Vaše věc: Amnesty International se odkopala

24.12.2015 7:35

Rusko na konci září vstoupilo do mezinárodního konfliktu, který se jeví jako svého druhu občanská válka, v Sýrii. Učinilo to tak razantně, že se již nyní ukazuje, díky iniciativě OSN, východisko ze slepé uličky tohoto konfliktu.

Vaše věc: Amnesty International se odkopala
Foto: Amnesty International
Popisek: Amnesty International - logo

Možná již v lednu zavládne mezi vládou a alespoň částí ozbrojenců příměří a Sýrie se vydá k parlamentním volbám, které, jak se zdá, má velkou šanci vyhrát současný syrský prezident B. Asad či jeho baasistická strana.

To je ovšem jedna stránka věci. Druhá stránka věci je porážka Islámského státu (IS), která je zatím v nedohlednu.

I když, pokud se spojí USA a Rusko, mohlo by to mít slušnou perspektivu. A pokud se IS odřízne od zdrojů financování v Turecku, Saúdské Arábii a Kataru a od dodávek zbraní z těchto zemí, je jeho porážka dříve anebo později neodvratná. Pro Evropu je to důležité z toho hlediska, že v případě pádu sekulárního režimu B. Asada by další miliony Syřanů hledaly spásu právě v Evropě. Takže pro Evropu je konec konfliktu v Sýrii a zničení IS v zásadě klíčová záležitost. A Amnesty international (AI) se v této situaci trapně odkopala.

O Amnesty International není třeba mít velkých iluzí

Rusové podle AI porušují v Sýrii lidská práva, neboť organizace spočítala již 200 obětí jejich leteckých útoků mezi civilním obyvatelstvem. Nevšiml jsem si, že by AI podobné sdělení učinila ve vztahu k USA a jejich letecké koalici.

To může mít dva důvody. Buďto letecká koalice Západu a jeho spojenců nad Sýrií nelétá a neútočí. A to by bylo klamání veřejného a světového mínění. Anebo když útočí na islamistické cíle, činí to tak brilantně a dovedně, že nezasáhla jediného civilního obyvatele. To každého odborníka na letectví musí přivést v úžas. Stejně jako tento intelektuální výron AI.

O Amnesty International není třeba mít velkých iluzí, ale tak jednostranně a hloupě pojatý politický útok proti Rusku prostě musí každého soudného člověka přivést k závěru, že AI ztratila zbytek věrohodnosti, pokud jej tedy kdy vůbec měla či předstírala…

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …