Otevřený dopis řediteli Českého rozhlasu k partnerství s turné „Alexandrovci“

07.10.2015 7:35

Vážený pane řediteli, píšeme Vám jako občané i jako koncesionáři veřejnoprávního rozhlasu, kteří nedávno zjistili, že Český rozhlas Dvojka je uveden jako jeden z oficiálních partnerů turné hudebního souboru ruské armády Alexandrovci po České republice.

Otevřený dopis řediteli Českého rozhlasu k partnerství s turné „Alexandrovci“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Více k turné zde

První náš dotaz míří k tomu, zda skutečně je Český rozhlas Dvojka partnerem tohoto turné. Pokud ne, doufáme, že vyzvete organizátory k neprodlenému odstranění tohoto odkazu, který je vzhledem k dále uvedeným skutečnostem neslučitelný s dobrým jménem demokratického Českého rozhlasu.

Pokud je ale Český rozhlas Dvojka skutečně partnerem, položili bychom následující dotazy:

·        Znáte píseň, kterou tento soubor vytvořil jako oslavu násilné změny hranic nynější Evropy – tedy po anexi Krymu Ruskou federací (http://zpravy.idnes.cz/rusko-krym-ukrajina-alexandrovci-dla-/zahranicni.aspx?c=A140424_160926_zahranicni_aha)? Toto násilí proti sousednímu státu jednoznačně odsoudila řada mezinárodních organizací včetně EU (https://en.wikipedia.org/wiki/International_reactions_to_the_annexation_of_Crimea_by_the_Russian_Federation).

·        Je partnerství s takovým souborem slučitelné s následujícími citacemi z etického kodexu Českého rozhlasu (http://media.rozhlas.cz/_binary/00730694.pdf)? Na straně 2 se praví: „Český rozhlas si musí zakládat na otevřenosti, nestrannosti a nezávislosti. Musí však také dostát povinnosti stát vždy na straně lidské důstojnosti, základních lidských práv a svobod a úcty k přírodě a kulturnímu dědictví. Na straně 3 se dále píše: „Program a jednání Českého rozhlasu budou vždy poměřovány také etickými normami. Český rozhlas vychází z mravních tradic evropského civilizačního okruhu.“ Další související citaci popisující vztah k násilí v zahraničí najdeme na straně 22.

Vzhledem k válce na Ukrajině, kde je Rusko jednoznačným agresorem, vzhledem k nepřátelským postojům, které Rusko zaujímá vůči západním zemím, vzhledem k nezákonné okupaci Krymu, porušování lidských práv v Rusku a na Ruskem okupovaných územích, vzhledem k ruským hrozbám a propagandistické válce vůči zbytku světa, překrucování historie a opětovné propagaci zločinů, kterých se Rusko a jeho předchůdce SSSR dopustily, považujeme turné Alexandrovců na území České republiky za skandální a morálně naprosto nepřijatelné.

Spoluúčast na tomto turné včetně divácké považujeme za vědomou kolaboraci s nepřátelským režimem Vladimíra Putina. Zde bohužel nejde o svobodnou kulturu, ale jedná se o armádní soubor propagující násilné činy současného kremelského režimu.

Z tohoto důvodu se ptáme, jak je možné, že Český rozhlas Dvojka je uveden jako partner tohoto turné. Vyzýváme Vás, abyste se zasadil o zrušení partnerství Českého rozhlasu a turné „Alexandrovci“, případně vysvětlil důvody uvedení tohoto partnerství, distancoval jste se o něj a vyvodil z této záležitosti patřičné důsledky.

Za East European Information Centre, z.s.

Josef Bílek, Tomáš Peszyński a Michal Majzner

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …