Závěrečné účtování nad sjezdem ČSSD: Dvě nečekaná jména i klepnutí přes Chovancovy prsty

14.03.2015 19:06

POLITOLOGOVÉ Bohuslav Sobotka si umně vybudoval podporu návštěvami a komunikací s kraji. Zároveň neudělal ve vládě výraznou chybu. Naopak symbolicky přes prsty dostal Milan Chovanec. Zmínky o Andreji Babišovi na sjezdu ČSSD jsou oplácenou kartou za sněm ANO. Překvapením jsou dvě ženy ve vedení strany. Tak hodnotí sjezd sociální demokracie politologové, které oslovily ParlamentníListy.cz. Na sjezdu Sobotka obhájil pozici předsedy a místopředsedy se stali Lubomír Zaorálek, Jan Hamáček, Martin Starec, Michaela Marksová Tominová a Lenka Teska Arnoštová.

Závěrečné účtování nad sjezdem ČSSD: Dvě nečekaná jména i klepnutí přes Chovancovy prsty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Druhý den 38. sjezdu se nesl ve znamení hlasování o změnách Stanov ČSSD

„Bohuslavu Sobotkovi se bezesporu podařilo vyjednat pro sebe, svůj program a pojetí sjezdu velmi silný mandát. Ukázalo se, že využil rozdělení oponentů, v podstatě si objel jednotlivé kraje a získal širokou podporu napříč kraji,“ řekl pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček a pokračoval: „Z mého pohledu se objevily dvě nečekané věci. Jednak poměrně významný mandát pro Jeronýma Tejce a bude zajímavé sledovat, jestli bude s těmi čtyřiceti procenty dál pracovat. A zároveň silný mandát ministryně Michaely Marksové-Tominové,“ sdělil Kubáček.

Jeroným Tejc dle jeho názoru získal výrazné číslo a i když se nedostal do centra vedení, dává mu velmi silný mandát dovnitř strany: „Navíc všichni ostatní výrazně pohořeli. Umí oslovit duši delegáta. Pro Sobotku je to jasný signál, že musí s Tejcem počítat a zapojit ho do rozhodování. Aby se posléze nemohl odvolávat, že nebyl Sobotkovým mužem, nebyl součástí vedení a nemá odpovědnost za následky a vývoj sociální demokracie.“

Bohuslav Sobotka neudělal výraznější chybu

Politolog Pavel Šaradín upozornil, že Sobotkův výsledek se od minulosti neliší. „Výsledek je vlastně přibližně stejný jako minule. Podpora Bohuslava Sobotky je jednoznačná, ve vládě neudělal žádnou výraznější chybu, která by poškodila sociální demokracii a ve straně nemá konkurenci,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Šaradin s tím, že pro stabilitu ČSSD je 85 procent optimální.

Podle Kubáčka se také projevila výrazná, ale roztříštěná skupina lidí, kteří mají výhrady k některým krokům. Tuší, že není alternativní náhrada Bohuslava Sobotky, ale na druhou stranu nejásají ze změn v ČSSD, která vystupuje z relativně klidného stylu prezentování. Další zajímavostí podle politiloga bude sledovat vztahy mezi Jeronýmem Tejcem a Michalem Haškem.

Překvapil ho také silný mandát ministryně Michaely Marksové Tominové: „Přiznám se, že s tím jsem nepočítal. Nepatří totiž mezi nejviditelnější tváře sociální demokracie. Ač prosadila řadu líbivých opatření, neprojevuje se to na její obeznámenosti a popularitě u široké veřejnosti. A přitom si může připsat body za zvýšení minimální mzdy, tripartitu, zvýšení příspěvků seniorům nebo opatřením v sociální legislativě. Ale málokdo z řadové veřejnosti ví, kdo je ministryně Marksová Tominová. Nyní se projeví, zda měla opravdu dobré vyjednavače a čísla se sečetla, nebo mandát využije k tomu být výraznější ženou a tváří sociální demokracie,“ okomentoval Jan Kubáček.

Rozpad koalice nehrozí, shodují se politologové

Dle jeho slov to Bohuslav Sobotka udělal chytře. V podstatě dostal delegáty pod tlak veřejného hlasování na úrovni organizací, navštívil je a poctivě s nimi byl v kontaktu. Umně si tak vyjednával podporu. „Podařilo se vytvořit atmosféru, že není alternativy a nikoho jiného, kdo by mohl Sobotku vystřídat, aniž by sociální demokracie utrpěla, oslabila nebo prohrála unikátní pozici ve vládě,“ sdělil Jan Kubáček. Naopak symbolicky přes prsty podle něj dostal Milan Chovanec

Pavel Šaradín upozornil, že prohlášení Sobotky o neustálém střetu zájmů Andreje Babiše je oplácení karty, kterou lídr hnutí ANO vystavil sociálním demokratům na sněmu ANO. Jde o to ukázat, že ČSSD je nejsilnějším vládním subjektem a posílená bude více vzdorovat. Na dotaz redakce, čím si Bohuslav Sobotka vysloužil důvěru členů strany, odpověděl, že delegáti zhodnotili reálné možnosti. Hrozeb i skandálů je mnohem méně než s vládou v letech 2010 až 2013 a působí klidněji. To je to, co sociální demokracie potřebuje. Naopak neúspěch Jeronýma Tejce se podle něj dal očekávat. „To, že do volby šel, politickou stranu pročistilo,“ dodal.

Babišova a Sobotkova politická kariéra jako výstup na Mount Everest

Ani podle Kubáčka rozpad koalice nehrozí až do momentu, kdy Andrej Babiš nebude mít výhodnější alternativu, nabídku nebo viditelný symbol, kvůli kterému musí z vlády odejít. Jediné, co by mohl při odchodu z vlády obhájit a uspořádat vládu novou, je výše daní. „Za vše ostatní by byl potrestán, Češi nemají rádi napětí a mimořádné kroky. Sobotka se pokouší stát dynamičtějším premiérem, protože si uvědomuje, že pokud dojde na značky, tak se ČSSD drží vedle ANO. Ale když dojde na porovnání leadershipu, odhodlanosti, Sobotka před Babišem ztrácí. Pokusí se upozornit více na sebe a dát sporům s Babišem rozměr neplnění úkolů z pozice Babiše,“ vysvětlil pro ParlamentníListy.cz Kubáček.

Politickou kariéru Babiše a Sobotky přirovnal k výstupu na Mount Everest. „Oba pánové dobyli své strany, ale z jiných pozic. Babiš je stále na Mount Everestu a maximálně někdy klesá zpátky na horskou základnu. Sobotka naopak systematicky stoupá a vždy se držel tak sto, dvě stě metrů pod vrcholem. Teď teprve vystoupal na vrcholek a rozhlíží se, zda ho upevní, nebo začne uzavírat pragmatické dohody se soudními vrcholky,“ podotkl Kubáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…