Tereza Spencerová: Nebezpečná batolata - Minority Report v reálném světě

29.07.2015 15:06

Většina amerických bezpečnostních orgánů považuje hrozbu domácích „protivládních“ extremistů za mnohem závažnější, než Al Kajdu či Islámský stát, a tak se na budoucí potenciální rebely soustředí už ve školách.

Tereza Spencerová: Nebezpečná batolata  - Minority Report v reálném světě
Foto: Youtube.com
Popisek: Tereza Spencerová

Americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI) dál bojuje proti terorismu a zatýká „podezřelé z terorismu“ jako na běžícím páse, přičemž obžaloby vesměs staví na předpokladech, tvrzeních informátorů nebo díky provokacím, v jejichž rámci agenti v utajení sami vybraným „extremistům“ dodávají zbraně či výbušniny a pobízejí je k útoku. Ostatně, bezmála 95 procent zatčení v případech souvisejících s terorismem jsou dílem FBI, která tím „maří“ svá vlastní spiknutí a „odhaluje“ falešné teroristické sítě. Většina takových kauz je sice u soudu neudržitelných, ale úřady dál obhajují praxi masového „rychlého věznění“, protože prý sledovaných podezřelých je příliš mnoho a podezřelí údajně napojení na Islámský stát jsou navíc natolik nepředvídatelní, že nelze čekat, až něco spáchají a teprve pak proti nim začít stavět případ. New York Times přitom cituje jednoho z vrcholných činitelů, podle něhož zatýkání a věznění lidí bez důkazů není ve skutečnosti žádný problém, protože je to „cena, kterou platíme za prevenci násilí“.

Přitom ale v poslední době přibývá známek toho, že se hlavní zájem amerických silových ministerstev a úřadů – bez ohledu na pokračující „válku proti teroru“ – obrací k domácím protivládním silám. Za „domácí nepřátele“ státu je vydáváno například hnutí Tea Party, zatímco pokojní demonstranti – stejně jako třeba v případě nové legislativy ve Španělsku – se stávají rovnou teroristy. Aktuální studie Školy veřejné správy při Duke University nyní konstatuje, že ze 382 oslovených agentur, které mají za úkol prosazovat zákon, jich 74 procent považuje „protivládní extremismus“ ve své jurisdikci na hlavní hrozbu, zatímco Al Kajda a podobně zaměřené teroristické organizace v čele žebříčku skončily „jen“ ve 39 procentech případů. Autoři studie Charles Kurzman a David Schanzer ke svým zjištěním na stránkách New York Times dodali, že policisté po celých USA procházejí výcvikem, který jim pomáhá rozpoznávat příznaky protivládního extremismu a být maximálně ostražití při rutinním zastavování aut. Hrozba je reálná, shrnuje materiál ministerstva spravedlnosti, podle něhož američtí krajně pravicoví extremisté, kteří „mají strach, že jim vláda sebere zbraně“ a „věří v blížící se kolaps vlády a ekonomiky“, od roku 2000 zabili 25 příslušníků bezpečnostních složek. Terorismus všech barev a ideologií má přitom v USA na svědomí jen nepatrný podíl na celkovém počtu vražd – po 11. září 2011 statistiky v USA uvádějí 215 tisíc vražd a na každého člověka, kterého zabili muslimští extremisté, připadá 4300 jiných vražd, připomínají autoři studie.

Možná lze touto „nedůvěrou“ k vlastním občanům vysvětlit, proč policisté sami jen v letošním roce už zabili přes 550 lidí. Ona nedůvěra k občanům, převážně těm nebělošským, je přitom mnohem hlubší, než jak by se mohlo zdát na základě snowdenovských odhalení o všeobjímajícím špiclování lidí, ať už dělají něco nezákonného či nikoli. Americké školy totiž začaly „profilovat“ všechny své studenty a hledat mezi nimi budoucí potenciální hrozbu, to vše v rámci vládního programu usilujícího o prevenci školních masakrů. Každý žák či student projde profilováním, na jehož základě policie nebo školní správa může doporučit například psychologickou či psychiatrickou léčbu, což je kaňka, která bude dítě v jeho „materiálech“ provázet už po celý život.

Není sice jasné, zda takový systém – založený na principu scifi Minority Report -- opravdu do budoucna dokáže odvrátit případný zločin, a zda jen bezpočtu lidí nezkazí vyhlídky na uplatnění, nicméně není ničím výjimečně americkým. Návrh nového britského protiteroristického zákona už letos v lednu rovnou počítal s tím, že pracovníci mateřských škol a další lidé, kteří se starají o děti, mají povinnost hlásit vládě podezření, že se z batolete může jednou stát terorista. Britská vláda, která v City aktivně kryje vklady finančních oligarchů z celého světa, stejně jako mocné pedofily, tak už má na nových seznamech teroristů stovky mladých lidí, mezi nimi i tříleté děcko z Londýna. Žije prý v Tower Hamlets, v rodině, která „vykazuje podezřelé chování“.

Nejnovější údaje o „dětských teroristech“ byly přitom zveřejněny týž den, kdy se provalil skandál s členem Sněmovny lordů Johnem Sewelem, který na nahrávce pětilibrovou bankovkou šňupal kokain z prsů prostitutky, což je zajímavá souhra – do nového světla staví nejen západní mocenské elity, ale i jejich snahu udržet si moc.

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

12:16 Bohdan Babinec: Není chování mocných světa, Evropské unie, USA a NATO farizejské?

Jsme svědky brutální války, kterou vede agresivní Putinovo Rusko proti Ukrajině. Tuto agresi odsoudi…