Že byl střelec z U. Brodu vlastně chudák ničený úřady? Hovoří expert

25.02.2015 13:01

POLITOLOGOVÉ Případ z Uherského Brodu, kde v úterý zemřelo devět lidí, nemusí být ojedinělý. Tvrdí to expert na terorismus a extremismus Miroslav Mareš. Podle něj se o případu bude mluvit ještě několik málo dní, jako v případě výbuchu ve Frenštátě pod Radhoštěm. Tragédie však dle Mareše nebude mít zásadní vliv na změnu legislativy. Může ale dojít na kontrolu rizikových osob, které už zbraně mají. Řeč byla také o tom, kdo může z tragédie politicky těžit.

 Že byl střelec z U. Brodu vlastně chudák ničený úřady? Hovoří expert
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zbraň, ilustrační foto

Anketa

Je nutné v rámci reakce na masakr v Uherském Brodě omezit právo na držení zbraně a zpřísnit v tomto směru předpisy?

17%
11%
hlasovalo: 13319 lidí

Devět obětí na životech si vyžádala úterní střelba v restauraci Družba v Uherském Brodě, kam zřejmě po poledni vešel místní 62letý muž se dvěma pistolemi. Zabil sedm mužů a jednu ženu, další ženu zranil.  Pachatel je také mrtvý, zřejmě spáchal sebevraždu. Jeho motivaci policie nyní vyšetřuje. Podle státního zástupce Romana Kafky šlo zřejmě o směs osobních důvodů. Střelec ještě před útokem stihl zavolat do televize Prima. V telefonátu si stěžoval na šikanu, kterou úřady údajně neřeší. Uvedl také, že má pistoli a rukojmí a že se zařídí po svém.

Jako ve Frenštátě

Dosud tuzemská média zaměstnával do značné míry konflikt na Ukrajině, Islámský stát či nedávný útok na francouzský satirický týdeník Charlie Hebdo. Událost v Uherském Brodě však podle Miroslava Mareše, politologa, který se zaměřuje na terorismus a extremismus, není záležitostí na delší dobu, ale možná jen na několik dní, kdy bude téma sledováno. „Tato událost vykazuje dílčí podobnosti jako tragédie ve Frenštátě. Několik dní bude střelba v Uherském Brodě zaměstnávat média, ale pak se vše vrátí zpět do starých kolejí, k zásadním globálním problémům,“ řekl ParlamentnímListům.cz profesor Mareš.

Přísnější legislativa?

Podle něj se však v této souvislosti zcela jistě rozběhne debata o držení zbraní. „Myslím si ale, že nebude mít nějaký zásadnější dopad na stávající legislativu. Možná vznikne tlak pro ověření, zdali držiteli zbrojního pasu nejsou lidé, kteří trpí nějakými psychickými problémy. Spíše tedy půjde o kontrolu rizikových osob, které zbraně už vlastní,“ doplnil Mareš.

Mohou přijít i požadavky na zpřísnění trestů za vraždy či zavedení trestu smrti? „To se permanentně opakuje po řadě takovýchto akcí, ale nemyslím si, že by zpřísnění trestů za vraždy v tuto chvíli hrálo nějakou zásadnější roli, zvláště když v tomto případě nebude probíhat soud, protože útočník spáchal sebevraždu. O zpřísnění trestů se často hovoří, pokud je veden soudní proces s pachatelem brutálního činu, ale u útočníka z Uherského Brodu vlastně ani trest nemůže být vynesen,“ řekl dále Mareš.

Kdo na tom politicky vydělá?

Ministr vnitra Milan Chovanec je v současné době kandidát na prvního místopředsedu ČSSD. Nabízí se proto otázka, zda útoku nemůže využít ve svůj prospěch. Chovanec už uvedl, že zvažuje kvůli střelbě v Uherském Brodě, zda není v Česku příliš vysoký počet držitelů zbraní. Také kritizoval starostu Patrika Kunčara. Jeho „upovídanost“ prý byla jedním z rizik úterního zásahu. „Pokud ministr Chovanec teď bude spolehlivým zastáncem pořádku a trochu se vyprofiluje i ve sporu s ministrem Babišem ohledně financování Vrbětic, tak mu to dílčí politickou popularitu přinést může. Ale zase bych to nepřeceňoval. Na tématu vnitřní bezpečnosti budou bodovat spíše strany napravo od středu až k pravému okraji,“ předpokládá expert.

Pokud jde o motivaci útočníka, podle státního zástupce Romana Kafky šlo zřejmě o směsici osobních důvodů. Útočník měl dlouhodobě pocit, že mu lidé ubližují a úřady mu nepomáhají. V internetových diskusích se znovu začínají objevovat podobné názory namířené vůči soudům, exekutorům a úřadům obecně. Aktivista Slávek Popelka dokonce tvrdí, že těch, kteří jsou v obdobné situaci jako střelec z Uherského Brodu je u nás kolem milionu. „Většina z nich sice nemá zbraň, je ale jen otázkou času, kdy si to někdo další půjde vyřídit ne do nejbližší hospody ale do Prahy s těmi, kteří jeho situaci zavinili,“ napsal Popelka.

Nemusí jít o ojedinělý případ

Podle Mareše případ z Uherského Brodu nemusí být ojedinělý. „Antistátní nálady určitě mezi některými lidmi rezonují. Tragédiím tohoto typu se skutečně dá velmi obtížně zabránit a vlastně v tuto chvíli ani nevíme, co bylo přesnou motivací pachatele. O jaké úřady šlo, o jakou šikanu šlo? Z toho je pak těžké vyvozovat nějaké větší závěry,“ konstatoval s tím, že je poměrně problematické paušalizovat, že každý nespokojený člověk je potenciálním pachatelem takovéhoto činu. Na druhou stranu lidé dle jeho mínění mohou být podněcováni řadou politických sil, které se vymezují vůči státu. 

Byť se objevují hlasy, které označují Uherský Brod jako "český Charlie Hebdo", Mareš tu spojitost nevidí. V případě Uherského Brodu podle něj nešlo o čin provedený na základě jasné ideologie se strategickou vahou.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…