Okamura: Důchodci hladoví, děti nemají na výlety

16.12.2013 17:09

Tiskové prohlášení hnutí Úsvit přímé demokracie po jednání poslaneckého klubu.

Okamura: Důchodci hladoví, děti nemají na výlety
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura šéf hnutí Úsvit

Rádi bychom se dnes vyjádřili ke třem aktuálním tématům – ke státnímu rozpočtu na příští rok, ke koaliční smlouvě a k volbě místopředsedy Sněmovny, která proběhla minulý týden.
Začnu odzadu.
Co se týče volby místopředsedy Sněmovny, médiím a hlavně poslancům Kalouskové TOP 09 se podařilo převrátit důvody a význam mého odstoupení z volby místopředsedy. Pravda je taková, že účast ve volbě místopředsedy jsem zrušil poté, co jsem zjistil, že není šance na férovou soutěž, že nepůjde o svobodné demokratické hlasování, že ostatní politické strany, které ještě před měsícem dělali ve volební kampani před občany z Kalouska gaunera, tak se s ním nyní hned domluvili na kšeftech a výměnných obchodech.
Moje odstoupení nebyl ústupek vyděračům, ale naopak. Odstoupením jsem odmítl dát tomuto divadlu legitimitu. Odmítl jsem dát volební frašce zdání demokratičnosti tím, že bych tu hrál roli nějaké pseudo konkurence.
Odmítl jsem panu Kalouskovi dát pocit vítězství nad námi. Díky tomu jsme neprohráli, byť tím poraženým je hlavně demokracie. Nevyhrál ten lepší, nevyhrála ani lepší myšlenka, lepší práce, ale tak úplně nevyhrálo ani vydírání.
Každý vidí, že mandát posledního místopředsedy Sněmovny není nejčistší a je pošpiněný zákulisními intrikami. A je naše morální vítězství, že jsme se za hnutí Úsvit odmítli zúčastnit divadla a zmanipulované volby.

Co se týče státního rozpočtu, tak musíme konstatovat, že v takto obrovském časovém tlaku, kdy neznáme skutečné výdaje státu za konkrétní věci, nelze kvalifikovaně rozpočet hodnotit. Šéf NKÚ nedávno uvedl, že státní rozpočet v důsledku nehospodárného nakládání s majetkem, šedé ekonomiky a korupce, ročně přichází o 150 – 200 miliard korun.
Bez důkladného forenzního auditu státního rozpočtu, který tady ještě nikdo v historii naší republiky neudělal, je dnes nemožné říct, že třeba X milionů na dopravní infrastrukturu je málo nebo dost, protože se může ukázat, že za stejné peníze bychom uměli postavit či zmodernizovat o třetinu více silnic a kolejnic. Proto hnutí Úsvit opakovaně vyzývá formující se vládu, aby ihned zkraje příštího roku zahájila forenzní audit státního rozpočtu, abychom se všichni podrobně a kvalifikovaně dozvěděli, kudy všude zbytečně vytékají miliardy.
Přichází nová vláda a dostane prostor pro lepší hospodaření s tím, co tu reálně máme.
Návrh rozpočtu je z dílny exministra financí Miroslava Kalouska a vláda neměla moc času a prostoru ho nějak zásadně upravit.
Využila jen nového a optimističtějšího odhadu růstu HDP v příštím roce a promítla ho do kosmetických úprav. Vyšší očekávání růstu HDP tak umožnilo navýšit původně navrhované příjmy zhruba o 16 miliard na celkovou výši 1099,3 mld. Kč a výdaje o cca 18 miliard Kč na celkovou sumu 1211,3 mld. Kč. Schodek potom při zachování výše 3% HDP zvýšila vláda o 2 miliardy na celkových 112 mld. Kč.
Jaká je skutečnost? Devalvace koruny se promítla a promítne do koupěschopnosti občanů a do vyšších výdajů firem a příjmy z exportu tyhle díry v příjmech rozpočtu zřejmě nezalátají.
To, co bude tedy skutečně zásadní je nespoléhat na vyšší příjmy, ale jak už řekl Andrej Babiš, na místě jsou brutální úspory. Proto hnutí Úsvit navrhuje provedení forenzního auditu státního rozpočtu.
Samozřejmě nesmí být v Kalouskovsko- nečasovském duchu - tedy na chudých, ale prostor šetřit má stát na zlodějnách a neefektivních nebo zbytečných výdajích - k čemuž by měly vést námi navrhované forenzní audity hospodaření všech ministerstev a nejlépe celého veřejného sektoru.

Co se týče koaliční smlouvy, tak to co vidíme jako prioritu prvních dnů vládnutí koalice je náprava největších křivd a pomoc lidem v největší nouzi, do které je dostaly minulé vlády.
V první řadě to jsou důchodci s nejnižšími příjmy, kteří dnes často žijí pod hranicí bídy a nijak, skutečně nijak si sami pomoci nemohou. Týká se to jak starobních důchodců, tak i lidí, kteří jsou zdravotně postižení, nemohoucí.
Starobní důchod do osmi tisíc korun bere v ČR kolem 150 tisíc seniorů. Ceny potravin se v jejich spotřebním koši zvedly o 7,1%, na zdravotní péči a lécích doplácejí o 11,9% více a za bydlení si musí připlatit o 8,2% více.
Je třeba zvýšit nejnižší důchody a to plošně a zvýšit hranici pro minimální starobní důchod alespoň o 1000 korun měsíčně.
Stejně tak je třeba zrušit skutečně zločinné osekání příspěvků pro nemohoucí postižené a je třeba zvážit i systémovou podporu pro děti těch nejchudších.
Je strašné, když musí  osmdesátiletý dědeček či invalida vážit jestli si koupí o rohlík navíc a je naprosto příšerný fakt, že o polední přestávce sedí ve školních jídelnách chudé děti u prázdného stolu a dívají na štastnější spolužáky, kterým rodiče mohou koupit oběd.
Pokud se ptáte, kde na to vzít, tak já v tom momentě říkám kdekoli - prostě ministerstvo práce nenakoupí za stamiliony nové objekty, nepronajmou se Gripeny nebo se ušetří jinde – prostý občan prostě musí být v krizi na prvním místě.
Bez Gripenů věřte pár měsíců či let přežijeme. Ale ti nejchudší a nejbezbranější mají nouzi teď. Dnes nemají mnozí na jídlo, oblečení, na bydlení, neřkuli na důstojný život.
Úroveň státu se nepozná podle množství atomových elektráren, počtu pandurů nebo Gripenů, ale podle toho, jak se umí postarat o své chudě a bezmocné spoluobčany.
V tomto ohledu úroveň naší země klesla.
Už devět let každoročně roste počet sebevražd zoufalých lidí, roste počet dětí, které nemají na jídlo nebo školní výlet, roste počet lidí bez domova.
Objevují se i případy, kdy zoufalí sebevrazi, ožebračení exekucemi, zabíjí i lidi ve svém okolí.
Zastavit tenhle trend musí být absolutní priorita. Teprve pak je všechno ostatní.
V tomto pohledu polemizujeme s koaliční smlouvou a návrhy ostatních stran.
Podle nás je třeba prioritně přidat těm nejpotřebnějším.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.