Chovanec: Plánování ministerstva dopravy je chybné a ohrožuje výstavbu dopravní infrastruktury

19.01.2012 21:40

Ministerstvo dopravy rezignovalo na budoucí rozvoj dopravní infrastruktury.

Chovanec: Plánování ministerstva dopravy je chybné a ohrožuje výstavbu dopravní infrastruktury
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec

"Přestože vedení resortu před rokem slíbilo připravit středně i dlouhodobou koncepci, nestalo se zatím vůbec nic. Jedná se o vážný problém s dopady na konkurenceschopnost země i efektivitu nakládání s veřejnými zdroji," tvrdí hejtman Plzeňského kraje a stínový ministr dopravy za ČSSD Milan Chovanec.

"Ministerstvo dopravy rezignovalo na budoucí rozvoj dopravní infrastruktury. Přestože vedení resortu před rokem slíbilo připravit středně i dlouhodobou koncepci, nestalo se zatím vůbec nic. Jedná se o vážný problém s dopady na konkurenceschopnost země i efektivitu nakládání s veřejnými zdroji," tvrdí hejtman Plzeňského kraje a stínový ministr dopravy za ČSSD Milan Chovanec.

Na neexistenci racionálního plánování přitom poukázal již v roce 2010 materiál Nejvyššího kontrolního úřadu. Z jeho šetření mimo jiné vyplynulo, že do harmonogramu výstavby dopravní infrastruktury je zařazeno větší množství stavebních akcí bez odpovídající vazby na disponibilní finanční zdroje.

Priority výstavby se podle Chovance mění stejně rychle, jako se mění ministři dopravy, tedy prakticky den ze dne. Vše je navíc předmětem politického handlu a lobbingu, zcela se vytratila racionalita. "Priority bez jakékoli odpovědnosti určují úředníci Ředitelství silnic a dálnic. Tento dlouhodobý stav má jednoznačně negativní dopady na celý státní rozpočet," doplňuje Chovanec.

Důsledkem je opoždění mnoha dopravních staveb a i v případě připravenosti některých akcí není možná realizace v předpokládaných termínech. Rozestavěné úseky navíc vážou finanční prostředky i do dalších let.

Ministerstvo dopravy začalo na Střednědobém plánu rozvoje dopravní infrastruktury s dlouhodobým výhledem pracovat teprve v loňském září a předložit ke schválení ho chce přibližně za rok. "Vyzývám ministra Pavla Dobeše k urychlenému zahájení odborné diskuse, jejímž výsledkem by byly nezpochybnitelné priority dopravní výstavby. Jen na takovémto základě je možné kvalifikovaně připravit projekty, včetně jejich financování," dodává Chovanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

14:02 Senátor Fischer: Prezident Miloš Zeman mařil úsilí vlády a Parlamentu u Vrbětic

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Vrběticím.