Robert Fico: Slávku Sobotko, oceňuji nejen náš konstruktivní dialog, ale i jeho povýšení do osobního přátelství

13.03.2015 14:26

Projev slovenského premiéra Roberta Fica na sjezdu ČSSD

Robert Fico: Slávku Sobotko, oceňuji nejen náš konstruktivní dialog, ale i jeho povýšení do osobního přátelství
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér SR Robert Fico

Vážení přátelé, všechny vás velice pěkně zdravím a chci vám poděkovat za pozvání na váš sjezd. Stejně tak přináším pozdravy ze Slovenska od mých kolegů ve straně SMER sociální demokracie, ale určitě i členů Vlády Slovenské republiky i dalších představitelů ústředních orgánů státní správy. Takže přeji úspěšnou diskuzi.

Vím, že vás dnes čekají různé, možná i náročná rozhodnutí, ale chtěl bych velice jasně říct, že se těším osobně z vynikající spolupráce s vaším panem předsedou.

Slávku, chci opravdu ocenit nejen konstruktivní a pracovní dialog, který vedeme, ale především povýšení tohoto dialogu do osobního přátelství, na kterém se můžu vždy spolehnout, a které dává těmto dvěma stranám na Slovensku a v České republice obrovskou perspektivu spolupráce.

Pokud to nevezmeš zle, Slávku, tak jsem donesl dobrou lahev slovenské slivovce a chci tě poprosit...(Potlesk), chci tě poprosit, abys ji spolu s novým vedením České sociální demokracie dnes večer vypil i na zdraví Slováků, protože vám opravdu držíme palce. Takže ještě jednou děkuji. (Potlesk)

Vážení přátelé, obrovskou devizou vztahů mezi Slovenskou sociální demokracie a Českou sociální demokracií je sbližování hodnotových postojů a názorů v zásadních otázkách. Je úžasné, jak jsme schopni např. v rámci evropské agendy komunikovat a připravovat společné postoje. Nebylo to lehké, ale chci chci poděkovat panu předsedovi, panu premiérovi za statečný postoj – já jsem ho také měl statečný, pokud se jednalo o sankce vůči Ruské federaci. Tento postoj byl principiální. Řekli jsme – ano, bylo porušeno mezinárodní právo, pojďme něco dělat. Ale na druhou stranu musíme obhajovat vlastní národní zájmy. Ať už České republiky, nebo Slovenské republiky, a to se nám podařilo. (Potlesk)

Máme shodné názory na čerpání evropských fondů. Také proto velice vítám dnešní den, protože můžu mluvit s panem předsedou na téma tzv. Junkerova balíčku, o kterém budeme za chvilku diskutovat více a více na úrovni Evropské unie.

A já dnes mám ještě setkání s naším rumunským kolegou Viktorem Pontem, kde si chceme projít nějaká prvotní východiska, co můžeme nabídnout Evropské komisi. Jak můžeme pomoct, aby státy, jako je Slovensko a Česká republika, mohly být stejně úspěšné při čerpání fondů Junkerova balíčku, jako budou určitě i jiné státy.

Vážení přátelé, přicházím ze Slovenska, a s velkým potěšením můžu konstatovat, že přicházím ze státu, který je ekonomicky i finančně stabilní. Jsme stát, který se hodně učí, ale jsme i politická strana, která se hodně učí. A tady bych chtěl poděkovat vám, nazvu to možná starší sestře, staršímu bratrovi, to je teď jedno, zda použiju mužský nebo ženský rod, protože se hodně okolo sebe rozhlížíme. Učíme se. Nikdo moudrý nespadl z nebe. A proto také vás sledujeme, velice pozorně studujeme vaše sjezdové dokumenty, s čím přicházíte, protože je hodně podobností mezi Slovenskou a Českou republikou. A byla by chyba, kdybychom naše společné postupy, tzv. best practiky, nejlepší z praxe nedokázali také společně využívat.

My jsme se, vážení přátelé, rozhodli před dvěma roky na Slovensku, poté, co jsme v roce 2012 vyhráli parlamentní volby, že nedovolíme nástup bláznů a polobláznů do politiky. To je naše oficiální strategie.(Potlesk) Říkám to velice srozumitelně a jednoduše.

Co mám na mysli? Kdybychom totiž, přátelé, podlehli tlaku, že je potřeba jenom šetřit, škrtat, omezovat, tak vytváříme prostor pro blázny a poloblázny v politice, kteří nás velice rychle vystřídají a budeme překvapení, co s našimi státy udělají. Proto jsme řekli..., (Potlesk) že musíme mít odvahu jít do rozhodnutí, na která možná neměly jiné vlády odvahu. A začali jsme kombinovat zodpovědnou fiskální politiku.

Dnes máme deficit pod 3 procenty. Klesá nám veřejný dluh. Chválabohu, začala klesat i nezaměstnanost. Vím, že i na inflaci nebo deflaci můžeme mít rozdílný pohled, protože nám deflace bere na státním rozpočtu 200 milionů euro ročně. Ale je tady cenová stabilita. Čili při dodržování přísné finanční konsolidace jsme řekli – musíme najít peníze i pro lidi. Nemůže to být stále jen o škrtání a omezování výdajů.

Tak jsme se pustili – a myslím si, že tady máme velice velkou společnou prioritu – do lepšího výběru daní. Založili jsme daňovou Kobru, udělali jsme různé loterie, které se jednoduše rozběhly, a mnozí lidé na Slovensku projevili zájem o výběr daní. A dnes mohu konstatovat, že díky mimořádně intenzivnímu boji proti daňovým únikům, díky tomu, že jsme našli nové mechanismy, jak lépe vybírat daně na Slovensku, jsme si mohli dovolit v roce 2014 připravit balík v objemu 7,5 – 8 mld. korun. Dám to nazpět na eura – asi 250 až 260 milionů – a nabídli jsme slovenské veřejnosti takzvaný první pozitivní sociální balíček. Protože když se mluví o balíčcích, jsou většinou negativní. My jsme řekli, že to je první pozitivní sociální balíček.

Jsem velmi rád, že se nám podařilo snížit zdravotní odvody, bez ohledu na cenu práce. Dnes zaměstnavatelé nemohou nic říkat, neboť všechno to zaplatil stát.

Přátelé, v praxi to má za následek, že lidé, kteří si vydělají na úrovni 400 – 500 eur měsíčně, dostanou prakticky 13. plat, tím, že se jim zvýší čistý příjem, bez toho, aby zaměstnavatelům stoupaly náklady na pracovní sílu.

Přistoupili jsme k historicky nejdynamičtějšímu zvyšování minimální mzdy. Už je dnes 380 eur, tento rok chceme přistoupit na zvýšení minimální mzdy ve výši 400 eur. Zavedli jsme dávky v hmotné nouzi s nízkou mzdou. Takže ten, kdo pracuje nebo si najde práci, tak ho ještě necháváme dělat, aby pobíral dávku v hmotné nouzi. Aby ten jeho příjem byl pokud možno co nejvyšší.

Samozřejmě, že jsme udělali rozhodnutí, která se mnohým nelíbila. Ale my si za nimi stojíme. Dali jsme studentům a dali jsme důchodcům zadarmo cestování vlakem. A dnes se přihlásilo už téměř 600 tisíc lidí na Slovensku, kteří chtějí jezdit vlaky zadarmo. Ať už jde o studenty, nebo jde o důchodce. Navíc jsme přišli i s celoplošným zvýšením slev pro pracující, kteří používají vlaky na cestování za zaměstnáním.

Máme před sebou ještě velká rozhodnutí, která se týkají duálního vzdělávání, rozšiřujeme kapacity školek, předškolských zařízení, vracíme se k myšlence tzv. závodních jeslí a školek. Určitě si to pamatujete z minulosti. Aby jednoduše ženy mohly nastoupit do práce, tak aby se profesionální tým uměl o děti postarat.

