Oldřich Knap: Národ už přestal být ovcemi

18.06.2016 20:59

Jsem dost starý (1943), abych měl přehled o minulosti a žel, hlavně o současnosti. Je celá řada potřebných v naší republice, jako samoživitelky, důchodci, invalidé a další, kteří trpí nedostatkem, resp. mají se co ohánět a nevyskakovat si. Ano, začíná to všechno u financí, které sněmovny a vláda rozdávají plně v rozporu s myšlením obyvatelstva, tím myslím trvale bydlícího v ČR. Nikoliv imigranti a nepřizpůsobiví Češi jiného původu, kteří nepracují, i když čerpají co se dá. Ale ani zákony, právní předpisy a všelijaké vyhlášky nejsou dobré, kvalitní, demokratické, ani pevné, natož spravedlivé a korektní k lidu, což dokumentuje například příloha. Tady všude bychom potřebovali reformátora na jednotlivé obory, jako byl tehdy J.A.Komenský na jazyk český.

Oldřich Knap: Národ už přestal být ovcemi
Foto: Archiv IN
Popisek: Vlajka ČR na budově parlamentu

Panstvo poslanecké i sněmovní spolu s vládou by mělo jednat ve prospěch národa českého a nikoliv tak, jak to chce určitá velmi "vysoká" osoba nebo skupina ve vládě, či sněmovně. Pak by se nemělo obyvatelstvu veřejně lhát a dokonce prostřednictvím médií : v TV je reklama, že 18 mld Kč lze rozdělit m.j. i důchodcům, když na 1 osobu by připadalo 500,-Kč. To neumí ani počítat! Toto  prosté dělení se děti učí už na základce. Důchodců údajně je asi 3,000.000 a do 18 mld by tedy odpovídalo průměrnému navýšení důchodů o 6.000,- Kč. A to by bylo spravedlivé ! Nikoliv však plošné, ale nepřímo úměrně k výši důchodu. Vždyť průměrný důchod není zdaleka ani polovinou průměrného výdělku. Víme také, že většina pracujících průměrnému výdělku se ani nepřibližují a že ho zvyšují významně vysocí manažeři, státní zaměstnanci, politici, poslanci, senátoři, vláda a další. 
   
Vždyť drtivá většina lidí poctivě odpracovala obrovský fond pracovní doby pro republiku a samozřejmě pro peníze, určené především pro obživu rodiny. Ne všichni s hodně dobrými důchody a jinými vysokými příspěvky se podíleli stejně, jako v té první skupině.  Pak posmívají se nám svým vystupováním a konáním. 
 
Je mi z toho smutno, můj strýc, bratr mého otce, bojoval v Anglii proti Němcovi v letadlech, můj otec i děda bojovali také proti Němcovi na barikádách v Praze, kde jsme tehdy bydleli. V rámci osídlování pohraničí jsme se přestěhovali do Liberce. Minulý režim mne především za strýce dusil až do převratu naprosto ve všem. Omezeních na mne bylo mnohem více, než možností. A co je to za demokracii, že někdo může poslancovat i 25 let ?! Časové limity, jako má senát, by měl fungovat i v parlamentu ! Pauzy by měly trvat minimálně po celé funkční období.
 
Teď nám vláda prostřednictvím ministra Babiše doslova smrkla 40,- Kč měsíčně a ministr mi píše, že na víc opravdu nemá. To nedá ani přídavek 1 rohlíku denně. Možná to vyjde na pracovní týden, ale o víkendu už není nárok.
 
Děkujeme všem, kteří pomáhají více, či méně odčerpávat ze státní kasy prostředky a mnohdy a mnoho ještě dříve, než se do kasy mohly dostat. Ale i těm, kteří jim to umožňují špatnými zákony a předpisy. Díky nim jsme tam, kde jsme s celou krásou země, možná už většinově rozebrané. Alespoň to kvalitní. 
 
Jak je možné, že majetky a moc jsou nad blahem národa, když na jedné straně mnoho starých lidí žije na hranici bídy. Sem nepatří bezdomovci, těm to tak vyhovuje. Těžce a trvale nemocným se musí dělat sbírky od národa, aby se mohli léčit (proč ne od opravdových boháčů) ? To je ten uvolněný kapitalizmus, což vládní a političtí představitelé úmyslně tak nastavili a jen velmi pomaličku to začali brzdit. Ano, budou volby, tak se musí zviditelnit. 
 
Tak to prosím, pusťte dál, tedy do tisku, aby i ti, kterých se týká, se o vědění národa dověděli.
 
Jak je možné v této zemi, že účast v poslanecké sněmovně není časově omezen, jako v senátu a u všech nižších zastupitelstev. Vždyť tam jsou někteří i více, než 20 let a tomu se dříve říkalo, že to je pod penzí ?!? Ti "staří" jsou tam až za podivných podmínek, když národ ví, jak jsou někteří už dávno nepotřební, se zastaralým smýšlením a zbytečně zabírají místo pružnějším s modernějším smýšlením. Není už vůbec demokraticky i právně možné, aby delegovaný poslanec zůstal se stejným mandátem ve sněmovně, když změnil stranu, která ho delegovala. Jediné demokratické a oprávněné řešení je automatickým okamžitým skončením mandátu a odchodu ze sněmovny. V dosavadním systému to je do značné míry penzion zbytečných politiků za hodně moc peněz a blokaci pokroku. 

Autor žije v Liberci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…