Ondřej Mrázek: Soumrak českých hospod

18.09.2013 21:52

Dobrý voják Švejk se obrací hrůzou v hrobě a s ním i tisíce a miliony mrtvých krajanů, kteří by si svou vlast bez piva a tradiční české hospody nedovedli představit ani v tom nejčernějším snu.

Ondřej Mrázek: Soumrak českých hospod
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pivo

Letos se poprvé v české historii prodalo více piva v lahvích a plechovkách, než se vytočilo v hospodách. Cena točeného piva, které vždycky bylo nápojem lidovým a všem dostupným, se vyšplhala tak vysoko, že už na něj spousty lidí nemají peníze. Ačkoli pro cizince je ještě pořád až směšně laciné, čím dál tím víc Čechů si raději koupí za poloviční cenu pivo v láhvi nebo v plechovce a vypijí si ho doma nebo „po ukrajinsku“ na chodníku před obchodem.

Krize je krize a lepší je uhasit žízeň zlatavým mokem z lahve, než pít vodu. Duše milovníků pivní poezie ale trpí a pláče. Není nad dobře vychlazené točené pivečko v oroseném půllitru, kterým si můžete pěkně rázně ťuknout, ponořit ústa do smetanové pěny a vyklopit tu manu nebeskou do vyprahlého hrdla. Není nad slastné rozjímání nad půllitrem v hospodě, kam se lidé známí i neznámí ze všech stran sbíhají jako včelky do úlu.

Česká hospoda není jen tak nějaká restaurace, pizzerie, herna nebo bar – je to posvátné místo, kde se muži, ale i ženy, scházejí s takovou pokorou a pravidelností jako jiné, pobožnější národy v kostelech. Hospoda – to je místo sousedského popíjení, uvolněného povídání a vtipkování, místo sdílení osudu i piva točeného ze společného sudu. Hospoda je chrám české duše znavené po celodenní práci a vyprahlé životem.
 Jenomže realita světa svíraného ekonomickými zákonitostmi a času odpočítávaného penězi je neúprosná. Zatímco v hospodě stojí půllitr dvanáctky kolem třiceti korun, v lahvi ho pořídíte za patnáct, nejvíc za dvacet. Stále více českých mužů – živitelů rodin – navíc zkrátka finančně nevystačí s jednou prací, takže jít s kamarády na pár piv do hospody už tak nějak nemají čas.

Menší počet hostů pomalu, ale jistě způsobuje, že hospod, výčepů, pivnic a pivních sklípků postupně ubývá. Doktorům a manželkám to možná udělá radost. Stejně se pivo v Čechách pije a pít bude. S mizejícími hospodami se ovšem vytrácí důležitá a krásná část naší kultury, tradice společného pití piva. Veřejný prostor se ochuzuje a atmosféra pospolitosti se pomalu rozplývá v prázdnotě. Žíznivému poutníkovi už kolikrát nezbývá, než aby tupě uhasil žízeň bezduchou coca-colou v nejbližší pizzerii. To jsme to dopracovali. Globalizace se vysmívá osiřelým českým duším jako smrtka s kosou.

Nebude to možná trvat dlouho a české hospody s točeným pivem do půllitru se stanou jen muzeální atrakcí pro turisty, prázdnými kulisami divadelní hry, která už dávno skončila. V historickém centru Prahy, kde byla ještě před patnácti lety radostně hlučící, upovídaná a rozezpívaná hospůdka na každém rohu, už se to ostatně stalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Mrázek - profil

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …