Analytička sleduje restituční strkanici ČSSD s lidovci. Varuje Sobotku před hodně zlým koncem

14.11.2013 8:44

Sociální demokraté budou čelit obrovskému tlaku svých voličů, aby pohnuli s otázkou církevních restitucí. Vzhledem k tomu, že levice nemá většinu ve sněmovně, bude moci ČSSD zapomenout na realizaci levicového programu. Navzdory tomu se ale bude snažit svou vládu držet: Bude se bát nových voleb. Tak hodnotí současnou politickou situaci pro ParlamentníListy.cz politická analytička Veronika Sušová-Salminen.

Analytička sleduje restituční strkanici ČSSD s lidovci. Varuje Sobotku před hodně zlým koncem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Andrej Babiš začal nepřímo ostřelovat lidovce výhrůžkami, že by vládu mohl podpořit Okamurův Úsvit. Jde podle Vás jen o taktiku? Co by znamenala vláda s účastí či podporou ČSSD, ANO a Úsvitu?

Samozřejmě, že se o taktiku jednat může. Naznačuje se tím KDU-ČSL, že není nenahraditelná a vytváří se tím na stranu určitý tlak, který počítá s tím, že strana chce být zastoupená ve vládě. Navíc Babiš se o Okamurovi už v minulosti vyjadřoval poměrně pozitivně a oba jsou to lidé z velkého byznysu, takže je mnohé spojuje.

Co by znamenala taková vláda, je teď spekulace. Bude záviset na koaličním kompromisu a podmínkách, které by si Úsvit kladl. Čistě formálně ale řekněme, že by se tím sociální demokracie dostala do společnosti dvou politických projektů, které už nemají vůbec žádné atributy tradiční politické strany a které jsou podle mého názoru dost neuchopitelné z hlediska politického spektra. Čistě strategicky si myslím, že pro ČSSD je KDU-ČSL mnohem pohodlnější koaliční partner než Úsvit. A možná, že o to Babišovi právě jde.

Ještě před tímto incidentem se ČSSD a KDU-ČSL veřejně neshodly na postoji k církevním restitucím. Jak moc by Bohuslav Sobotka riskoval, kdyby lidovcům ustoupil?

Církevní restituce jsou velký problém, který bude zřejmě značně zastiňovat celé koaliční vyjednávání. Tady se zase projevuje dědictví minulé vlády, která nebyla ochotná a schopná dojít při církevních restitucích k obecnějšímu kompromisu, ale naopak z nich svým přístupem udělala vysoce polarizační a konfliktní problém. B. Sobotka i ČSSD jsou podle mého názoru teď pod velkým tlakem dostát v této otázce svým slibům a být konzistentní. Je dost těžké obhájit kompromis v tak žhavé otázce a ve velmi polarizované společnosti, jejíž značná část vnímá církevní restituce jako nespravedlivé a pochybné. Neřešit restituce bude pro dost velkou část občanů dalším důvodem k občanské frustraci. Vedle toho není jasné, jaké konkrétní hospodářské a sociální dopady budou restituce mít, až se opravdu začnou realizovat.

Je pravděpodobné, že lidovci připustí nějakou formu revize restitucí?

Kompromis je otázka toho, že ani jedna strana nedostane přesně to, co by ideálně chtěla. Logicky to znamená, že by se ČSSD a KDU-ČSL měly sejít někde uprostřed a že by popřípadě ANO mohlo využít svojí nevyhraněné pozice jako určitého mediátora v této otázce. Musí ale existovat vůle ke kompromisu a nikoliv trvání na svojí výchozí pozici. A samozřejmě ani jedna strana by v rámci kompromisu neměla ztratit svojí tvář, protože pak je to špatný kompromis. Bude záviset na tom, jak moc jsou pro KDU-ČSL restituce politickou prioritou, aby na nich stavěla svoji účast nebo neúčast ve vládě.

Někteří komentátoři mluví o předčasných volbách. Je z postupu politických aktérů zřetelné, že se o předčasné volby snaží?

Myslím si, že nadužívání předčasných voleb je politická chyba. V podstatě takové úvahy znamenají, že je tu základní nedůvěra k možnosti dojít v této konstelaci ke schůdnému kompromisu podle toho, jak čeští voliči rozdali karty. Mluvit pár týdnů po předčasných volbách po řešení dalšími volbami bych označila za velmi předčasné. Pochopila bych to po týdnech či několika měsících bezvýchodných vyjednávání. Hledat kompromisy a řešení napříč spektrem je ale podstatou politické práce. To za politiky volič nikdy neudělá. Zatím je ale z mého pohledu dost těžké rozpoznat takovou snahu, protože vyjednávání je na samém začátku. Ovšem neříkám, že je to zcela nemožné v nějaké delší časové perspektivě, kdyby vyjednávání selhala.

