Zdeněk Zbořil: Lithium? Tunel! ČSSD utržená ze řetězu. Tisíce let nám kořistníci rozkrádají české bohatství. Už chápu, jak je to s Babišem

09.10.2017 7:24

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Jde o hodně! „Proto tolik odvádění pozornosti k Babišovu Čapímu hnízdu a skromné investici 50 mil. Proto vyhrožování rodině Andreje Babiše, proto tolik strachu dnes už i o životy blízkých.“ Politolog Zdeněk Zbořil se v dnešním Rozjezdu zamýšlí nad kauzou lithium. Zmiňuje i to, že se „ČSSD utrhla ze řežezu“. „Tak jako tak, je to v každém případě nějaký nový tunel. A tentokrát asi největší od roku 1993,“ říká Zbořil. Přidává také upozornění pro prezidentské kandidáty s výjimkou Miloše Zemana, právě na tématu lithium by se mohli „vyprofilovat“.

Zdeněk Zbořil: Lithium? Tunel! ČSSD utržená ze řetězu. Tisíce let nám kořistníci rozkrádají české bohatství. Už chápu, jak je to s Babišem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

„Začalo jít do tuhého a volbami to neskončí. Jízda na tygru pokračuje a ta pruhovaná bestie se nechce zastavit.“ Doktor Zdeněk Zbořil startuje dnešní Rozjezd komentářem ke sporu o „nové černé zlato“. Představitelé vládních stran ANO a ČSSD se dva týdny před volbami střetli kvůli memorandu o porozumění o těžbě lithia na Cínovci, které v pondělí podepsal ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček s australskou firmou European Metals Holdings.
Politolog v souvislosti s kauzou zabrousil do historie: „V Čechách, na Moravě, ale i v části Slovenska se odedávna nacházely vzácné kovy, rudy a zeminy, které po tisíciletí probouzely  zájem kořistníků a exploatátorů z různých koutů světa. O tom se vypráví už v nejstarších pověstech, a proto byl tento „střed Evropy“ cílem nájezdů a výprav loupeživých hord rytířů a baronů, aristokratů i králů zlatých a železných. Často je to stálo i život, ale kradli a loupili všichni, a to na úkor obyvatelstva. V době téměř současné se provrtával kdejaký kopec v Čechách a na Moravě a hledala se uranová ruda. Teď je to lithium a hrdinní ochránci  přírody zatím ještě celou věc ani nekomentují.“ Podle Zbořila jde zřejmě „o hodně“. Možná že i víc, než si Lavrentij Pavlovič Berija dokázal na začátku padesátých let představit… Proto tolik odvádění pozornosti k Babišovu Čapímu hnízdu a skromné investici 50 mil. Proto vyhrožování rodině Andreje Babiše, proto tolik strachu dnes už i o životy blízkých.“

Anketa

Má Andrej Babiš vaši důvěru? (obnovené hlasování od 8.10.2017)

63%
37%
hlasovalo: 12586 lidí


Vůči memorandu má zásadní výhrady místopředseda KSČM Josef Skála, který říká, že jde o vzájemný závazek s cizí soukromou firmou, a rozhodně ne jen o „čiré sondážní námluvy“.
Vyzval občany k podpisům pod petici, požadující přijetí zákona, který k těžbě i dalšímu zhodnocení našeho lithia oprávní výlučně český průmysl ve veřejném vlastnictví. „Je pozoruhodné, že dokonce i mezi komunisty se našel alespoň jeden, kterému se celá tato šlamastika všech politických stran nezdá. Ostatní kalnými vodami české politiky zatím ještě úspěšně proplouvají, ale i tato líná radost nemusí trvat dlouho,“ reagoval Zbořil.

„Opravdu to vypadá, že se ČSSD utrhla ze řetězu“

Andrej Babiš se nechal slyšet, že jde o „krádež za bílého dne“ a pro MF Dnes uvedl: „Je to naprosto skandální, co tady ČSSD dva týdny před volbami předvádí. Vypadá to, že chtějí ještě rychle shrábnout peníze do stranické kasy, mají velké dluhy. Lithium je poslední surovina, kterou má v rukou stát, a ministr za ČSSD Havlíček podepíše bez souhlasu vlády nebo projednání tak velké věci ve Sněmovně memorandum s nějakou australskou firmou, které dáme těžbu lithia v hodnotě dvou bilionů korun. Lithium má těžit státní podnik Diamo, ne opět soukromá firma, kterou neznáme,“ řekl. Proč ale spojuje rozhodnutí o memorandu s tím, že by mohla ČSSD něco shrábnout do stranické kasy? „Opravdu to vypadá, že se ČSSD  utrhla ze řetězu a věří, že ji její nevolená elita nějak, s pomocí boží, zachrání. Zadlužená je až za ušima a už chybí jen nějaký „strategický partner“, který by se mohl objevit na Východu. Ale tak jako tak, je to v každém případě nějaký nový tunel. A tentokrát asi největší od roku 1993,“ uvedl politolog. 

Podle představitelů ČSSD byl ovšem postup dán předchozími kroky ministra životního prostředí Richarda Brabce z ANO a také kroky vlády ODS. „Tak se podívejme, jak to bylo ve skutečnosti s povolováním průzkumu ložisek lithia. Povolení vydávalo a prodlužovalo Ministerstvo životního prostředí v čele s ministrem Brabcem z ANO. Babiš tedy zase lže a podvádí voliče. Snaží se problém s lithiem hodit na ČSSD, přitom všechna povolení prodloužil úřad jeho ministra Brabce z ANO. Tak kdypak za tu zlodějinu Babiš Brabce odvolá z kandidátky a vyloučí z ANO? Ministr Havlíček se jen snaží napravit to, co ANO zpackalo. Zajistit, aby se lithium zpracovavalo po vytěžení v Česku!“ zmínil rozčílený premiér Sobotka, jenž poukázal i na ministry za ODS Pavla Drobila a Tomáše Chalupu. „To jsou slova, která snad ani nestojí za komentář. V české politice se permanentní lže, ale lidé z ČSSD v posledních týdnech to už docela přehánějí. Buď si myslí, že jsme „hloupí jako oni“, anebo si  to nemyslí a dělají si z nás legraci,“ říká Zbořil. 

Otázkou také je, jak a zda se tato kauza nějak odrazí ve výsledcích voleb. „Předpokládám, že lithium na Cínovci už je volebním tématem. Teď ještě, jak se to dotkne voleb prezidentských. Zatím k tomu promluvil jen Miloš Zeman na Primě. Ostatní kandidáti mluví stále jen o migraci, ačkoli tady mají velké téma, na kterém se mohou vyprofilovat,“ uvedl Zbořil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…