Zeman: Evropská unie musí ctít základní hodnoty, pro které vznikla

12.11.2012 8:38

Miloš Zeman představil Evropskou vizi a své prezidentství v duelu kandidátů

Zeman: Evropská unie musí ctít základní hodnoty, pro které vznikla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman

Prezidentský kandidát Miloš Zeman v debatě odmítl bruselský, byrokratický umělý superstát, který nám bude diktovat nesmyslné směrnice. Mezi negativní důsledky patří zvýšení administrativní zátěže pro drobné a střední podnikatele.  Dále zazněly i otázky na téma dalšího rozšiřování Evropské unie a navazování partnerství České republiky ve světě.

„Přehnaný evropský centralismus vede k větší administrativní zátěži zaměstnavatelů a drobných živnostníků. Papírování a vyplňování formulářů zabírá stále více času a v důsledku dochází k likvidaci středních živnostníků. Tito lidé tvoří páteř české ekonomiky a místo vytváření dalších pracovních míst se zabývají evropskými paragrafy a směrnicemi všeho druhu.“ Tak se hned v počátku vymezil Zeman a pokračoval: „Odmítám evropský superstát, který se zbytečně snaží zastupovat naše národní parlamenty na všech úrovních. Věřím, že ekonomická spolupráce nám přinese investice a nová pracovní místa. Jsem hluboce přesvědčen, že nepotřebujeme povinné úsporné žárovky, nařízení o řeznických špalcích z plastu a další nesmyslná nařízení,“ komentoval bývalý premiér Miloš Zeman.

Kandidát Zeman představil jasnou vizi, na rozdíl od Fischera, který hovořil o flexibilní integraci, což v důsledku znamená nejasnou a nečitelnou politiku. „Evropská unie musí ctít základní hodnoty, pro které vznikla. Naše země patří mezi menší státy. Proto je spolupráce s dalšími partnery klíčová. Jedině tak se v dnešním globalizovaném světě můžeme efektivně a především dlouhodobě prosadit, “ komentoval ekonomický prognostik Zeman a dále ve svém příspěvku poukázal na výhody volného obchodu, které přináší investice do naší ekonomiky.

Česká republika nemá podle mnoha kritiků koncepční zahraniční politiku a často jedná nerozhodně.  Za klasický příklad může sloužit setkání úřednického premiéra Jana Fischera s kontroverzním premiérem Kosova, který podle Haagského tribunálu porušoval lidská práva. „V oblasti naší politiky požaduji budování dobrého jména země a otevírání ekonomických příležitostí pro české podnikatele. Stejně tak, jako nepovažuji za možné, abychom vzhledem k ekonomické důležitosti a kulturní blízkosti vyčlenili Rusko z Evropy. Dovedu si představit, že v horizontu příštích dvaceti let se dokonce začneme bavit o jeho přijetí do Evropské unie, “ komentoval unijní výzvy Miloš Zeman.

V debatě kandidátů se řešila i otázka evropských hodnot a společné minulosti. Zeman hned v úvodu připomenul, že „evropské otázky se netočí pouze kolem ekonomiky, ale i okolo morálních hodnot“ a vzpomenul nově zvoleného německého prezidenta Joachima Gaucka. „Prezident Gauck se v Lidicích omluvil za zločiny proti lidskosti, jejichž původci byli Němci za druhé světové války. Budoucí prezident by měl v rámci narovnání historických křivd zaujmout stanovisko k násilnému odsunu Němců po druhé světové válce. Nelze dávat rovnítko mezi Lidice a takzvaný krvavý odsun. Násilné vraždy páchané na Němcích nebyly nařízeny vládou. Za těmito odsouzeníhodnými zločiny stojí příslušníci revolučních gard, které jednaly z vlastní vůle,“ zaujal stanovisko prezidentský kandidát Miloš Zeman a zakončil tím vymezení role nového prezidenta, který vzejde z volby občanů v roce 2013.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Zeman

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

13:09 Majerová (Trikolora): Tak prý jsme dobytci a šmejdi

Reakce na veřejném facebookovém profilu strany na urážky v komentářích