Petr Dufek: S auty k novému rekordu zahraničního obchodu

09.05.2017 16:20

Automobilky v posledních letech celkem pravidelně „zajišťují“ příznivé výsledky celého průmyslu i exportu a nejinak tomu bylo i v březnu letošního roku. Zahraniční obchod skončil přebytkem 22,6 mld. korun a ještě lépe, než jsme původně očekávali. Vyšší ceny ropy sice zdražily dovozy do ČR, ale auta plus stroje a další výrobky dokázaly vliv ropy vykompenzovat.

Petr Dufek: S auty k novému rekordu zahraničního obchodu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Úspěšné tažení exportérů se týká primárně evropského trhu a tak ČR dále zvyšuje svůj obchodní přebytek se zeměmi EU, zatímco její deficit s nečlenskými zeměmi a především Čínou narůstá. Roční data nám jasně ukazují kladné obchodní saldo s EU ve výši 624 mld. korun a naproti tomu deficit 436 mld. s nečlenskými zeměmi, z nichž Čína hraje největší roli (schodek 287 mld.).

Export si tak i nadále drží pozici jednoho z motorů české ekonomiky. Dá se proto očekávat, že vliv zahraničního obchodu na ekonomický růst v prvním čtvrtletí letošního roku byl opět pozitivní. A to dokonce navzdory silnému růstu domácí spotřebitelské poptávky, která na sebe nabaluje větší objem dovozů. Nelze ovšem zcela zapomenout na to, že investiční aktivita zůstává ještě utlumená, a tak dopad investic na dovozy do ČR je zatím nadále slabší. S očekávaným růstem investic ve druhé polovině roku je však třeba počítat s mírným zhoršením trendu zahraničního obchodu i jeho nižším a nejspíše i krátkodobě negativním příspěvkem k ekonomickému růstu.

Petr Dufek
finanční analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…