Václav Klaus na akci německé Alternativy: Vy máte pravdu- a oni to vědí také

22.08.2016 22:31

Projev Václava Klause na předvolebním shromáždění Alternativy pro Německo ve městě Schwerin v Meklenbursku-Předním Pomořansku.

Václav Klaus na akci německé Alternativy: Vy máte pravdu- a oni to vědí také
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident Václav Klaus

Díky za pozvání, děkuji za příležitost navštívit poprvé v životě toto krásné město a krásný kraj. Musím přiznat, že jsem nikdy nebyl severně od Berlína ve východním Německu. Je to pro mě osvěžující a velmi příjemný zážitek.

Nejsem zde však na návštěvě. A beru to jako čest, že mohu znovu vystoupit na předvolební akci Alternativy pro Německo. Nevnímám to jako samozřejmost, dělám to s radostí a s pozitivním pocitem.

Jsem přesvědčen, že Alternativa pro Německo je jedinou stranou, která bojuje proti německému politickému establishmentu, která bojuje proti tradičním stranám. A nevnímám to tak jenom já, vaše strana má v České republice mnoho sympatizantů, kteří si uvědomují, že AfD je jedinou stranou, která přináší nové a skutečně alternativní myšlenky.

CELÝ PROJEV V NĚMČINĚ ZDE


Dovedete si určitě snadno představit, co pro mě dnešní příležitost znamená. Bohužel mám také zkušenost, že některá z mých již dohodnutých vystoupení v Německu byla zrušena. Přijímám to, je mojí osobní volbou, že vystupuji na vašich akcích. Nemohu se však zbavit dojmu, že takové reakce vypovídají a svědčí o hloubce iracionality a manipulace v dnešní německé společnosti. Bylo tomu tak do určité míry vždy, ale v dnešní politicky korektní a demokracii postrádající Evropě (a Německu) se takové chování stalo normou. Připomíná to chování v období komunismu, a věřím, že právě v této části Německa si to uvědomíte.

Vím, že je těžké v současném politickém klimatu v Německu šířit a sdělovat voličům své myšlenky. Musíte mít dobrou volební kampaň, aby se to podařilo. Jako bývalý politik sám vím, že není jednoduché uspořádat takové akce jako dnes zde ve Schwerinu. Musíte cestovat do těch nejmenších vesnic v kraji, klepat na všechny dveře ve svém volebním obvodě. Jinak nemůžete vyhrát volby. Jinak bude dominovat síla tradičních stran, jako tomu bylo doposud. Máte však důležitou výhodu – i oni vědí, že pravda je na vaší straně.

Evropa (a Německo) potřebuje rozsáhlou a hlubokou změnu. Proč je tato změna tak nutná, to se lze dočíst ve vašem „Stuttgartském programu“. Proto je důležité, abyste tento program podporovali skutečně naplno. Tento program vyžaduje skutečně širokou podporu. Aby mohlo dojít k tak rozsáhlým změnám, je potřeba téměř revoluce, skutečné „vzpoury davů“, jak o ní píše španělský myslitel Ortega y Gasset ve své knize „La Rebelión de las Masas“. Je to něco jako to, co jsme museli udělat v listopadu 1989. A důležitým krokem na této cestě bude právě váš úspěch v zemských volbách.


Někteří vlivní lidé v Evropě vidí situaci jinak než my. Před několika týdny jsem byl na konferenci v Řecku, bylo týden po britském referendu a účastníci, z velké části Němci, byli naprosto proti němu. Hlavní organizátor konference uvedl ve své závěrečné řeči, že dva největší nepřátelé Evropy jsou Boris Johnson a Václav Klaus. Nemyslím si, že by to byla pro mě tak špatná společnost.

Tady v Německu jsem mluvil naposledy před třemi měsíci. Bylo to u příležitosti vydání mé knihy o imigraci, vydané nakladatelstvím Manuscriptum v Berlíně. Vydavatel Andreas Lombard je nyní zde a přinesl několik kopií knihy, která byla věnována dnešní imigrační krizi v Evropě. Obsah tohoto textu zde teď nebudu opakovat. Ta kniha je stručná, můžete ji přečíst rychle, některé z vás možná zaujme hlouběji. Jak se dalo očekávat, reakce hlavních německých médií – Die Welt a Frankfurter Allgemeine Zeitung – byly velmi kritické, ale menší média a zvláště čtenáři to viděli jinak. Kniha tak bude brzy vydána i ve francouzské, ruské, srbské verzi a již byla vydána ve vlámštině.

