Babiš: Mým odstavením ČT jasně ukázala, komu skutečně slouží

07.09.2012 12:04

Reakce Andreje Babiše a ANO 2011 na zrušení účasti v pořadu Máte slovo.

Babiš: Mým odstavením ČT jasně ukázala, komu skutečně slouží
Foto: ANO 2011
Popisek: Andrej Babiš

Ve čtvrtek 6. září ve 21:35 odvysílala Česká televize pořad Máte slovo o problematice zvyšování DPH a potravinářství. Přesto, že jsem byl do pořadu pozván a televize mé jméno anoncovala v upoutávkách, tak vedení veřejnoprávní ČT moji účast v pořadu jen několik hodin před jeho vysíláním zrušilo. Jako důvod zrušení mého pozvání televize citovala jakýsi její předvolební kodex s tím, že v předvolební době nemohou být do pořadů ČT zváni politici, jejichž strany ve volbách kandidují. Toto zdůvodnění samozřejmě považujeme za nesmysl, protože v pořadu vystoupil jak odsouzený poslanec Vít Bárta (Věci veřejné), tak předseda rozpočtového výboru a poslanec ODS Pavel Suchánek, jejichž strany kandidují v krajských i v senátních volbách.

Štáb pořadu Máte slovo dostal nařízení zrušit mé pozvání přímo z vedení České televize, jejíž tiskový odbor nám tuto informaci potvrdil. Z našeho pohledu jde tedy o jasnou diskriminaci a porušování svobody slova ze strany vedení veřejnoprávní ČT.

V úvodu pořadu nebyla má „náhlá nepřítomnost“ vysvětlena, paní Jílková, jíž opravdu vinu za zrušení mého pozvání nedávám, zareagovala teprve poté, co hosté několikrát zmínili mé jméno: "Bohužel jsme se dozvěděli, že to není v souladu s pravidly předvolebního kodexu České televize." V samotném pořadu pak měli hlavní slovo právě politici. Vít Bárta populisticky předvedl předvolební hru s nákupními košíky (nakoupil potraviny v Německu a Polsku tak, aby byly levnější než u nás) a Pavel Suchánek z ODS, který získal titul inženýr na soukromé Vysoké škole hotelové za to, že popsal, jak se pěstuje víno, dostal možnost obhajovat nesmyslné kroky koaliční vlády.

Bylo zajímavé sledovat, jak se oba politici, kteří zemědělství a potravinářství rozhodně nerozumí, snažili působit na voliče. Podle kodexu České televize to bylo zřejmě v pořádku. O jejich nesmyslných útocích proti českým zemědělcům, kterým čeští politici nedokázali a nedokážou vyjednat v evropské konkurenci srovnatelné podmínky, se asi ani nemá cenu zmiňovat.

Vedení České televize se každopádně podařilo sehrát svoji "veřejnoprávní" roli. V den vysílání mne odstavilo, asi abych nenarušoval předvolební kreace Víta Bárty a Pavla Suchánka, čímž zároveň ukázalo, komu televize veřejné služby slouží. Rozhodně v ní nejde o odbornost a už vůbec ne o objektivitu a svobodu slova. Jde v ní především o diskriminaci názorů nepohodlných zástupců neparlamentních stran a hnutí. Proti tomuto bezprecedentnímu diskriminačnímu postupu veřejnoprávního média se budeme bránit stížností u Rady České televize. Zároveň bychom rádi vyzvali generálního ředitele České televize, pana Petra Dvořáka, aby celou situaci veřejně vysvětlil.

S pozdravem a přáním svobodnějších médií,

Andrej Babiš, generální ředitel Agrofert Holding, předseda hnutí ANO 2011

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ANO

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

15:14 Ministr Válek: Jak zajistit a poskytnout dětem dietní stravu

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k nové metodice poskytování dietní stravy v rámci šk…