Štěpán Křeček: Londýnskou burzu ničí nové regulace a brexit

20.03.2021 15:49

„První data o objemu obchodů naznačují, že brexit výrazně poškozuje londýnskou burzu. Pozice Paříže a Frankfurtu nad Mohanem se zlepšují jen mírně. Vítězem brexitu se zřejmě stane burza v Amsterodamu. Polepší si i americká Wall Street,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Londýnskou burzu ničí nové regulace a brexit
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

Přestože Británii vládne Konzervativní strana, za nové vládní návrhy by se nemuseli stydět ani opoziční labouristé. Ministr hospodářství Kwasi Kwarteng navrhl, že velké společnosti s nedostatečnými finančními rezervami nebudou moci vyplácet bonusy manažerům a dividendy akcionářům.

Anketa

Uškodí ODS odchod Pavla Novotného?

5%
18%
hlasovalo: 9931 lidí

Návrhem je zřejmě reagováno na kolaps společnosti Carillion, která vyplatila rekordní dividendy a poté zkrachovala. To vedlo k růstu nezaměstnanosti a náporu na veřejné rozpočty. Obří dluhy po společnosti Carillion nakonec částečně sanovali daňoví poplatníci.

Nové návrhy britské vlády útočí i na dominanci „velké čtyřky“ v oblasti auditu. Do „velké čtyřky“ jsou řazeny společnosti Deloitte, EY, KPMG a PwC, které auditují drtivou většinu klíčového byznysu. Nově by však mělo docházet k výraznějšímu využívání menších auditorských společností. Navíc „velká čtyřka“ v Londýně bude muset oddělit auditní a manažerské poradenství.

Otázkou zůstává, jaké dopady nové regulace přinesou? V londýnské City se začíná hovořit o dalším úprku firem směrem do Evropy. K tomu již došlo v souvislost s brexitem. Ten výrazně pomohl burze v Amsterodamu, která na začátku letošního roku evidovala čtyřikrát větší objem obchodů než obvykle, čímž překonala londýnskou burzu. Mírně si polepšily i burzy ve Frankfurtu nad Mohanem a v Paříži.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…