Stanislav Kliment: V Polsku by volby drtivě vyhrálo Právo a spravedlnost

13.03.2016 9:22

Pouze čtyři politická uskupení by podle průzkumu CBOS (Centrum Badania Opinii Społecznej) zasedla v polském Sejmu, dolní parlamentní komoře, po hypotetických březnových volbách. Pro konzumenta některých médií musí být výsledky průzkumu šokem. Zcela jednoznačně totiž je na prvním místě vládní strana Právo a spravedlnost předsedy Jaroslawa Kaczyńského a premiérky Beaty Szydlo.

Stanislav Kliment: V Polsku by volby drtivě vyhrálo Právo a spravedlnost
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Tato strana, která vytváří společný blok s malými uskupeními Polsko společně a Solidární Polsko, by získala 37 procent hlasů rozhodnutých voličů. Oproti únorovému průzkumu je to o 3 procenta více. Takové voličské zázemí nemají dohromady dvě opoziční strany – Občanská platforma a Moderní.pl. Platformu by volilo 18 procent Poláků, liberály z Moderní.pl 17 procent.

V lavicích Sejmu by byli ještě poslanci hnutí Kukiz´15 s podporou 8 procent voličů. Toto uskupení v rozhodujících momentech podporuje dnešní vládu. V Sejmu by tedy nebyla zastoupena tradiční Polská lidová strana a dostatečné voličské zázemí nemá ani žádné levicové uskupení. K volbám by podle CBOS přišlo 64 procent oprávněných voličů. Průzkum probíhal ve dnech 2. - 9. března na reprezentativním vzorku 1034 dospělých Poláků.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…