Radim Valenčík: Sobotka - Babiš? Pozor, nový hráč - Krúpa

05.09.2017 14:56

Rozdíl kauzy "Babiš" a kauzy "Sobotka" (Bakala) má na první pohled rozdíl v subjektivní motivaci. Babiš se chtěl obohatit o dotaci nějakých 50 miliónů, Sobotka žádný motiv tohoto typu neměl. Představme si však, že by se vyšetřovatelé pustili do fabulace Sobotkových subjektivních motivací, jako tak činí v případě Babišových subjektivních motivací.

Radim Valenčík: Sobotka - Babiš? Pozor, nový hráč - Krúpa
Foto: archiv red
Popisek: Podnikatel Pavel Krúpa

Za sebe dodávám, že takovéto fabulace subjektivních motivací nepovažuji za vhodné, protože byly nástrojem konstrukce obžaloby hojně využívaným v 50. létech a i já osobně jsem měl možnost se na své kůži s něčím podobným setkat. A také jsem četl Löblovu knihu "Svedectvo o procesu", která se dodnes nachází v některých antikvariátech. Ale jen pro ilustraci.

Co kdyby vyšetřovatel založil subjektivní motivaci Soboty na následující konstrukci:

1 . I když byl Sobotka poměrně krátce v politice a byl poměrně málo zkušený, zaznamenal ve svém bezprostředním okolí řadu případu podvodného jednání, jehož aktéři se cítili beztrestní. A také jim to dlouho procházelo či prochází dodnes.

Důkaz: Myslím, že každý jich zná víc než dost z otevřených zdrojů včetně tehdejších mainstreamových medií.

2. Sobotka si velmi dobře uvědomoval silné postavení Bakaly, i když o některých jeho aktivitách byly již v té době pochybnosti. Přízeň Bakaly ze strany řady tehdejších velemocných (včetně Havla) byla dávána okázale najevo.

Důkaz: Myslím, že každý těch mocných ochránců zná víc než dost z otevřených zdrojů včetně tehdejších mainstreamových medií.

3. Sobotka si při své inteligenci subjektivně nemohl neuvědomovat alternativu – buď z pozice, která je mu výkonnou mocí přisouzena, přistřihne Bakalovy křidélka, což ovšem znamená konflikt nejen s Bakalou samotným, ale i jeho mocnými ochránci a patrně i jeho medvědáři (tedy těmi, co ho vodí, jako medvěda), nebo "přimhouří oči" s tím, že to nějak projde, a udělá krok v rozporu se zákonem.

Důkaz: Z otevřených zdrojů včetně tehdejších mainstreamových medií lze intelektuální schopnosti tohoto typu v případě Sobotky bez problémů dokázat. (Byl v tomto smyslu svéprávný při vyhodnocení situace.)

4. Základním subjektivním motivem Sobotky tak bylo uchování slibné politické kariéry, a to i za cenu, že překročí hranice striktního výkladu trestního zákona. A to prostě z toho důvodu, že je s mocnými, byť i porušujícími zákony, lépe vycházet v dobrém, než si zkomplikovat život, tedy přesněji kariéru.

Důkaz: Z otevřených zdrojů včetně tehdejších mainstreamových medií lze ukázat, že ve straně, kterou Sobotka vede a ve které tehdy zaujímal významnou pozici k takovému jednání, tj. "přimhouření očí nad zjevným porušováním zákona" (dnes již v řadě případů pravomocně potrestanému) hojně docházelo.

No a máme tu vykonstruovaný subjektivní motiv, který není o nic méně důvěryhodný, než v případě Babiše. Dokonce je mnohem důvěryhodnější, protože z laického pohledu se Babišovy aktivity kolem "Čapího hnízda" zdají být spíše drobným opomenutím v džungli systematického a dobře vykrývaného porušování zákonů (a pochopitelně i obecně uznávaných zásad).

A je ještě jeden "drobný rozdíl" mezi Babišem a Bakalou:

- Všechny peníze, které Babiš získal, zůstaly v naší zemi. Slouží lidem. Vytvořily pracovní příležitosti, nikdo z normálních lidí nebyl poškozen, "Čapí hnízdo" je hojně navštěvováno a slouží lidem.

- Velká většina peněz, které se ocitly v rukou Bakaly, podstatnou měrou i "zásluhou" Sobotky, je již mimo naší zemi. Tisíce lidí v důsledku toho přišly a přijdou o práci. Stovky lidí přišly o střechu nad hlavou či přinejmenším se dostaly na hranu přežití.

Tak tedy, človíčku, porovnej oba případy. Obecně platí: KDYŽ VŠICHNI, TAK VŠICHNI (jak by řekla Babička). Důležité je asi i pořadí, aby náhodou nedošlo k tomu, že zvítězí největší gauneři.

A teď jako "deux ex machina" se ještě objeví "ex oriente lux", tedy také z Východu, slovenský finančníkPavol Krúpa a do celé současné hry hodí vidle tím, že spojí tažení proti Bakalovy s hlavním smyslem a cílem své volební kampaně do říjnových voleb, viz: "Billboardy ukazují Bakalu jako tuneláře. Platím to já, oznámil miliardář Krúpa"(Mj. – skvělá karikatura Bakaly.)

A to ho nikdo skoro nezná, takže něco z otevřených zdrojů: http://wiki.idnes.cz/pavol-krupa-cx8-/byznys.aspx?klic=456142

To se musí Krúpa cítit hodně silný a hodně "ošetřený"! (Taková "kádrová rezerva" na Babiše vyšší generace?)

NO, ŘEKNĚTE, NEVOLTE HO!

Nebo bychom neměli "zase naletět"? Každopádně mimořádně zajímavý fenomén letošních voleb, které asi zdaleka nebudou tak nudné jako ty prefabrikované v Německu.

Radim Valenčík

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…