Vít Klíma: Volby a odstrčená demokracie

06.10.2016 12:36

V moderních dějinách se vládnoucí třída snažila vždy, všemi silami a prostředky “odstrčit“ lid od skutečného rozhodování o svém osudu. Nejčastěji k tomu byl použit systém politických stran, což bylo a je zakotveno i ve všech ústavách (lid vládne prostřednictvím politických stran). Významově je to stejné, jako by tam bylo napsáno, že lid nevládne vůbec.

Vít Klíma: Volby a odstrčená demokracie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební urna

Jedinec / lid je elitami považován za zcela neschopný rozhodovat nejen sám o sobě, ale i o věcech veřejných, dokud nevstoupí do politické strany. Vstup do politické strany má zřejmě stejnou váhu jako ponoření do posvátné řeky Jordán, kde osvícen Duchem svatým stává se nový straník plně kvalifikován k rozhodování o věcech veřejných. 

Lid byl odstrčen od vlády i za socialismu, který měl na svém praporu vepsáno, že vládne jeho jménem. Komunisté k tomu využili vlastní stranu, o níž prohlásili, že je jeho předvojem (nejuvědomělejší částí dělnické třídy), takže sama ví nejlépe, co lid potřebuje a ptát se jej na cokoli je zhola zbytečné. Souhrnně řečeno: lid, byl za socialismu naprosto zbytečný, kromě toho, aby přišel k volebním urnám a potvrdil její vedoucí úlohu a její kandidáty. Nic jiného se po něm nevyžadovalo a taky o ničem nerozhodoval. Lid se nechodit k volbám bál a tak se účast voličů pohybovala okolo 99,9%, její kandidáti byli naprostou většinou hlasů zvoleni, což bylo KSČ interpretováno jako souhlas lidu s její politikou.

Systém vlády politických stran byl využit v ČR i po sametové revoluci. Ve spojení s volebním zákonem působí tak, že ani dnes lidu k vládnutí není nutně zapotřebí. V liberálních demokraciích zpravidla nevládne většina, ale největší menšina, která přibírá do vlády ještě menší parlamentní menšiny. Jen pro ilustraci: v posledních volbách do Sněmovny získala ČSSD 12 %, hnutí ANO 11 % a KDU-ČSL 4 % hlasů ze všech občanů zapsaných do voličských seznamů, a přesto sestavily vládnoucí koalici. Jinými slovy, jde o uměle vytvářené iluzorní většiny. Dnes úplně stačí, když ve volebním zákoně není uveden minimální počet voličů nutných k tomu, aby volby byly platné a tak v extrémním případě stačí, když se k volbám dostaví jen ti, kteří mají být zvoleni spolu se svými rodinami. Neklame-li mě paměť, pak k volbám do Evropského parlamentu přišlo jen řádově 18% oprávněných voličů, a přesto byly platné.

Sečteno a podtrženo, žádná Vláda lidu neexistuje, existuje jen Vláda jedné či více politických stran, což vyhovuje vládcům peněz, pro něž je mnohem snazší „uplatit“ jejich vedení, než lid (voliče) jako celek.

A teď si řekněme, proč se volbami toho ve společnosti moc nemění. K tomu, aby jakákoliv strana mohla být v liberální demokracii připuštěna k volbám, musí být zaregistrována na Ministerstvu vnitra. Stejně tak, jako za socialismu nemohla být zaregistrována strana, která by chtěla „zakroutit komunistům krkem“, dnes nebude zaregistrována strana s cílem Andreji Babišovi znárodnit Agrofert. Jinými slovy volič má možnost vybrat si jen z prorežimních stran a účastí ve volbách potvrdit jejich kandidátky. K ničemu jinému lidu třeba není. Ve své podstatě tato divadelní hra, kterou pod názvem „volební boj" strany s lidem hrají, jen znovu a znovu, potvrzuje platnost slov Kurta Tucholského: „Kdyby volby mohly něco změnit, byly by zakázané."

Takže milí voliči, hajdy k volbám!

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …