Sdružení Mostečané Mostu: Zase jsi to zvládl, Marku! aneb Hrvol si opět plete hrušky s jablky

09.11.2017 21:31

Na hloupá prohlášení Marka Hrvola (Severočeši Most), statutárního náměstka mosteckého primátora, jsme si již zvykli. Jenom není jasné, zda perly, jež veřejnosti sděluje, jsou z jeho hlavy nebo je vymýšlejí ty osobnosti, o nichž ve svém prohlášení mluví a on je jenom jejich hlásnou troubou.

Sdružení Mostečané Mostu: Zase jsi to zvládl, Marku! aneb Hrvol si opět plete hrušky s jablky
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Most

Konečně, je to asi jedno.

Pane Hrvole, Sdružení Mostečané Mostu (SMM) se s nikým nespojovalo. Je to samostatné občanské sdružení (dnes „moderně“ vedené pod označením zapsaný spolek), které si pouze pro volby musí najít politický subjekt, jenž jej zaštítí. Tak jsou, bohužel, postaveny ze zákona volby. SMM proto historicky kandidovalo pod křídly Strany pro otevřenou společnost (SOS), Severočechů.cz (S.cz) a Nového Severu (NS). Z hlediska svého fungování je to ale stále občanské sdružení.

Jediné, co pojí subjekty SMM a S.cz, je zakladatel – tím je Stavební bytové družstvo Krušnohor. SMM vzniklo z popudu družstevníků a dodnes je reprezentantem jejich názorů, myšlenek a přání.

Severočeši.cz vznikli proto, aby město Most v době, kdy první hejtman Ústeckého kraje Jiří Šulc (ODS) prohlašoval, že do Mostu nedá kraj ani korunu, dokud mu budou vládnout družstevníci, dosáhlo alespoň na nějaké finance. Povedlo se a vzniklý subjekt – politické hnutí Severočeši.cz – se stal jedním z nejúspěšnějších v kraji. V prvních volbách, kterých se tento subjekt zúčastnil, se stal třetí nejúspěšnější volební stranou v Zastupitelstvu Ústeckého kraje.

Je opravdu humorné, když se nad spojením dvou znesvářených frakcí v S.cz pohoršuje člověk, jehož hnutí Severočeši.cz vyneslo tam, kde dnes je.

Pan Hrvol jaksi pozapomněl, že to byl lomský představitel S.cz Bronislav Schwarz, který z něj udělal tajemníka Městského úřadu v Lomu a tentýž člověk jej doporučil pro výkon funkce náměstka primátora statutárního města Mostu.

I přes svůj mladý věk Marek Hrvol pravděpodobně trpí sklerózou. Asi si také nepamatuje, že „jeho“ Severočeši Most (SčMo) vznikli jenom proto, že soud zakázal kandidovat S.cz v komunálních volbách, a tak Jiří Zelenka musel rychle „vymyslet“ Severočechy Most a hledat politický subjekt, pod nímž by kandidovali (stala se jím politická strana B10.cz s orientací na ekologii). Do té doby totiž měl být subjekt Severočeši.cz tím, pod kterým by i pan Hrvol kandidoval. Obdobné to bylo s kandidátkou pro krajské volby za S.cz. I zde kandidoval pan Hrvol a s ním i ostatní jím jmenované osobnosti – Zelenka, Paparega, Vozka, Dernerová a Štembera. V tu dobu pro něj a jeho osobnosti nebyli Severočeši.cz politickou fraškou.

A mimochodem: nebýt mocenských choutek podnikatele Zelenky, tak nedošlo k rozdělení S.cz a pan Hrvol se od politické frašky nemusel distancovat. Jenom díky Zelenkově „skvělé“ osobnosti bylo hnutí rozštěpeno, zmařena velmi dobrá práce jeho členů, bylo lidsky ublíženo řadě kvalitních, většinou nestranných lidí v Mostě a do vedení města se dostali opravdoví „experti“. Za to vše můžeme Zelenkovi poděkovat. A pan Hrvol si může jít k němu pro další poklepání na rameno: „Zase jsi to zvládl, Marku!“

Sdružení Mostečané Mostu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…