Hlavní poselství té knihy je jasné, přímé a bezprostřední: současná masová migrace a následná migrační krize nebyly způsobena migranty, ale evropskými politiky, ve velmi podstatné míře těmi německými.

Byla způsobena politiky s vírou v pozitivní přínos neomezené různorodosti lidí žijících ve společné domácnosti národního společenství, s vírou v pozitivní a obohacující vliv přistěhovalců, jejich nápadů, náboženství a vzorců chování. Tito migranti sem nenápadně pronikali dlouhodobě, ale v poslední době byli dokonce výslovně zváni.


Tito politici zřejmě pravdivě a upřímně věří v multikulturalismus, ač je těžké tuto víru pochopit. Opravdu chtějí vytvořit evropského člověka, jakéhosi „homo bruxelarum“, vytvořeného z migrantů? Obávám se, že bohužel je to tak.

Dnešní masovou migraci, kterou nazývám „stěhováním národů“, jsem označoval již po dlouhou dobu za hrozbu pro evropskou civilizaci a kulturu, hrozbu pro svobodu a demokracii a také, rozhodně ne na posledním místě, za něco, co ohrožuje, ba přímo likviduje evropskou prosperitu. Považoval jsem migranty za nebezpečnou korupci našich životů, která ohrožuje naše tradice, zvyky. To je to nejdůležitější a nejnebezpečnější. Nikdy jsem nevyužíval kartu boje proti terorismu k levnému politikaření a nikdy jsem neredukoval problém migrantů pouze na terorismus. Jestli bude migrace jiných kultur a civilizací pokračovat takovým tempem, dokáže zničit Evropu i bez terorismu.

Tento aspekt argumentace je bohužel opomíjen. Přiznám se, že i já jsem jej považoval za příliš jednoduchý a i trochu triviální. Nedávné zkušenosti ale můj názor změnily. Nyní je již jasné a zřejmé, doufám, že i vaší kancléřce, že terorismus je nevyhnutelnou a neoddělitelnou součástí migrace. Myslím si, že právě tyto události mohou otevřít oči i lidem, kteří nečtou odborné knihy a nezabývají se veřejnými záležitostmi. Já věřím, že ty děsivé události, o kterých v poslední době slyšíme v médiích téměř denně, přiměly velké množství Evropanů k tomu, aby se jim otevřely oči.

Samozřejmě že ve volební kampani se musejí řešit i jiné důležité otázky. Zásadní téma určilo britské referendum o opuštění Evropské unie a reakce evropských politiků na něj. Jsou to reakce plné zloby. Jejich domeček z karet byl zničen, a to je důvod, proč neustále mluví o „katastrofálních následcích“. Je to všechno lež a nesmysl, jak se záhy ukáže.

Mám s těmito procesy jistou zkušenost z dělení Československa. Na začátku jsem jej také chtěl zastavit, ale protože jej lidé, zejména Slováci, skutečně chtěli, musel jsem jej jako premiér provést – rychle a klidně. Takže vím, že rozdělení je možné a proveditelné. Mnoho lidí, dokonce i tehdy, mluvilo o katastrofálních následcích – zejména v zahraničí. Dnes můžeme každému říci, že rozdělení může být přátelské a úspěšné a mít jen pozitivní důsledky. A mimochodem, mám pocit, že „řízené“ sjednocení Německa zdaleka tak úspěšné nebylo.

Zpět k vašim volbám. Stále máte dva týdny času, ale musíte se snažit zprostředkovat v těchto okamžicích svůj vzkaz všem voličům. Přeji vám k tomu úspěch, protože váš úspěch bude úspěchem pro nás pro všechny. Jsou to první volby, tady ve střední Evropě, po britském referendu. Otázka zní, zda budeme moci v jejich duchu i navázat. Proto vám čtvrtého září budeme držet palce.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Klaus

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…