Tereza Spencerová: Masky revoluce aneb Kyjevský pokus o cenzuru ve Francii

03.02.2016 21:19

Ukrajinské velvyslanectví v Paříži vyzvalo francouzský televizní Canal+, aby nevysílal dokumentární film Ukrajina: Masky revoluce, který natočil režisér Paul Moreiro.

Tereza Spencerová: Masky revoluce aneb Kyjevský pokus o cenzuru ve Francii
Foto: Youtube.com
Popisek: Tereza Spencerová

„Byli jsme zklamáni, když jsme zjistili, že 1. února Canal+ v rámci speciálního investigativního bloku poskytne vysílací čas filmu Masky revoluce, který divákovi dává lživý výklad situace na Ukrajině,“ konstatovalo ukrajinské velvyslanectví na své facebookové stránce. Podle ukrajinských diplomatů je Moreirův film „sladkou hudbou pro uši stoupenců spikleneckých teorií a ruské propagandy. (…) To není pluralismus médií, to je podvod.“ Velvyslanectví proto oslovilo šéfa rady Canal+ a nabídlo mu seznam dokumentárních filmů, které Kjev považuje za ideově správné.

Paul Moreira v reakci připomněl, že se ukrajinské velvyslanectví ozvalo v době, kdy film ještě nikdo ani neviděl, přičemž podotkl, že na Ukrajině se dodnes cenzurují záběry hořících lidí z Oděsy, a to i přesto, že tehdejší masakr natáčely desítky kamer. „Během prošetřování okolností této masové vraždy jsem pochopil význam nacionalistických ozbrojených skupin,“ napsal mimo jiné režisér na portálu Mediapart. „Stáli v popředí pouličních bojů na Mejdanu, to oni zformovali prapory k bojům na východě… tyto prapory vznikly jako paralelní policie. A ano, znaky neonacistické ideologie jsou v jejich řadách očividné.“

Moreira připouští, že jeho film jde proti obraz, který je v západních politických kruzích a médiích obecně přijímán. „Věděl jsem, že narazím na silný odpor, s obviněními, že jdu na ruku Putinovi. Nečekal jsem ale, že se setkám s odmítáním, které občas hraničí s hysterií. Na ukrajinských webech mě označují za „teroristu“ placeného ruskými tajnými službami. Vyzývají k zákazu mého filmu. Ukrajinský velvyslanec dokonce vyvíjel velký tlak na Canal+. A právě to mně udivuje nejvíc. Mám totiž pocit, že se Ukrajina musí těmito vojenskými uskupeními neodkladně zabývat. Jak se konstatuje ve filmu, jsou totiž největší hrozbou ukrajinské demokracii,“ konstatuje Moreira a podotýká, že bojovníci proti kremelské propagandě se nyní sami stali kovanými propagandisty.

Canal+ odvysílal dokument podle plánu.

Ukrajina loni na jaře zahájila oficiální režim cenzury, v jehož rámci zakázala většinou ruskou a sovětskou filmovou produkci, následně za nepřátele státu označila i řadu západních umělců v čele s Gerardem Depardieu nebo Oliverem Stonem.

Film Ukrajina: Masky revoluce (ve francouzském originále s anglickými titulky):

Pokud ukrajinská ambasáda vedení Canal+ opravdu nabídla seznam „vhodných“ snímků, které by měly nahradit Masky revoluce, je pravděpodobné, že mezi nimi byl i film Zima v plamenech (Winter on Fire), který popisuje hrdinství Majdanu a nyní sbírá ocenění na zahraničních festivalech a podle recenzí z Kyjeva je hoden Oscara. Trailer:

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…