Vaše Věc: Americká FBI může od čtvrtka špehovat

06.12.2016 20:36

A to i počítače za hranicemi USA. Od čtvrtka může americká FBI vzdáleně vstupovat prakticky do kteréhokoliv počítače či mobilního telefonu kdekoli na světě. K tomu, aby FBI „navštívila“ něčí počítač, postačí soudní rozhodnutí. Dříve mohli američtí soudci vydávat podobná povolení pouze pro oblast své jurisdikce, tedy většinou pouze pro oblast několika okresů.

Vaše Věc: Americká FBI může od čtvrtka špehovat
Foto: syscom.co.za
Popisek: Software - ilustrační foto

Americké ministerstvo spravedlnosti léta usilovalo o to, aby úpravy trestního řádu FBI umožnily snadnější sledování v podstatě kteréhokoli amerického (ale všichni chápeme, že prostě kteréhokoli) občana, ať už se nachází kdekoli na světě. Ministerstvo přitom argumentovalo tím, že v digitálním věku musí být trestní zákoník modernizován. Díky tomu, že v americkém Senátu ve středu minulý týden nedošlo k zablokování větších policejních pravomocí, může nyní slavit úspěch.

Demokratický senátor Ron Wyden, který se třikrát pokusil odložit výše zmíněné změny trestního řádu, na půdě Senátu uvedl, že změna článku 41 trestního řádu je jednou z největších chyb v dohledové politice za mnoho let. Znovu zdůraznil, že díky novele bude moci americká vláda pronikat do počítačů, mobilních telefonů a dalších amerických občanů.

Náměstkyně amerického ministra spravedlnosti Leslie Caldwellová k obrovskému nárůstu pravomocí FBI uvedla, že prospěch nového opatření převažuje nad případnou „nechtěnou újmou“.

Je zajímavé, že tak podstatnou informaci, kterou zveřejnila například i agentura Bloomberg, proplula českými mainstreamovými médii absolutně nedotčena.

Tak nějak chyběly komentáře upozorňující na obrovský zásah do soukromí Američanů, a potenciálně i občanů ostatních států, a také například připomenutí toho, že v České republice je na tapetě podobná věc: novela zákona o Vojenském zpravodajství, po jejímž přijetí by vojenská rozvědka mohla i bez rozhodnutí soudu (!!) v podstatě ovládat jakýkoli cizí počítač či mobilní telefon.

Zdá se, že zde existuje jakási snaha pod heslem boje proti hackerům či teroristům kontrolovat soukromí lidí více, než se komukoli z nás vůbec zdá představitelné. A zdá se, že alespoň české novináře a české politiky toto velmi závažné téma absolutně nevzrušuje…

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…