Zdeněk Lukeš: Pražská potěmkiniáda

03.02.2012 18:02

Martyrium s tunelem Blanka pokračuje. Připomíná mi to kauzu Strahovského tunelu, který se nakonec stavěl déle než tunel pod kanálem La Manche, a stál mnohem více, než se původně předpokládalo. Se stavbou nešťastné Blanky byly navíc spojeny i určité sliby magistrátu.

Zdeněk Lukeš: Pražská potěmkiniáda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stavba pražského tunelu Blanka

Jeden se týkal opravy zchátralé Šlechtovy restaurace ve Stromovce. Nádherná budova s velmi cenným barokním interiérem a neogotickou vnější podobou z poloviny XIX. století, kdy byla někdejší lovecká dvorana přestavěna na výletní restaurant, je mnoho let prázdná a připomíná velkou trosku.

Měla však štěstí v neštěstí, neboť přímo pod základy naprojektovali inženýři trasu tunelu. Památku bylo proto nutno ochránit a základy zpevnit. A tehdy se také magistrát zavázal, že objekt zrekonstruuje.

Dávno je hotov projekt architektů Mikuláše Hulce a Daniela Špičky, kteří stavbě vracejí původní vzhled i funkci. Obnovit by se měly i přilehlé dřevěné objekty.

Královská obora neboli Stromovka je populární pražský rekreační areál, který je za pěkného počasí plný lidí. Mnozí tudy procházejí s dětmi do zoologické zahrady v Tróji. To říkám proto, že obnovená restaurace rozhodně nebude ztrátová.

Mohla by navíc nabídnout návštěvníkům i venkovní sezení, hudební programy v litinovém altánku, půjčovnu sportovního nářadí nebo informační středisko o parku a jeho historii a atrakcích a pro svou propagaci by ji mohly využívat i zoo nebo botanická zahrada.

V barokním sále by se mohly konat recepce, rauty, společenské akce nebo svatby. Taková cesta kočárem taženým koňmi od Výstaviště by mohla být vítaným zpestřením.

Před volbami do zastupitelstev pražských obvodů i magistrátu se ovšem situace začala měnit.

V parku se objevily nejen tzv. Bémovy lavičky a několik nových dětských prolézaček, ale také Šlechtova restaurace získala nový efektní kabát. A to doslova: Na trubkovou konstrukci, která vyrostla podél jejích zdí, byla natažena obrovská plachta s iluzivní počítačovou podobou opravené stavby.

Zblízka je ta potěmkiniáda poznat, ale pokud jste byli trochu dál, mohli jste často zaslechnout obdivný povzdech důchodců, kterým přece jen zrak už tolik neslouží: Podívej, jak to krásně opravili!

Inu neopravili, jen hezky tu ostudu zamaskovali a vedle se objevil dřevěný provizorní stánek s občerstvením nesoucí hrdý název Šlechtovka. Díky Bohu za to, je tam za pěkného počasí plno a půjčují tam různé sportovní potřeby, ba i nějaké koncerty se tam občas konají, což je fajn.

Hrozí ovšem nebezpečí, že až za plachtou ukrytá pravá Šlechtovka spadne, možná si toho ani nikdo nevšimne…

V tisku se čas od času objeví informace, že se už začne s rekonstrukcí. Pak je dlouho ticho, poté prosáknou nějaké zprávy, že peníze na obnovu šly někam jinam. Lidé reptají, za čas se zase zablýskne na lepší časy, když někdo prohlásí, že je vše připraveno a oprava bude konečně zahájena.

A pak je zas ticho. Je to vlastně taková hra, jenomže Pražany už pomalu přestává bavit.

Pokud si chce pražský magistrát zlepšit léty pošramocený kredit, tak má tady docela dobrou příležitost, jak to udělat. Navíc to nebude stát tolik peněz jako ta slibovaná olympiáda.

Ale je třeba věc neodkládat, protože stav památky se každým dnem zhoršuje.

Publikováno se svolením vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…