Petice za práva dětí vyrůstajících v duhových rodinách

13.12.2015 15:31

Od září 2014 leží v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR návrh novely zákona o registrovaném partnerství, který umožní sociální/mu (nebiologické/mu) otci či matce žijícím v registrovaném partnerství tzv. přiosvojit dítě svého protějšku a stát se tak právoplatným rodičem se všemi právy i povinnostmi.

Petice za práva dětí vyrůstajících v duhových rodinách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Děti - ilustrační foto

O co vlastně jde? Jeden příklad za všechny: Veronika a Kateřina spolu vychovávají šestiletého syna Sebastiana, pětiletou dceru Julii a v současné době čeká Veronika další dceru Lucinku. Veronika a Kateřina jsou spolu přes 13 let, v registrovaném partnerství spolu žijí už skoro 7 let. Braly jako správné a důležité, aby se jejich první potomek narodil do legitimního milujícího se svazku. Od začátku chtěly rodinu, věřily v rodinné štěstí a přes mnohé nesnáze si rodinu vybudovaly. Jediné, co nemají, je právní jistota. Jsou navenek sice rodina – podle platného právního řádu ČR jsou však pouze dvě ženy a dvě biologické matky žijící ve společné domácnosti. Každá z nich má strach, co kdyby se té druhé něco stalo – kdo by se postaral o nebiologické děti, které ve svazku vyrůstají? Ostatní s oblibou tvrdí, že soud by byl rozumný... Mohou se na to Veronika s Kateřinou spolehnout? Pokud nebudou pro stát rodina, budou stále jen 2 + 2, brzy 2 + 3 a ne 4 (brzy 5).

Co má novela změnit? Od září 2014 leží v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR návrh novely zákona o registrovaném partnerství, který umožní sociální/mu (nebiologické/mu) otci či matce žijícím v registrovaném partnerství tzv. přiosvojit dítě svého protějšku a stát se tak právoplatným rodičem se všemi právy i povinnostmi. Pokud bude novela schválena, přestane v České republice žít přes 900 dětí v právní nejistotě a bez sociálních jistot (zastupování u lékaře, ve škole, sirotčí důchod, dědění v první linii atd.), které mají ostatní děti vyrůstající v heterosexuálních rodinách. Rodiče stejného pohlaví pak také získají v tomto ohledu rovnocenné postavení před zákonem. Více k tématu najdete na www.stejnarodina.cz nebo na fb profilu www.facebook.com/stejnarodina/?fref=ts

Co pro změnu novely mohu udělat? Svým podpisem vyjadřuji požadavek, aby poslanci a poslankyně PČR v co nejkratší době tento návrh projednali.

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…