Takže jdeme dál, nehledíme vůbec na to, co křičí naši oponenti a ti, co nám nepřejí. My si opravdu myslíme, že lidé si zaslouží nejen jistoty, což bylo naše heslo v roce 2012, ale zaslouží si po hrubé a velmi těžké konsolidaci veřejných financí také větší míru starostlivosti. A tohle je úloha sociální demokracie.

A v tomto duchu... (Potlesk), v tomto duchu chci potvrdit, že připravujeme druhý pozitivní sociální balík, který bude představen v květnu tohoto roku a který bude určitým východiskem pro náš souboj v parlamentních volbách v roce 2016.

V roce 2016, v březnu, jdeme do dalších parlamentních voleb. Jsem v České republice, můžu tu proto říct ve vašem jazyce, že i na Slovensku "čas letí jako jelen do prdele střelen". Bohužel. A jednoduše dnes jsme tak daleko... (Potlesk), že prakticky za 11 měsíců je před námi další volební kampaň. Máme jasnou ambici a stavíme si nejvyšší cíle.

Slovenská sociální demokracie chce počtvrté za sebou výrazným způsobem vyhrát parlamentní volby. Na nic jiné se nesoustředíme. My nesestavujeme před volbami žádné koalice, soustředíme se sami na sebe a pracujeme. A pracujeme velice, velice tvrdě. Kdo nás vnímá, tak pochopitelně vidí, co se na Slovensku děje.

Ano, děláme i chyby. Ale kdo je aktivní, dělá i chyby. Ten, kdo nic nedělá, ten nemá co zkazit, proto často musíme přijímat i velice těžká rozhodnutí personálního charakteru do útrob strany. Ale to jen ukazuje, že sebereflexe slovenské sociální demokracie existuje.

Přátelé, přeji vám všem mimořádně úspěšné rokování. Věřte mi, že vás opravdu pozorujeme a učíme se od vás, neboť máte za sebou podstatně víc politických zkušeností, než máme my na Slovensku. Velice pozorně si projdeme všechny vaše priority a závěry a nevylučujeme, že se opět někde setkáme a budeme si moci vyměnit společné zkušenosti.

Jsem rád, že fungujeme na principu vlád – čeká nás zanedlouho společné rokování vlády -, věřím, že v krátké době zvládneme i společné rokování tripartity. Což by bylo unikum. Takové něco tu ještě nebylo, aby se setkali sociální partneři jak ze slovenské strany, tak z české strany. Velice rádi budeme v takovém případě hostiteli. Myslím si, že sociální demokracie i sociální partneři si mají co říct.

Rovněž věřím, že budeme mít i nadále stejné postoje v zahraničně politické oblasti. My jsme nabídli před pár dny Košice jako město, kde probíhá velice významná mírová konference o situaci na Ukrajině. My chceme hovořit o míru, my nechceme hovořit o válce. Všichni hovoří o zbraních, o válce... My si myslíme, že tady se dá použít mezinárodní právo, dialog, rozprava s těmi lidmi, vytvářet jim prostor ke komunikaci. Tohle je cesta k vyřešení problémů na Ukrajině, a ne nějaké řinčení se zbraněmi. (Potlesk)

Přeji vám..., přeji vám, vážení přátelé, abyste byli dominantní standardní politickou stranou v České republice. Neboť to musí být standardní politické strany, které jsou hodnotově vybavené. Ne, že se objeví nějaký novotvar, a to je teď jedno kde, já nikoho nekritizuji, za tři měsíce se přes média dostane do popředí a potom najednou ten novotvar neví, co má dělat. Standardní hodnotově vybavené politické strany musí mít budoucnost.

Samozřejmě musíme být moderní. Jestliže nebudeme moderní a budeme si myslet, že jen to, že jsme moderní, stačí, tak jsme na velkém omylu. Také proto jsme na Slovensku dali vlaky zadarmo. Možná i v tom se projevuje ta modernost, o které mnohokrát mluvíme na Slovensku.

Všechno dobré, hodně zdraví, štěstí vám přeji. Ještě jednou předávám pozdravy od mých spolupracovníků na Slovensku a věřte mi, že s vámi si ten pohár vína vždycky rádi dáme. Děkuji pěkně. (Potlesk)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…