Ombudsmanka: Justice potvrdila názor veřejného ochránce práv, že nemocnice musí strpět přítomnost otce u porodu

26.04.2016 20:36

Ochránkyně vítá rozhodnutí Ústavního soudu, který potvrdil, že právo otce na přítomnost u porodu nemůže být zpoplatněno. Ústavní soud v tomto směru zaujal totožný právní názor, k němuž ochránkyně dospěla ve svých šetřeních a který také Ústavnímu soudu sdělila v rámci projednávání ústavní stížnosti jednoho z otců.

Ombudsmanka: Justice potvrdila názor veřejného ochránce práv, že nemocnice musí strpět přítomnost otce u porodu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Anna Šabatová

Podle ochránkyně zákon o zdravotních službách dává pacientovi výslovně právo na přítomnost blízké nebo jiné pacientem určené osoby při poskytování zdravotních služeb. Nemocnice má povinnost přítomnost této osoby umožnit a strpět. Zdravotnické zařízení tedy neposkytuje zvláštní službu nebo nadstandard, ale plní zákonnou povinnost, takže není možné, aby za ni žádalo smluvní cenu.

Ústavní soud rovněž v souladu s názorem ochránkyně konstatoval, že pokud nemocnici vzniknou náklady spojené s poskytnutím nadstandardních služeb otci, může následně po otci žádat, aby je uhradil. Nadstandardem ale podle Ústavního soudu není poskytnutí nezbytného hygienického oděvu apod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

13:57 Zbyněk Fiala: Benzinová auta ochromila nadvýroba

Čínský automobilový průmysl narazil na odbytovou bariéru spalovacích motorů. V největších čínských m…