Radek Sárközi: Z maturit zbylo jen torzo

11.03.2021 9:01

Vyjádření k ohlášeným změnám v maturitní zkoušce

Radek Sárközi: Z maturit zbylo jen torzo
Foto: Eugen Kukla
Popisek: Předseda spolku Pedagogická komora Radek Sarkozi

Robert Plaga postupně proměnil maturitní zkoušku v pouhé torzo maturit. Premiérův návrh na tři různé maturity byl oprávněně kritizován, ale ministr školství nyní přichází rovněž s třemi různými maturitami - maturita bez didaktických testů, maturita bez ústní části z češtiny a cizího jazyka a již dříve ohlášená maturita bez písemných prací z mateřského a cizího jazyka. Myslím si, že maturita se měla konat v původní podobě, pouze měl být odložen její termín na červen. S prodloužením času na didaktické testy souhlasím.

Anketa

Je Miloš Zeman dobrým prezidentem? (Ptáme se od 10.3.2021)

79%
21%
hlasovalo: 39288 lidí

Prvotní impulz k osekání maturit dal Robert Plaga tím, že na svém Instagramu vyzval žáky, aby hlasovali o tom, která část maturitní zkoušky má být zrušena. Následně ovšem nerespektoval výsledky ankety, na což zástupci maturantů reagovali oslovením premiéra. Paradoxní je, že za celou dobu se premiér ani ministr školství nezeptali učitelů, co si o změnách v maturitní zkoušce myslí. Robert Plaga s organizacemi učitelů vůbec nekomunikuje. Výsledkem je řada otevřených dopisů, které upozorňují na to, že po celou dobu epidemie chybí dialog mezi MŠMT a pedagogy z praxe. Na přelomu roku se například obrátilo na premiéra více než 1 300 ředitelů škol formou otevřeného dopisu, kde upozorňují mimo jiné na to, že od srpna nebyla svolána školská tripartita. Nyní se zase desítky školských organizací obrátily na MŠMT, protože s nimi nebyly konzultovány změny v rámcovém vzdělávacím programu pro základní vzdělávání.

Špatná komunikace ministra školství v současné krizové situaci způsobené epidemií koronaviru způsobuje řadu problémů. Myslím si, že by měl premiér Roberta Plagu odvolat a nahradit ho krizovým manažerem, který bude diskutovat se všemi aktéry ve vzdělávání, a to včetně rodičů dětí a žáků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …