Vladimír Pelc: Nestydatost

26.02.2017 18:26

Už druhý den jsou všechny budovy Národní galerie (NG) pro návštěvníky zavřeny. Důvod: NG dluží přes šest miliónů korun soukromé firmě za ostrahu.

Vladimír Pelc: Nestydatost
Foto: prague.eu
Popisek: Sídlo Národní galerie v Praze

Není to tak dávno, co se provalilo, že si ředitel NG Jiří Fajt hodlal naplnit své kapsy protizákonným způsobem. Své kapsy, nikoli pokladnu NG. Komerční banka se tehdy rozhodla darovat peníze, které by měly pomoci např. při přípravě výstavy díla Oskara Kokoschky na jaře roku 2015. V původním konceptu sponzorské spolupráce s bankou NG navrhla, aby 3,2 milionu korun z celkového daru banky Národní galerii šly na podporu umění a částka 1,3 milionu korun (téměř třetina z celku 4,5 mil. Kč) „účelově na 12 mimořádných měsíčních odměn, respektive na navýšení měsíčního platu, a to včetně nákladů na zdravotní a sociální pojištění, generálního ředitele Jiřího Fajta“. Po odečtení povinného pojistného by to dělalo 80 tisíc korun měsíčně na dobu jednoho roku k platu generálního ředitele. Byl to pokus o obcházení zákona o daních z příjmů. (viz ZDE)

Takže na svou kapsu ředitel NG myslí. Pokud jde o plnění smluvních závazků vůči někomu jinému, pak jejich dodržování pro Národní galerii není důležité.

Podle jejího ředitele Jiřího Fajta bylo důvodem uzavření budov opakované závažné porušování povinností ze strany agentury. Dnes v České televizi řekl, že neplnili své závazky, nestavěli celé směny a z toho důvodu jsme nemohli otevírat své objekty v minulosti. Toto byl předmět sporu. Považuji to za naprosto neseriózní.

Pokud by však byla pravda, co pan Fajt v ČT tvrdil, pak nebyl problém smlouvu s bezpečnostní agenturou promptně zrušit a během měsíce najmout jinou. Také jeho tvrzení, že NG nemohla v minulosti otevírat své objekty, se jeví jako účelové – vždyť proč se objevuje až nyní?

Národní galerie, její vedení se chová nestydatě; vůči soukromé firmě - bezpečnostní agentuře, které neplatí smluvní částku (nedostatky v poskytovaných službách se řeší smluvní pokutou, nikoli zastavením veškerých plateb), a nestydatě se chová vůči návštěvníkům, kteří do NG nemohou (za minulý rok jich bylo sedm set třináct tisíc).

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla