Parlamentní a komunální volby? Scénář bude stejný

11.09.2010 17:10

POLITOLOGOVÉ Prognózovat měsíc před volbami jejich výsledek je sázka do loterie či spíše matematická rovnice o mnoha neznámých. Kupodivu názory politologů a mediálních odborníků se v mnoha ohledech a předpovědích vzácně shodují.

Parlamentní a komunální volby? Scénář bude stejný

Vláda podniká první kroky slibovaných reforem, ministerstva avizují propouštění od nového roku, snižují se plošně platy ve státním sektoru, firmy ztrácí zakázky, odbory se bouří a inteligence v bílých pláštích míří na západ. Přes to přese všechno pravice výrazněji neztratí.

Zpožděná srdeční odezva

"Těžko říci, možná že zde nebude žádný negativní dopad pro vládní koalici, protože se volby konají moc brzy na to, aby to lidé-voliči pocítili. V dlouhodobějším rámci to ovšem vládní strany jistě poškodí, už jen tím, že to bude opozice dostatečně tematizovat a medializovat." uvedl pro ParlamentniListy.cz politolog Lukáš Novotný z Univerzity Jana Amose Komenského

TV SHOW a pin-up girls

"Úroveň kritického přemýšlení české veřejnosti o politice je dnes obdobná jako těch, kteří hlasují v různých TV show. Více než "škrty" to mohou ale být aféry jako na ministerstvu obrany. Není to jen, jak zpívali V+W (Voskovec a Werich): 'My už nejsme lidi, my jsme jenom partaje, žádný z nás nevidí, v čem ta chyba je.' Je to horší, už ani nejsme ty partaje, ale identifikujeme se s nastrčenými figurínami. Pokud ale bude pokračovat skandalizování i těchto maskotů, dinosaurů, figurín a pin-up girls (právem, stejně jako neprávem), "poškodí" to nejen vládní strany, ale i volby ("politický proces" nebo "Věci veřejné") všeobecně," komentuje pro redakci politolog Zdeněk Zbořil

Nového Paroubka

"Domnívám se, že nejvíc záleží na tom, jak ony škrty koalice mediálně "prodá". Když si ale vezmeme jarní parlamentní volby, které de facto vyhrála protikrizová rétorika zejména TOP 09, která děsila řeckým syndromem a lidé to bez hlubšího zamyšlení vzali za reálnou zprávu, neočekávám, že by to nyní mělo být výrazně jinak," analyzuje pro ParlamentníListy.cz ředitel Institutu mediálních studií Petr Žantovský. "Sociální demokracie hraje mrtvého brouka, její protipravicové strašení na jaře nezabralo a nyní nemají ani Jiřího Paroubka, který byl této strategie hnacím motorem," dodal Žantovský.

Nula od nuly pojde

"Komunální a senátní volby jsou něco jiného než volby parlamentní. Chodí k nim méně voličů než k volbám do Poslanecké sněmovny, a spíše k nim chodí voliči pravice a pravého středu," uvedl pro ParlamentníListy.cz politolog Josef Mlejnek. "Takže by se dalo říci, že to, co vládní strany ztratí, vyváží ten faktor, že složení elektorátu v těchto volbách bude pro ně příznivější," dodává Mlejnek.

Moc médií

"Kdyby média dokázala skutečně správně vysvětlit smysl reforem a rizika, pokud se neudělají -resp. kdyby dala politikům prostor a přiměla je k takovému srozumitelnému vysvětlení - pak je odpověď NE. Pokud budou manipulovat s fakty, jak to často činí, pak ANO. To je právě to, čemu se říká "moc médií"; ve skutečnosti jde ovšem o zodpovědnost médií, tj. jejich pracovníků od ředitelů až po posledního novináře." komentoval pro ParlamentníListy.cz mediální expert Josef Musil.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: koz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…