Průzkum: Češi se na dovolenou chystají, cesty do zahraničí ale příliš neplánují

10.07.2017 12:45

Prázdniny jsou tu a většina z nás už má jasno, jak a kde je bude trávit. Celé tři čtvrtiny Čechů si alespoň nějaké volno plánují. Vyplývá to z výzkumu realizovaného agenturou IPSOS v první polovině června 2017.

Průzkum: Češi se na dovolenou chystají, cesty do zahraničí ale příliš neplánují
Foto: pixabay.com
Popisek: Dovolená - ilustrační foto

Češi si dovolenou plánují dokonce výrazně častěji než lidé v západní Evropě, kde si volno bere „jen“ 63 % z nich. Do zahraničí se ale Češi příliš nechystají. Více než polovina (58 %) stráví svou dovolenou v Čechách. V tomto se výrazně odlišujeme od okolních států. Například jen 30 % Němců a 28 % Rakušanů také plánuje strávit dovolenou ve své zemi. Podobně jako Češi se za hranice nechystají spíše obyvatelé středomořských států jako je Francie, Itálie nebo Španělsko. Pokud už Češi vyrazí za hranice, tak nejčastěji obligátně do Chorvatska, k „sousedům“ na Slovensko nebo do Itálie.

Mimo jiné také proto, že Češi zůstávají primárně v Čechách, je i jejich plánovaný rozpočet na dovolenou výrazně nižší, než je v západní Evropě běžné. Češi za dovolenou v průměru utratí přibližně 14 000 Kč, zatímco v západní Evropě se průměrná útrata pohybuje kolem 2 000 EUR, tedy asi 52 000 Kč!

„Je patrné, že dovolenou si v létě plánuje vzít většina Čechů, a to bez ohledu na pohlaví, věk nebo kraj, ze kterého pochází. Peníze ale samozřejmě hrají roli. Mezi těmi, kteří berou více než 30 000 Kč měsíčně, plánují dovolenou téměř všichni (91 %), a také do ní o něco více investují. V průměru 18 000 Kč,“ doplňuje Martina Šimůnková, Account Director Ipsos Loyalty.

Ať už se potkáte s více než čtvrtinou (29 %) Čechů u vody nebo budete jako necelá polovina (46 %) cestovat všude možně, přejeme Vám krásné léto.

Informace o výzkumu:
Výzkum na téma cestování Čechů byl realizován na reprezentativním vzorku internetové populace ČR ve věku 18 – 65 let pomocí Ipsos online panelu (ZDE). Celkem se ho zúčastnilo 1000 respondentů a konal se ve dnech 13. 6. – 19. 6. 2017. Výzkumu na téma cestování v Evropě a ve světě realizoval Ipsos pro Europ Assistance v rámci projektu Ipsos-Europ Assistance Holiday Barometer 2017 online na reprezentativním vzorku populace každé země ve věku 18+ let. Celkem se výzkumu zúčastnilo 1000 respondentů z každé z 10 vybraných zemích (Belgie, Francie, Itálie, Německo, Rakousko, Španělsko, Švýcarsko, Velká Británie, USA, Brazílie) a konal se ve dnech 28. 3. – 21. 4. 2017.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…