Paroubek: Privatizaci státních podniků MUS, Škody Plzeň a OKD musí ČSSD vysvětlit

24.11.2011 18:36

Považuji poslední informace médií ohledně okolností privatizace státních podílů v Mostecké uhelné společnosti, Škody Plzeň a OKD za velmi závažné.

Paroubek: Privatizaci státních podniků MUS, Škody Plzeň a OKD musí ČSSD vysvětlit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

V zájmu důvěryhodnosti české politiky a především levicové opozice, by se měly špičky ČSSD v čele s jejím předsedou Bohuslavem Sobotkou k vzneseným obviněním postavit čelem a vysvětlit svoji roli v těchto miliardových privatizacích, nad nimiž se vznáší podezření z korupce.

Vyzývám proto především dva představitele ČSSD, jejího předsedu Bohuslava Sobotku a místopředsedkyni Marii Benešovou, aby se jasně vyjádřili k vzneseným obviněním.

Bohuslav Sobotka by měl vysvětlit, proč jako ministr financí nepožadoval rozkrytí vlastnické struktury společnosti Appian, ačkoliv již tehdy existovaly indicie, které se dnes potvrzují, totiž že je vlastněná manažery Mostecké uhelné společnosti. Stejně tak by měl vysvětlit svoji roli a roli svých známých v privatizaci OKD, kterou aktuálně vyšetřuje protikorupční policie. Obě dvě privatizace - Škody Plzeň a OKD - provází aktuálně závažné podezření z korupce a postoj vedení ČSSD je v těchto kauzách překvapivě váhavý, budící dojem snahy nechat celou kauzu tzv. vyšumět.

Stejně tak očekávám, že místopředsedkyně ČSSD a někdejší nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová vyzve premiéra Nečase k předložení důkazů, anebo k omluvě za jeho výroky o tom, že měla z pozice nejvyšší státní zástupkyně zasahovat do vyšetřování privatizace Mostecké uhelné společnosti. U Marie Benešové je známé, že ráda podává trestní oznámení pro pomluvu a proto bych od ní očekával, má-li v této věci čisté svědomí, že pokud premiér Nečas pro svá závažná obvinění důkazy nepředloží anebo se Marii Benešové neomluví, podá na něj trestní oznámení pro pomluvu. Ne-li, jen tím zvyšuje podezření o tom, že mohla do vyšetřování privatizace Mostecké uhelné skutečně zasahovat, což by ovšem mělo vést k jejímu okamžitému odchodu z politiky.

Mlčení a přešlapování vedení ČSSD v tak závažných kauzách, jako jsou miliardové tendry z doby, kdy byli současní její představitelé ve vysokých stranických či ústavních funkcích, jen zvyšuje podezření o jejich možné roli v těchto procesech a diskredituje levicovou politiku jako takovou.

Jen tiše připomínám, že vedení ČSSD vědomě ignoruje porušování Stanov této strany, a to pokud jde o nerespektování principu presumpce viny v případě osobního přítele předsedy ČSSD, 1. náměstka primátora ing. Karla Březiny. Karel Březina dochází ze zasedání městské rady přímo k soudu, který projednává jeho kauzu.

Jiří Paroubek, poslanec

Více:
Švýcaři odhalili další českou korupci. Při privatizaci Škody

##PROFIL 221##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…