Další hádka Kalouska s Johnem. Chladné soužití, říká o nich politolog

22.10.2010 20:01

Na středečním zasedání vlády se dostali do výrazné rozepře ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a šéf resortu vnitra Radek John (VV). Oba pánové se "zasekli“ na pravomocích policie v oblasti zasahování do daňových registrů.

Další hádka Kalouska s Johnem. Chladné soužití, říká o nich politolog

Součástí nové komplexní daňové reformy, která má vstoupit v platnost 1.1.2011, je i omezení policie nahlížet do daňových registrů na základě vlastního uvážení. To se pochopitelně nelíbí Radku Johnovi, který tvrdí, že touto úpravou ztrácí policie ČR účinný nástroj v boji proti korupci.

"Nechal jsem si zpracovat analýzu u šéfů ÚOOZ a hospodářské kriminálky, která jasně dokazuje, že se celý proces vyšetřování zpomalí. I v Maďarsku a Polsku je běžnou praxí, že policisté smějí nahlížet bez souhlasu státního zástupce," uvedl pro ParlamentníListy.cz Radek John. Podle něj stačí pouhé podezření na korupci, aby měl policista možnost do registru nahlížet a nemusel žádat státního zástupce. "Urychlí to vyšetřování," dodává ministr.

Ministr financí to ale odmítá s tím, že se obává zneužití citlivých informací. I na to má ale John odpověď. "To se samozřejmě dá zneužít, ale my jsme se nakonec dohodli, že na toto téma ještě povedeme debatu. Už teď se shodneme na definování přesných pravidel a určení konkrétních lidí, kteří budou títmo právem disponovat," řekl redakci John.

Pragmatické soužití

Politolog Jan Kubáček z FFUK se domnívá, že další potenciální střety mezi oběma aktéry budou zase spíše technického nikoli osobního rázu. Nelze však vyloučit, že v rámci posilování vlivu svých stran nevyplují na povrch případné další rozmíšky. "Jedná se o velice chladné, pragmatické soužití," uvedl pro redakci Kubáček a dodal, že nikoli oba pánové, ale všichni tři (včetně premiéra Petra Nečase z ODS) si jsou velice dobře vědomi vzájemné potřebnosti v koaličním podniku, která převládne nad personální rovinou a roli smírčího soudce může zastávat jeden jako druhý.

Ty jsi dinosaurus. A ty děláš anketu TýTý

Vše začalo už před parlamentními volbami, kdy John označil Kalouska za politického dinosaura, který byl u "podivných věcí" na ministerstvu obrany. Kalousek kontroval, že rozdíl mezi voličem TOP 09 a Věcích veřejných je ten, že volič TOPky rozpozná, že se nejedná o anketu TýTý.

Jako nejdůležitější nástroj v boji proti korupci, který měl mimochodem přinést do státní kasy desítky miliard, viděl Radek John daňovou amnestii. Odvolával se na německý a italský vzor, kde při navrácení nelegálně odčerpaných peněz zpět do země se pachatel zprostí viny. Potřeboval k prosazení jediné - Kalouskovu vůli. Ten však utnul celou věc v zárodku a další projednávání návrhu spadlo pod stůl. Navíc Kalousek kontroval výrokem, že daňová amnestie je "morální hazard", jak uvedl dříve pro ParlamentníListy.cz.


Z středečního jednání vlády:


Čtěte také:


Fotokoláž: hns

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…