Petr Soukenka: Jak se do lesa volá aneb Jak si Lesy ČR objednaly u Rittiga kodex

05.03.2015 8:36

Příběh etického kodexu pro Lesy ČR, který zpracovávala společnost Ivo Rittiga Rittig & Partners s.r.o., se v médiích průběžně objevuje od roku 2012. Dalo by se říci, že příběh známe od začátku do konce.

Petr Soukenka: Jak se do lesa volá aneb Jak si Lesy ČR objednaly u Rittiga kodex
Foto: archiv PS
Popisek: Petr Soukenka, ředitel Nadačního fondu proti korupci

Krátce zrekapitulujme: Lesy ČR si v roce 2011 objednaly u společnosti Rittig & Partners zpracování etického kodexu, a to za částku 1 720 000 Kč bez PDH (s DPH to bylo 2 060 000 Kč). Dokument zpracovaný Rittigovou firmou měl celkem 25 stran, ale fakticky se jednalo o stran 20, jak správně konstatoval JUDr. Tomáš Novosad z Městského soudu v Praze v roce 2013 („…psaný ovšem s velkorysými nadpisy a mezerami, takže počet normostran textu soud odhaduje na max. 20…“). Tedy co strana, to 86 tis. Kč bez DPH.

V roce 2012 po medializaci této veřejné zakázky Českou televizí tehdejší mluvčí Lesů ČR prohlásil, že „Cena odpovídala rozsahu provedení průzkumu, jeho vyhodnocení a následného zpracování vlastního kodexu“.

Etické kodexy byly a jsou fenoménem. Asi nahrazují selský rozum a výchovu rodičů. Některé jsem četl a jímala mne z nich hrůza, resp. připadal jsem si jako úplný nesvéprávný idiot. Uveďme pár skutečných perel z již zmiňovaného etického kodexu pro Lesy ČR:

Jednání zaměstnanců podniku je vždy a za všech okolností legální, etické, transparentní a v souladu se zákony České republiky a hodnotami LČR.
Při vykonávání svých povinností jsem svědomitý.
Držím své slovo.
Jsem upřímný k ostatním i k sobě samému.

Občas se stane, že zpracování etického kodexu předchází jakási riziková analýza, např. pracovních pozic s cílem identifikovat střety zájmů, křížení rozhodovacích pravomocí atd. Kdyby se snad někdo domníval, že Lesy ČR v rámci zakázky pro Rittig & Partners požadovaly zpracovat něco obdobného, tak se mýlí. NFPK disponuje smlouvou uzavřenou mezi Lesy ČR a společností Rittig & Partners (k dispozici máme i konkrétní fakturu za tento výtvor). V předmětu smlouvy je jasně uvedeno:

„Zhotovitel se zavazuje zpracovat vnitřní dokument Lesů České republiky, s. p. - Etický kodex zaměstnanců podniku, se zaměřením na definování žádoucích vnitřních i vnějších způsobu chování a jednání zaměstnanců podniku.“

Toť vše. Být na místě Ivo Rittiga, tak bych se při zpracování dokumentu také nepřetrhl. Z vděčnosti za lehce získané necelé dva miliony bych možná nad rámec smlouvy doplnil dokument o pár odstavců na téma „jak se chovat ke starším spoluobčanům“, případně „jak pečovat o domácí zvíře“. Je ovšem pravda, že jediným cílem celé akce bylo co nejjednodušším způsobem vytáhnout peníze ze státního podniku, tak proč se rozepisovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Nadační fond proti korupci

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…