Petr Soukenka: Proč je fond skutečně nezávislý?

08.12.2015 19:49

Před měsícem jsem mluvil s kolegou ze Slovenska, který se mne ptal na to, kolik peněz na svůj provoz získáme od státu, tedy z dotací a kolik se nám podaří sehnat od soukromých dárců.

Petr Soukenka: Proč je fond skutečně nezávislý?
Foto: Archiv NFPK
Popisek: Petr Soukenka, Nadační fond proti korupci.

Odpověď na tuto otázku je zdánlivě velmi jednoduchá. Od státu nemáme ani korunu a totéž platí o dotacích z fondů EU, případně z jiných fondů. Žijeme výhradně díky soukromým darům. Kolega se Slovenska tomu nevěřil, stejně tak jako tomu nevěří někteří novináři v ČR. Přitom si stačí přečíst naše výroční zprávy.

Tento „luxus“ si můžeme dovolit pouze díky mimořádné přízni soukromých dárců a to jak těch, kteří přispívají miliony korun, tak těch, kteří posílají stokorunu měsíčně. Fakt, že nejsme nikomu zavázáni, že nejsme prakticky jednou z mnoha organizací státu, je pro mě osobně mimořádně významnou přidanou hodnotou. Také ovšem závazkem.

Když k tomu připočtu skutečnost, že nikdo z dárců (ani těch milionových) nezasahuje do činnosti fondu (to mi taky nikdo nevěří), tak by se dalo hovořit o zázraku. Mimochodem, složení správní rady našeho fondu vylučuje, aby někdo nějak zasahoval do našich kauz, neboť co člen rady, to výrazná osobnost se zcela odlišnými politickými názory, životními zkušenostmi, postoji a zájmy.  

Nedávno se mě jeden novinář ptal, proč ve fondu pracuji. V kontextu informací výše uvedeného je odpověď skoro jasná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …