Ransdorf (KSČM): Quos Deus vult perdere, dementat

23.10.2013 16:00

Tak, tuším, znělo středověké úsloví o tom, že koho chce Bůh zatratit, zbaví ho rozumu. Kdysi, v roce 1968 se objevovalo na pražských ulicích heslo: Lenine, probuď se, Brežněv se zbláznil.

Ransdorf (KSČM): Quos Deus vult perdere, dementat
Foto: kscm.cz
Popisek: Europoslanec za KSČM Miloslav Ransdorf

A dnes jsem viděl na internetu něco podobného: papeži Františku, přijeď do Čech, Duka se pomátl z mamonu. Papež František si vybral své jméno promyšleně. Františe neholdoval majetku a rozdal ho chudým. Neboť Nový Zákon praví: ú dynasthe dysi kýriois dúleuein, tó de theó kai mammóná. Neboli, nemůžete sloužit dvěma pánům, Bohu a mamonu. S majetkem, který církev tak miluje, to v minulosti neměla jednoduché.

Pro církevní otce byl majetek porušením přirozeného práva, ostatně sdíleli názor, že Ježíš obnovil jednotu lidstva jako rodu. Teprve Tomáš Akvinský vymyslel šalamounskou formuli, že majetek je dodatkem k přirozenému právu. Tedy nikoli součástí přirozeného práva, ale dodatkem k němu. Ale i pak byli potíže, třeba s fraticelly, s Umbertinem de Casale (ozvěnu toho zná čtenář i filmový divák z Ecova románu Jméno růže), s Richardem Fitz Ralphem, podle něhož byla církev pouze správcem majetku chudých. A tak dál, ostatně v českém prostředí husité církvi přistřihli pořádně křidélka.

Anketa

Souhlasíte s názory europoslance Ransdorfa?

86%
14%
hlasovalo: 3089 lidí
A Dominik Duka vyhrožuje návratem do padesátých let, pokud nebude církvi vyhověno. Když se Masaryk zúčastnil slavnosti na počest Mistra Jana Husa, papežský nuncius Marmaggi na protest odjel z Československa. Dal najevo rozhořčení Svaté stolice. Poslankyně Fráňa Zemínová to tehdy glosovala tak, že bude-li svatá stolice příliš tvrdá, dáme jí napít šaratice. Časy se mění. Nebo ne? 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloslav Ransdorf

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…