Zdeněk Lanz: Nemají čas na čas

30.03.2021 9:01

Přiznám se, že jsem na to letos málem zapomněl. Tedy ne úplně, ale podvědomě jsem to čekal až příští týden. Ostatně v současné „mediálněkoronavirové“ hysterii nemůže být ani divu, že zprávy o bezprecedentní manipulaci s časem jaksi zapadly. Jedno „znásilňování“ bylo zastíněno jiným, daleko větším.

Zdeněk Lanz: Nemají čas na čas
Foto: wikipedia
Popisek: Hodiny

Ale abychom našim novinářům zas tak úplně nekřivdili. Nějaké informace přece jen dostáváme. Tak např. na serveru novinky.cz si můžeme přečíst článek Greta se raduje, menší penisy by mohly probudit svět (ZDE) o tom, že znečišťování planety může mít za následek mj. zmenšování a deformaci pánských genitálií. Na idnes.cz se zase dočteme o tom, že v sobotu (27. 3. 2021) se koná Hodina Země, celosvětová kampaň na ochranu klimatu (ZDE), v jejímž rámci ti lidé, co se do ní zapojí, zhasnou na hodinu světla a vypnou spotřebiče.

Vraťme se zpět k tématu změny času. Např. server lidovky.cz nás již v pátek 26. 3. 2021 v článku Nezapomeňte si přeřídit hodinky (ZDE), … upozornil, že se v neděli dvě hodiny po půlnoci posunou hodiny na hodinu třetí a noc tak bude o hodinu kratší. Ale také nás informuje o tom, že čas se měl letos v zemích EU měnit naposled, ale že kvůli koronavirové pandemii a tomu, že se členské státy nedokázaly dohodnout na tom, který čas bude platit trvale, se konečné rozhodnutí odsunulo na neurčito.

Anketa

Je smrt Petra Kellnera ztrátou pro Českou republiku?

77%
11%
hlasovalo: 14369 lidí

Tak si to shrňme. Řada lidí včetně medicínských, ale i dalších odborníků se shoduje, že dlouhotrvající a drastické restrikce, navíc z hlediska dlouhodobého zdravotního přínosu více než problematické, mají výrazně negativní vliv na duševní zdraví a potažmo i na zdraví fyzické. Řada lidí včetně medicínských, ale i dalších odborníků, se shoduje na tom, že změna času, zejména jarní zkrácení noci, má negativní vliv na zdraví nezanedbatelné části populace. Proto právě v této době, kdy jsou lidé vystaveni nadměrnému stresu z chaotického řešení současné epidemie, by mělo být zrušení střídání času jednou z priorit!

Ale Evropská unie nemá na čas čas. Pravda, střídání času v České republice se primárně řídí našimi zákony. Ale členství v EU a s ním spojené výrazné „vměšování se“ do naší legislativy a omezování naší suverenity nenabízí prakticky jinou možnost, než aby se všechny členské státy dohodly. A toho zjevně nejsou schopny, neboť když už se po mnohaleté anabázi EU uvolila, že střídání času milostivě zruší, zatím nepřekonatelnou překážkou je otázka, jaký čas by měl být zaveden po celý rok. Taková otázka by ale vůbec neměla být položena, neboť “správný čas“ je jen jeden. Ten astronomický.

A co s tím tedy uděláme? Já bych věděl. Když se nám nelíbí pravidla hry, přestaňme ji jednoduše hrát. Z mé hlavy to není, ale líbí se mi návrh, že bychom každé čtyři roky v rámci voleb do Poslanecké sněmovny „přifařili“ otázku, zda chceme být i nadále členy EU.

Že to nemá naději na úspěch? Možná. Ale za pokus by to určitě stálo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …