Radomil Bábek: 15. květen – Den českých podnikatelů a živnostníků

14.05.2021 21:37 | Komentář

Datum 15. května nebyl jako Den českých podnikatelů a živnostníků zvolen náhodou. Toho dne, přesně před 130 lety (1891), navzdory překážkám, které tehdejší mocenská garnitura přichystala, byla zahájena Jubilejní zemská výstava. Historický milník.

Radomil Bábek: 15. květen – Den českých podnikatelů a živnostníků
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Radomil Bábek, předseda výboru Podnikatelských odborů

První samostatné vystoupení českých podnikatelů na veřejnosti. Přehlídka rozvoje a vyspělosti všech odvětví českého hospodářství i důkaz nezdolnosti českého podnikání. Hrdá oslava šikovnosti a práce českých živnostníků a podnikatelů.

Podnikání je práce, která přináší svobodu
Každý živnostník a podnikatel sám rozhoduje o tom, jakou činnost chce dělat, jakým způsobem ji bude vykonávat a v jakém čase a místě ji bude realizovat.

Podnikání je práce, která vyžaduje vytrvalost
Každý živnostník a podnikatel ví, že záměr a vize nestačí. Podnikání není náhodná, či občasná činnost. Důležitá je kvalita a největší devizou je spokojený zákazník (či klient), který se opakovaně vrací.

Podnikání je práce, která zvyšuje kvalitu
Každý živnostník a podnikatel ví, že produkt, výrobek či služba musí být lepší, nebo rychlejší, než má konkurence. Úspěch na volném trhu prostě závisí i na tom, že je nabídnuto něco navíc.

Anketa

Chcete, aby sněmovna vyslovila nedůvěru vládě Andreje Babiše?

11%
86%
hlasovalo: 19815 lidí

Podnikání je práce, která znamená odpovědnost
Každý živnostník a podnikatel se pod svou práci (či služby) podepisuje svým vlastním jménem. Důležitý je nejen výsledek, ale i prostředky a cesty, které k jeho dosažení vedou.

Podnikání je práce, která vytváří hodnoty
Cílem všech živnostníků a podnikatelů je dosažení zisku. Díky němu živí nejen sebe, své rodiny a své zaměstnance. Z jejich výdělků je financován rozvoj a prosperita celé země.

Podnikání je práce, která značí odvahu
Na každého živnostníka a podnikatele je vyvíjen tlak ze strany kontrol a úřadů, protože musí dodržovat téměř dva tisíce zákonů a vyhlášek. Navzdory vládě, která je veřejně označuje za podezřelé podvodníky a zloděje, jsou to stovky tisíc živnostníků a podnikatelů, kteří jsou motorem naší ekonomiky.

Historie v rámci Jubilejní zemské výstavy připomíná jen některá jména. Kolben, Daněk, Škoda, Křižík, Ringhoffer... Neprávem. Na Jubilejní zemské výstavě představilo své výrobky, produkty a služby téměř 9 000 dalších podnikatelů. Bez jejich účasti by tehdejší výstava nebyla možná. Symbolicky právě na ně a jejich práci navazuje celá řada současných živnostníků a podnikatelů. A to přes veškeré ústrky, které jim současná vládní garnitura naděluje. Právě jim a jejich práci chceme vzdát hold. Proto je 15. květen - Den českých podnikatelů a živnostníků - jejich svátek. Chceme, pokud možno společně, vyvíjet tlak na Parlament, abychom dosáhli uznání tohoto svátku za významný den ČR.

P. S. Podnikatelské odbory chtěly 15. května uspořádat (vše bylo připraveno) několik větších akcí. Z mnoha různých příčin jejich konání nebylo možné. Lze si jen velmi obtížně představit, že by si někdo ze současné vládní garnitury na Den českých podnikatelů a živnostníků vzpomenul. Pojďme jim připomenout, že tady jsme. Třeba tím, že v našich provozovnách, obchodech, krámcích vyvěsíme českou vlajku. Co vy na to?

Za Podnikatelské odbory

Radomil Bábek
předseda výboru

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…