Huml: Na čí straně stojí policie a na které vláda?

19.03.2012 16:10

Nový posudek ve věci církevních restitucí, prohlášení policisty na demonstraci Holešovské výzvy - pokud vezmete spravedlnost do svých rukou, nepůjdeme proti vám, a vraždy Mašínů jsou věci které spolu možná souvisí.

Huml: Na čí straně stojí policie a na které vláda?
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Církevní restituce

Když jsem pronášel projev na půdě Sněmovny Proč ne církevním restitucím, argumentoval jsem velmi podrobným historickým rozborem, proč nemůže jít o restituce. Dnes mi za pravdu dali v týdeníku Ekonom dva právníci, kteří podrobili problém vlastnictví majetku církví analýze. Tohle je závěr advokáta Aleše Rozehnala (Advokátní kancelář Rozehnal & Partneři, vedoucího katedry práva Bankovního institutu):

Z výše uvedeného je tedy patrné, že majetkové vypořádání s církvemi, které má přinést nový zákon, není restitucí církevního majetku neboli uvedení v předchozí stav. Právo, které církev měla k majetku, který užívala, nebylo vlastnickým právem, i když se vlastnickému právu podobalo, protože oproti vlastnickému právu podléhalo celé řadě omezení. Majetek, který církve nabydou na základě projednávaného zákona, nebude podléhat omezení žádnému a bude se jednat o plné právní panství nad tímto majetkem. Dalším důvodem, proč se nejedná o restituci, tedy o uvedení v předchozí stav, je ten, že subjekt, který nabyde tento majetek, je odlišný od subjektu, kterému byl majetek vyvlastněn. Na druhou stranu je však třeba konstatovat, že návrat do právního stavu před rokem 1945 by neodpovídal současným potřebám a poměrům církví ani liberálního sekulárního státu, kterým Česká republika je.

Potvrzují to i slova profesora Právnické fakulty UK Václava Pavlíčka, odborníka na ústavní právo a Benešovy dekrety. „Za první republiky nikdo nepochyboval o tom, že majetek katolické církve má veřejnoprávní charakter. Když návrat k tomuto stavu není možný, stát by katolické církvi vydávat majetek neměl,“ řekl týdeníku Ekonom.

Proto nazývejme věci pravými jmény. Nejde o restituce, jde o dar církvím, nejvíce odteče do Vatikánu. Dar, který nemá obdoby, absolutně nesmyslný a neodpovědný. Více ve výše uvedeném projevu. Dobře sledujte kdo a jak bude v této věci hlasovat. Postoj TOP 09, takové druhé větve KDU-ČSL je jasný, říkali to od začátku, od nich se nedá čekat nic jiné než velký tlak na realizaci, ODS a VV pak polnosti, lesy a některé zámky nás všech, plus nemalý peníz cash, vymění za možnost pokračovat ve vládě. Je to přece obchod, o lidi ani tak moc nejde.

Holešovská výzva a STOP vládě

Nespokojenost v podhradí dosahuje vrcholu, už se nedá dívat, jak úředníci na ministerstvech dostávají odměny ve statisících až milionech a ostatním se zdražuje úplně všechno, aby na odměny novodobé šlechty bylo. Už i živnostníci pochopili, že když většina nebude mít peníze, nepřijdou si k nim objednat službu nebo koupit výrobky. Náš nejlepší ministr financí jen škrtá, zastavuje koloběh peněz a z Bruselu mu ukázali vztyčený prostředníček. Holešovská výzva tak uspořádala první demonstraci ve čtvrtek, druhou v pátek a na pondělí se připravuje s jinou organizací další STOP vládě.

Policista si dovolil hodně. Obávám se, že již balí kufry. Policie má být apolitická. Nelze avízovat, že se otočím a nechám dav ať "bere spravedlnost do svých rukou". Přesto tyto věty padly a na tomto blogu vyvolaly kladné i záporné reakce.

V této souvislosti musím připomenout jinou věc. Heroizování vražd bratrů Mašínů, kterého se dopustili mnozí politici také této vlády. Petr Nečas, Alexandr Vondra nebo Radek John. Psal jsem o tom v článku Mašíni a jejich "historický" odkaz nebo v článku Mašínové prý Honzátka museli zabít, byl to zločinný komunista. Pokud se ministr vnitra postaví na stranu vrahů policistů, ministr obrany jednoho z nich se souhlasem premiéra země ocení medailí, nemůže nikdo z nich od policistů očekávat úctu a loajalitu. Nehledě na to, že policejní sbor je decimovaný ekonomicky i personálně. Nedivím se emocionálnímu prohlášení policisty, který si umí představit výše jmenované pány jako terč. Jsou jimi. Postavili se na druhou stranu, tak jak je chápáno právo. Přesto pozor, tudy cesta nevede. Otočit se v případě probíhajícího trestného činu, byť na člověku morálně totálně zdevastovanému nelze.

Vnímám, že již delší dobu probíhají na fb, pod články aj. diskuse na téma defenestrace, stávka, demonstrace, nepokoje. Koneckonců sám jsem ve Sněmovně prohlásil, že již v té zlatem vyzdobené místnosti víc nezmůžeme a arogance vládních stran se stupňuje. Cestou však není násilí, paralyzace policie a tím nastupující anarchie. Jsou postupy, které jsou legitimní a kterými je možné vyvolat předčasné volby, které považuji za jediné řešení situace, kdy se vládne za podpory již pouhých cca 15% obyvatel.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…