale dlouhodobé efekty jsou méně přesvědčivé. 

Americká veřejnost je ve srovnání s rokem 2001 z válek a konfliktů unavena, a jak se ukázalo během druhé války v Iráku, mohou se zpočátku populární vojenské akce změnit pro amerického prezidenta v noční můru. Tvrdý konflikt s Čínou by mohl světovými trhy otřást.

Scénář 11: Amerika se stane autoritativním státem 

Trumpův poradce Steve Bannon v roce 2013 řekl, že chce „vše zbořit a současný establishment zničit“. Pokud by Trump uvažovat stejně, myslí si Nate Silver, bylo by logické, kdyby začal rychle jednat, ještě než se jeho protivníci zformují. Ale uvažuje Trump opravdu stejně? To zatím nikdo neví, říká Nate Silver. Přesto je zjevně tento prezident reálným nebezpečím pro americkou demokracii. Pro ekonomiku by to byl extrémně nevýhodný scénář. 

Scénář 12: Amerika sklouzne do ústavní krize 

Případ dočasné ministryně spravedlnosti Sally Yatesové by se mohl stát příkladem: Mnoho lidí v exekutivě, v ministerstvech, v armádě by mohlo blokovat Trumpovu politiku a jeho rozhodnutí sabotovat. Především levice v USA po takovém scénáři touží, ale přehlížejí přitom stinné stránky takového jednání, varuje Silver. Nezákonné postupy, které se obracejí proti řádně zvolenému prezidentovi, podkopávají základy demokracie. A to by bylo přesně opakem toho, co dnes Amerika potřebuje. Zásadní změna společnosti je nutná, ale Trump by se ocitl v trvalém konfliktu s bránícími se institucemi. Země by se zastavila. 

Scénář 13: Trump odloží masku Terminátora

Trump zvolí stejný postup jako Arnold Schwarzenegger, když byl guvernérem Kalifornie. Odloží masku tvrdého muže, bude neustále sledovat průzkumy popularity a posune se do politického středu, kde získá podporu umírněných křídel obou velkých stran. Znamenalo by to výrazný hospodářský rozvoj, který by se přenesl do celé světové ekonomiky. Rizikem by mohly být úvěrové excesy a mzdová inflace, která by po několika létech přinesla riziko krize.

Scénář 14: Trump revolucionář 

V tomto scénáři možná Trump nemá ty správné recepty, ale zato správné instinkty. Třeba opravdu nemají tradiční elity pravdu a ekonomický efekt globalizace a svobodného obchodu je skutečně menší, než se tvrdí. Třeba je současný hospodářský systém opravdu tak nefunkční, jak Trump prohlašuje. Proti tomu se sice dá vznést mnoho argumentů, ale většina Američanů, kteří Trumpa volili, jej volili právě kvůli tomu: Jsou hluboce nespokojeni se současným stavem. 

Pokud by právě tohle bylo úspěchem Trumpa, podpořilo by to nacionalismus v Evropě a roli národních států. A to by bylo pro Evropu mnohem nebezpečnější, než pro USA s jejich velkým vnitřním trhem.

Převzato z Die Welt

Přeložil Miroslav Pavel

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.