Desítky mrtvých a mnohem více vážně postižených jsou alarmujícím selháním systému, který ale nápravu nesjedná tím, že donutí obchodníky a restauratéry zakrýt, či vyklidit police s alkoholem. A toto selhání je výsledkem laxnosti státu, který zjevně výrobu a prodej alkoholu nemá pod kontrolou, na což odborníci upozorňují už léta… Pokud je skutečně možné, že ti, kteří jdou na skleničku, riskují, že dostanou panáka šmrncnutého polským ostřikovačem oken, je něco velmi otráveného ve státě Českém. Není-li policie v pátrání po nebezpečném zdroji celospolečenského ohrožení velice blízko cíli, bude mít prohibice naprosto kontraproduktivní efekt v mnoha rovinách.
-
Na podnikání v oblasti lihovarnictví, potravinářství, obchodu s potravinami, restauracích či barech a dost možná i cestovního ruchu bude mít opatření ministerstva zdravotnictví ničivý ekonomický dopad. Podle některých bleskových výzkumů přijde české pohostinství denně o 200 milionů korun. Nechci domyslet, jak to bude vypadat, pokud se naplní nejtemnější prognózy a alkohol bude muset být zlikvidován.
-
Některé lahve s nebezpečným obsahem byly opatřeny velice zdařilými – doufejme, že falešnými – kolky Ministerstva financí. Snad by i tato instituce měla věnovat více pozornosti tomu, aby její ochranné známky plnily svůj účel a chránily nejen plátce daně…
-
Konzumentům nebezpečného alkoholu toto opatření v požívání nezabrání, nevystraší je, ani je neodradí. Kdo se bude chtít napít, napije se a napije se čehokoli, to mohu jako adiktolog odpřísáhnout.
-
Historie nás několikrát poučila o tom, že prohibice je živnou půdou pro černý trh s alkoholem, který neprospěje ani těm, kteří ho pijí, ani národní ekonomice. Každopádně velmi obohatí pašeráky, šmelináře a pokoutní paliče.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: Pavel Bém