Mach (Svobodní): Brusel si vynutil vyšší podíl z prostituce

07.01.2012 6:30

Podle Bruselu si průměrná prostitutka vydělá denně přes 2500 korun a EU chce z toho svůj podíl. Kalousek jim to poslal a náš rozpočet tak skončil vyšším deficitem, než se plánovalo.

Mach (Svobodní): Brusel si vynutil vyšší podíl z prostituce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Petr Mach

Když poslanci schvalovali vládě rozpočet na rok 2011, dovolili jí hospodařit s deficitem 135 miliard korun. Stát ovšem loni hospodařil se schodkem 142,5 miliardy. Dluh tak narostl o víc, než bylo domluveno. Rozpočet by dopadl skoro podle plánu, kdyby nepřišla v listopadu nečekaná zpráva: Musíme letos do EU poslat 37,25 mld korun, o 5 miliard víc místo původně plánovaných 32,25 mld Kč.

Důvodem je, že jsme museli na základě nařízení EU zvětšit ukazatel hrubého domácího produktu, resp. hrubého národního důchodu, ze kterého se příspěvek do EU vypočítává, o nový odhad prostituce a o tzv. imputované nájemné.

Prostituce aneb co dělají úředníci za naše peníze

V roce 2005 úředníci ČSÚ použili k odhadu počtu prostitutek telefonní průzkum, v němž byly náhodně vybrané domácnosti na severní Moravě dotazovány na prostituci konanou v domácnosti. Nevyslechly si asi nic příjemného. Tak to nějak odhadli: Ročně si prostitucí odhadem vydělává 6300 žen, vydělají si v průměru denně 2500 Kč. Úředníci předpokládali, že prostitutka pracuje každý den, tak vynásobili svůj odhad, 6300 prostitutek x 2500 korun počtem 365 dnů v roce a vyšlo jim, že objem prostituce je 5,75 miliardy korun. Úředníci dále předpokládali, že prostitutky mají i výlohy (na taxíky a kosmetiku), to odhadli na 20 % tržeb. Vyšlo jim, že čisté výdělky prostitutek jsou tedy 4,6 miliardy. Dále úředníci odhadli, že 35 % zákazníků prostitutek jsou čeští občané a 65 % cizinci. Z celkové sumy výdajů na prostitutky 5,75 miliardy proto započetli do HDP 2 miliardy jako domácí spotřebu a 3,75 miliardy jako export. (Zdroj: dokument eurostatu, str. 26)

Asi není třeba dodávat, že je to celé nesmysl. Proč to ti úředníci dělají? Je tato statistika k něčemu? Ani to není statistika, je to vaření z vody a má jediný účel: Zvětšit HDP, abychom odváděli do EU procento z vyššího čísla.

Evropské komisi se i to zdálo málo, tak úředníci ČSU zapracovali na nových číslech. Vzali si na pomoc odhady občanského sdružení Rozkoš bez rizika.  A celkové údaje z roku 2005 opravili. Zatímco původně ČSÚ zahrnul do HND za rok 2005 domácí výdaje na prostituci ve výši 3,963 miliardy, v roce 2011 tento údaj zpětně opravil na 4,715 miliardy, o 752 milionů více. (zdroj: dokument  ČSÚ). Celkem podle nich byly výdaje na prostituci 8,786 miliardy, z toho 4,715 od domácích zákazníků a 4,071 od zahraničních (tj. „export služeb“).

Cíle bylo dosaženo. Z vyššího HDP se musí poslat vyšší částka do EU. Na základě „revize dat“ jsme museli doposlat Bruselu peníze za minulé roky.

Imputované nájemné

Druhým velkým zdrojem přepočtu HDP bylo „imputované nájemné“.

Podle nařízení EU č. 1722/2005, státy, kde přesáhne podíl nájemního bydlení v soukromých domech 10 % všech bytů, musí novou metodikou započítávat "imputované nájemné". To se nám stalo, tak jsme za to po zásluze potrestáni.

Když platíte nájemné 10 tisíc měsíčně, zahrne se to do HDP jako spotřební výdaj. To je logické. Když ale bydlíte ve svém a nic sami sobě měsíčně neplatíte, má se to podle EU beztak započítat jako „imputované“ (=“domyšlené“) nájemné – tj. spočítat, kolik byste si platili nájem, kdybyste sami sobě platili tržní nájem.

Od EU jde opět jen o umělou snahu zvýšit příjmy tím, že nám uměle nařizuje zvětšení základu daně, tedy HDP.

Kvůli tomu musel Český statistický úřad zvětšit za léta 2004-2009 HDP celkem o 171 miliard.

Opět – nejde o statistiku, ale o hausnumera, čísla vycucaná z prstu.

A co manželky? Na kolik je ohodnotíme?

Když musíme do HDP započítávat nájemné, které bychom platili sami sobě, kdybychom si platili nájem, a když tam musíme zaznamenávat sexuální služby, nedivil bych se, kdyby Evropská komise přišla za rok opět s novou metodikou – a chtěla by zdanit i sexuální služby poskytované manželkami v domácnosti. Odhadla by počet manželek, vynásobila by je počtem dnů v roce a koeficientem k<1 a výslednou částku by pronásobila imputovanou cenou ve výši průměrné ceny prostitutky násobené koeficientem m<1.

Závěr

Bylo by to celé komické, kdyby provoz ČSÚ nestál ročně miliardu korun, a kdyby nás tyto hrátky s čísly nestály na doplatcích do EU 5 miliard.

Myslím, že by bylo rozumné z EU vystoupit, zachovat si jen volný obchod. Pak bychom tyhle hlouposti nemuseli počítat a Bruselu bychom nemuseli platit podíl ani z prostituce ani z ničeho jiného. Pro ty, kteří říkají, že se to přece vyplatí, že z EU i tak dostaneme víc, než kolik tam pošleme, připravím článek na toto téma někdy příště.

Petr Mach je předseda Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…