Stanislav Kliment: Právo a spravedlnost stále v čele průzkumů

25.06.2016 17:36

Strana Právo a spravedlnost vedená Jarosławem Kaczyńským již několik měsíců vede polské průzkumy veřejného mínění. Podle nového výzkumu společnosti IBRiS pro zpravodajský portál „Onet.pl“ ji podpořilo 35,5 procenta anketovaných. S velkým rozdílem jsou na druhém a třetím místě strany Moderní a ještě loni vládnoucí Občanská platforma.

Stanislav Kliment: Právo a spravedlnost stále v čele průzkumů
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Liberální strana Moderní má podporu 19,6 procena tázaných, což je během měsíce pokles o dvě procenta. Občanská platforma, dnes vedená Grzegorzem Schetynou, by získala 15,4 procenta hlasů, což je o procento mně než před měsícem. Jako poslední by se do Sejmu dostalo hnutí Kukiz'15 s 15 procenty, tedy o 4 procenta více než v předchozím průzkumu. Právo a spravedlnost vykazuje stejné procento podpory jako před měsícem. V polském parlamentu by tedy opět nezasedli poslanci levice, když její nejvýraznější reprezentant – Svaz demokratické levice – má pouze 4,7 podpory a strana Razem jen 2 procenta.

Stále je v kritické situaci Polská lidová strana s pouhými 3,2 procenty. Špatné výsledky jsou vodou na mlýn jednáním v řadě vojvodství o změně politické konfigurace koalic. Předpokládá se, že po prázdninách budou vznikat koalice Kaczyńského strany a lidovců a Občanská demokratická strana bude vytlačena do opozice. Jde o čistě pragmatický postoj, protože dřívější spojenec, Schetynova strana, už nemá co nabídnout. Na druhou stranu Právo a spravedlnost vždy usilovalo o rozšíření svého vlivu na venkově.

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …