Erik Best mluvil na plná ústa už před příjezdem konvoje. A proti proudu jde i teď, když Američané odjeli...

02.04.2015 4:47

Průjezd amerického vojenského konvoje přes Českou republiku ještě více polarizoval společnost. V komentáři pro ParlamentníListy.cz to říká politický analytik a novinář Erik Best, podle něhož je chyba, že se o této akci nevedla delší debata. Přitom Američané to prý plánovali měsíce a česká veřejnost se to dozvěděla jen pár týdnů předem.

Erik Best mluvil na plná ústa už před příjezdem konvoje. A proti proudu jde i teď, když Američané odjeli...
Foto: Petr Merta
Popisek: Erik Best, americký novinář

Ještě před příjezdem amerického vojenského konvoje Erik Best v komentáři pro ParlametníListy.cz vyzdvihl postoj šéfa komunistů Vojtěcha Filipa, a vyvolal tím řadu reakcí. „Je trošku paradoxní, že komunisté v tom případě mluví skoro nejracionálněji – myslím slova Vojtěcha Filipa, který řekl, že českou politikou má být podporovat jednání, co se týče Ukrajiny, přitom teď podporujeme demonstraci síly. Zašel bych ještě kousek dál, podporujeme nejen demonstraci síly, ale je to také podpora informační války,“ řekl před týdnem Best.

Sám na to prý reakce zaznamenal převážně na sociálních sítích. „Jako obvykle asi nejhlasitěji mluvili ti, kteří jsou proti tomu. Takže vlastně jedním z výsledků konvoje je, že společnost je ještě více polarizovaná, než byla před tím,“ konstatuje nyní analytik a novinář Best.

Složité to podle něho bylo už jen proto, že paradoxně podpořil stanovisko KSČM, a tady to chodí tak, že když někdo řekne totéž co komunisté, je označován za komunistu. „Ale oni měli pravdu v tom, že se měla vést větší diskuze před tím, než se o tom rozhodlo, a to včetně právních náležitostí. Přitom Američané o konvoji věděli měsíce dopředu (přiznal to náčelník akce) a české obyvatelstvo se o tom dozvědělo dva nebo tři týdny před tím. Otázka zní, jestli to bylo schválně nebo se k tomu jenom nedostali. Myslím si, že je to také jeden z důvodů, proč reakce tu byly negativnější než v Polsku,“ zmiňuje.

Podporovatelé vojenského konvoje ale říkají, že vlastně nejde o žádnou mimořádnou akci, takže z toho vlastně vychází, že nebyl důvod na to téma diskuzi předem otevírat. „Ano, ale všem je jasné, že to plánovali přesně tak, jak to dopadlo. Počítali s tím, že se o tom bude mluvit, počítali s tím, že to rozdělí společnost, a přece to byl jeden ze záměrů – chtěli vyvolat reakci a člověk se musel rozhodnout, zda je pro nebo proti. Když to potom někdo komentuje a říká, že to není obvyklá akce, oni obrátí a říkají, že se to dělá pořád, a rozumný člověk ví, že to není pravda. Schválně to bylo provedené jinak a schválně vyvolali reakce,“ je přesvědčen Erik Best.

Podle jeho slov je zjednodušené, když nyní říkáme, že podporovatelé západní orientace ČR a konvoje veřejně tuto akci podporovali a ti, co jsou proti, veřejně demonstrovali. „Myslím, že velká část populace je pro členství v NATO nebo proti tomu nemá nic zásadního, ale stejně nechce další válku, nechce vyvolávat konflikt a vidí ten konvoj jako součást takové hry. A to neznamená, že takový člověk bude protestovat. Proti čemu by protestoval? A demonstrovat proti vyvolávání konfliktů jen přispěje k tomu, že bude ještě větší konflikt ve společnosti. Takže lidé, kteří s konvojem nesouhlasili úplně, spíš zůstali jen doma a nadávali či polemizovali s tím, zda je to správně,“ sděluje Best pro ParlamentníListy.cz.

Co mediální pokrytí celé akce, nebyla toho média příliš plná? „Nepoužíval bych slovo přehnané, ale mám pocit, že ve veřejnoprávních médiích se rozhodlo, že tentokrát budeme projevovat hrdost, že jsme členové NATO, a ne pokaždé se to tak projevuje. Nyní se z nějakého důvodu rozhodlo, že se na to bude klást větší důraz,“ míní.

Z veřejné debaty kolem amerického konvoje jeho výrazní podporovatelé vyvozují, že když protesty proti tomu skončily fiaskem, máme tomu rozumět tak, že proruské či do jisté míry protizápadní síly v naší zemi jsou stejně tak marginální a že ti, kteří byli proti tomu, jsou zrádci.

Erik Best soudí, že takovým způsobem to říci nelze, vnímá to jako zjednodušení. „Paní Langšádlová reagovala podobným způsobem jako ti největší odpůrci na druhé straně. To není věc členství v NATO. Tentokrát to je způsob, jak se budeme chovat v rámci NATO. Zda budeme takovou akci považovat za americkou nebo za akci NATO. Vzhledem k tomu, že jsme chtěli (podle toho, co říkali Američané) demonstraci spojenectví, tak jsme viděli trošku málo toho spojenectví. Řekl někdo, kdy se rozhodlo NATO, že taková akce bude? Kdo hlasoval pro a byl někdo proti? Kdo se účastnil plánování? Měli bychom si představovat, že je to společná akce NATO, a místo toho jsme dostali akci zcela americkou. Neznamená to, že je to špatně, ale je to pramenem kritiky,“ zdůrazňuje politický analytik.

A co rozložení „proruských sil“, lze soudit, že propadák ohledně protestů ukázal naprosté minimum zastoupení protizápadního názoru ve společnosti?

„Oni (zastánci silné západní orientace – pozn. red.) to velice rádi používají. Tohle by chtělo analýzu, které síly jsou proruské, které proamerické, které méně vyhraněné a spíše objektivní. Pan Šafr má nové podnikání, takže mu to přišlo velice vhod a mohl to použít ke svému zviditelnění. Česká televize a Český rozhlas na to přistoupily, takže Pavel Šafr z toho má obrovský úspěch, a chápu, proč v tom pokračuje. Částečně je to kvůli jeho podnikání. Nemyslím si ale, že můžeme paušalizovat a říkat, když jedna část společnosti neprotestovala, tak je to navždy vítězství jedné strany nad druhou. Ten konvoj byl chvíli důležitý, ale za týden dva nebo tři na to zapomeneme a nebude to mít příliš dlouhodobý efekt. A to je jeden z důvodů, proč to čeští politici tolik podporovali,“ myslí si Erik Best.

Názory, že bychom měli začít uvažovat o možném zbudování stálé vojenské základny s americkými vojáky, nejsou podle něj na místě. „Nevím, jestli tu USA chtějí mít základnu, když Bavorsko je tak blízko, a už dokázali, že umějí rychle posunout vojáky a techniku, i když to má velké náklady. USA spíš naopak chtějí snížit počty vojáků a základen. Ale určitý test to může být v tom smyslu, že vyvolávají obecnou diskuzi o zbrojení – léta podporovali snižování vojenských stavů a teď se jde v opačném směru – v tom smyslu ta akce byla velice úspěšná. Třeba náčelník generálního štábu Petr Pavel řekl ohledně obrany státu, že jestli nějaký Čech nechce stát bránit, měl by aspoň podporovat zvýšení armádního rozpočtu. Jsou to poněkud nesouměřitelné věci, ale je to jeden z výsledků té akce,“ shrnuje.

Co novinář Erik Best říká na nedávná slova amerického velvyslance Schapira, který v ČT zkritizoval prezidenta Zemana za jeho plánovanou cestu do Moskvy na výročí konce druhé světové války? „Nevím, jestli je to diplomatická chyba, ale souhlasil bych s ním v tom,“ říká s tím, že třeba Angela Merkelová tam sice jede pouze o den později a s Putinem bude přímo jednat, nicméně věc se má tak, že prezident Zeman jede přímo na vojenskou přehlídku ruské armády.  

„Zeman jen nejvíce kritizován, že jede na přehlídku, ne že jede na pamětní akci. Merkelová se chce vyhnout vojenské přehlídce. Nezapomeňme, že jsme skoro ve válce s Ruskem, minimálně v ekonomické a informační válce. Takže ze strany amerického velvyslance jde o pochopitelný krok,“ dodává Erik Best v komentáři pro redakci ParlamentníListy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…