Kdo by na nových volbách vydělal a kdo vůbec ne?

Nejvíce by na dalších volbách vydělaly PR agentury a média, které by zažily další žeň předvolební agitace. Ale jinak je dost těžké říci, kdo by na nich politicky vydělal. Záleželo by na důvodu a kontextu jejich vypsání i na volební kampani konkrétních stran. Osobně bych ale řekla, že vypsání dalších voleb v tak krátkém čase by bylo projevem velmi hluboké krize české demokracie a selhání politické reprezentace. Dost by nás to poškodilo i směrem do zahraničí.

Poté, co Bohuslav Sobotka uhasil vnitrostranickou rebelii, sdělil Michal Hašek, že dřívější "pučisté" budou vždy loajální k programu ČSSD - čímž podle mnohých naznačil, že by mohl se svými kolegy vypovědět poslušnost vedení strany v případě, že bude příliš ustupovat partnerům. Jak sjednocená je teď ČSSD?

Jsem pozorovatel z vnějšku, takže mohu soudit jenom podle obecně dostupných informací. Do konkrétních mezilidských a mezifrakčních vztahů v sociální demokracii skrytých v pozadí nevidím. Myslím, že skutečným testem Sobotkových schopností i pozice a jednoty sociální demokracie bude vyjednávání o vládě a hlavně případné koaliční vládnutí. To zcela přirozeně vyvolává velká pnutí v každé politické straně a bude tomu tak i v případě sociální demokracie. Vzhledem k tomu, že všichni víme, že vládnutí vede velmi často k odklonu od programu strany, je takové vyjádření M. Haška v důsledcích velmi dvojsečné a může naznačovat to, co říkáte. Nemyslím si ale, že sociální demokracie musí být z definice názorově jednotná. Tady jde o to najít zdravý modus vivendi a nepodřizovat politiku osobním zájmům, ambicím, emocím a různým mstám.

Pokud by Hašek a spol. chtěli využít moment, kdy premiér Sobotka bude ustupovat od programu ČSSD, které programové body by mohly být pro levicového voliče natolik citlivé, že by se jejich neplnění Sobotkovi takto vymstilo?

Vládnutí v koalici se dvěma spíše středo-pravými subjekty bude pro sociální demokracii znamenat nutnost upustit od některých svých programových bodů. To bude potenciálně velký problém, protože Sobotka se ocitne v několika ohních zároveň, a to v ohledu k sociální demokracii, vůči koaličním partnerům a samozřejmě i vůči parlamentní opozici. A jistě je tu i vidina dalších voleb a možnost, že pokud Sobotka nyní zklame, sociální demokracie by mohla skončit obdobně jako ODS. Vzhledem k povolební konstelaci je realistické říci, že o realizaci levicovějších částí programu sociální demokracie nemůže být řeč. Levice tyto volby nevyhrála a nemá většinu. Žádné klasické střídání lib-lab se v ČR nekoná. Voliči se pro něj nerozhodli. Sociální demokracie se může jenom snažit uhrát únosný a smysluplný kompromis, který by vedl k celkové (nejen hospodářské) stabilizaci země.

Jak už jsem řekla, v sociální demokracii jsou frakce a Sobotka to bude mít velice těžké, i přesto, že z poslední krize vyšel dobře. Příliš velké ústupky od programové identity strany ho mohou dlouhodobě oslabovat, dávat vnitrostranické opozici argumentační body a popřípadě vést i ke kolapsu v dalších volbách. V daný moment má, myslím, Sobotka prostor k vyjednávání a sestavení koalice, ale problémy se mohou začít ukazovat později.

Jak hodnotit současný styl vystupování Andreje Babiše, kterým se prezentuje v médiích i při vystoupeních před publikem? Má politické charisma, které bude lidi lákat ještě za několik let, nebo si veřejnost jen užívá jakési překvapivé a neobvyklé novinky?

Neřekla bych, že by měl nějak zvláštní politické charisma. Jistou roli bude hrát v případě současné popularity Babiše jeho aura úspěšnosti a zdánlivé nepolitičnosti („nejsem politik“) spolu s tím, že má určitý styl vyjadřování, který je v jistém smyslu odlišný od etablovaných politiků včetně tzv. „pojmenování věcí pravými jmény“, což v daný moment imponuje. Jedna věc je volební image a druhá potom konkrétní politické výsledky, na které si budeme muset počkat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jpo

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…